A kefírgomba és a kefír készítése


A kefírgomba és a kefír készítése

A legenda szerint Mohamed próféta adományozta a „kefirmagvakat” a Kaukázusban élő, hívő embereknek, és ő tanította meg nekik, hogyan készíthetnek belőle kefirt. A próféta ajándékát az ott élők féltve őrizték, mivel úgy tartották: elveszti éltető erejét, ha nem-hívő emberek kezébe kerül. A kefirgombát a törzs, illetve a család legfontosabb értékei között tartották számon, a receptúra titkát pedig generációról generációra adták tovább. A Kaukázusokban élő emberek évszázadokig élvezték a kefir jótékony hatását anélkül, hogy azt megosztották volna bárkivel is. A nyugati emberek, akik a Kaukázusba utaztak, csak hallomásból ismerték az italt, amely a szóbeszéd szerint “mágikus” hatással volt az emberi szervezetre. Még Marco Polo is említést tett a kefirről, az utazásairól készült krónikákban. Mindezek ellenére a kefir a Kaukázusokon kívül egészen a XIX. század végéig ismeretlen maradt, csak ez idő tájt kelt szárnyra a hír, hogy sikeresen kezelhető vele a tuberkolózis, valamint a bél- és krónikus megbetegedések.

 

A kefír értékes tápszer, amit a szervezet jól kihasznál, elősegíti az emésztést, növeli az étvágyat, kellemes ízű és vitaminokban gazdag. Használata régebbi a joghurtnál. A készítéséhez ún. "kefírgombát" használnak. Ez lényegében fehérjéből és a benne élő mikroorganizmusokból áll.

 

A kaukázusi kefírgomba


A kefir a Kaukázusban ősidők óta ismert, főleg juh- vagy kecsketejből savanyított, sűrűn folyó, habzó, nem túl savanyú szagú és ízű, tejsavas és gyenge szeszes erjedésű termék. (Nálunk ma inkább tehéntejből készítik.) Előállításához beszáradt alvadékrögöket, ún. kefirmagokat használnak, ezeket a felforralt (pasztőrözött) tejbe keverik. A szobahomérsékleten tartott, kevergetett tejben a kefirmag mikroorganizmusai gyorsan elszaporodnak. Ezek közül a különféle tejsavbaktériumok a tejcukrot tejsavvá alakítják, az egyes élesztőfajok pedig a tejsavbaktériumok által invertált tejcukrot nagyobb mennyiségű szén-dioxidra és kisebb mennyiségű alkoholra bontják. A keleti népek így készült jellegzetes itala kellemesen savanykás, a szénsavtól üdítő, tejfölhöz hasonló állományú termék. A kaukázusi országokban minden család maga tenyészti ezt a gombát és ennek eredményeképpen ők az egyik legegészségesebb nép a világon.

 

 

 

 

 

 

 

Tejsavbektériumok

 

 

 

 

 

 

 

Élesztőgombák

 

 

 

 

 

 

Néha adnak hozzá hórózsát (Rhododendron caucasicum; alpine tea, snow rose), amely antioxidáns gyógynövény.

 

 

A kefír elkészítése


 

A kefirgombát egy porcelán-, üveg- vagy műanyag edénybe kell helyezni (de soha nem vas, vagy fémedénybe). A dió nagyságú gombára 1/4 liter felforralt és 20 fokra lehűtött tejet kell önteni. (A tejet a bőrétől meg kell tisztítani!) Az edényt légmentesen le kell zárni! A tejet hagyjuk állni 18-20 fokon, sötét helyen (szekrényben) 12, 18, 24, 30, 36, de legfeljebb 38 óráig (48 óra után - ha friss tejet nem kap - a kefirgomba szétbomlik, elromlik). Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben kövér, és eszerint különböző hatása van!

A kefirt kiöntés előtt jól fel kell rázni, és tésztaszűrőn átszűrni (ne fémedénybe)! A szűrőben visszamaradt gombákat azonnal fel kell önteni tejjel. A kefirrel úgy kell bánni, mint a friss hússal, mert éppoly romlékony. Csak a friss tejet szabad felhasználni, savanyított, aludt tejet nem. A gombákat soha nem szabad tej nélkül tartani, mert elpusztulnak (éhen halnak). Legalább hetente egyszer a gombákat és az edényt langyos vízben át kell mosni!

 

Figyelmeztetés!

 

A kefirgombát fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani. A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik. Akkor meg lehet osztani, és egy részét tovább lehet adni. Adjon belőle barátainak és ismerőseinek!

A kefirt naponta kell fogyasztani! Leginkább vacsoraidőben (önálló ételként is). Megakadályozza a testben visszamaradt anyagok rothadását. Kedvezően befolyásolja a betegségből lábadozók állapotát. Komolyabb megbetegedéseknél naponta legalább egy litert kell inni!

A kefir nemcsak gyógyszer, hanem élelmiszer is. Fel lehet használni tejföl helyett saláták, szószok ízesítésénél.

Hűtőszekrényben 2 hétig vízben, zárt edényben eltartható!

 

Más receptek:


1. A kaukázusi kefírgomba tenyészet tejsavbaktériumok és élesztőgombák szimbiotikus együttélése. A kefírmagok megnövekedve karfiolra hasonlítanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

A kefír a Kaukázusban ősidők óta ismert, főleg juh- vagy kecsketejből savanyított, sűrűn folyó, nem túl savanyú szagú és ízű, tejsavas és gyenge szeszes erjedésű termék. Nálunk ma inkább tehéntejből készítik.

A szobahőmérsékleten tartott, kevergetett tejben a kefírmag mikroorganizmusai gyorsan elszaporodnak. Ezek közül a különféle tejsavbaktériumok a tejcukrot tejsavvá alakítják, az egyes élesztőfajok pedig a tejsavbaktériumok által invertált tejcukrot nagyobb mennyiségű széndioxidra és kisebb mennyiségű alkoholra bontják. A keleti népek így készült jellegzetes itala kellemesen savanykás, a szénsavtól üdítő, tejfölhöz hasonló állományú termék.

A kefírgombát egy porcelán-, üveg- vagy műanyag edénybe kell helyezni (de soha nem fémedénybe !!!). A normál befőttesüveg kiváló erre a célra, ha a tetejének a belső műanyag bevonata sértetlen. A 2-4 nagy diónyi nagyságú gombára fél-háromnegyed liter tejet kell önteni. Az edényt légmentesen le kell zárni! A tejet hagyjuk állni 18-20 fokon, sötét helyen (szekrényben) 24-36 óráig. Időnként javasolt az edény tartalmát megkeverni, vagy összerázni. Az erjesztési időtől és a kefírgomba mennyiségétől függően lesz a kefír különböző sűrűségű, és eszerint különböző hatása van. Praktikus a kefírgomba mennyiségét úgy meghatározni, hogy naponta azonos időben (pl. vacsorára) legyen kész a friss kefír. Túl sokáig ne hagyjuk érlelődni, különösen melegben! 48 óra után - ha friss tejet nem kap – a kefírgomba szétbomlik, elromlik. Ez a folyamat szemmel is jól észlelhető, mivel megbarnul. Az egészséges kefírgomba szép fehér színű.

A kefírt kiöntés előtt fel kell rázni, és műanyag tésztaszűrőn átszűrni! A szűréshez ne használjunk fém eszközöket. Fakanállal, vagy műanyag lapátokkal kell a szűrőn kevergetni (lsd a fenti képen), amíg a szűrőben csak a gomba marad. Ha a leszűrés előtt tapasztaljuk, hogy az üvegedény alján az átlátszó savóréteg már elvált a fehér kefírről, akkor megtehetjük, hogy óvatosan külön öntjük le a savót, ezáltal a szokásosnál lényegesen sűrűbb kefírt kapunk. Hasznos lehet, ha például tejföl helyett alkalmaznánk. A savó külön is megiható, sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Hashajtó hatású, energiaszegény, savanykás, frissítő ital. Minél alacsonyabb zsírtartalmú tejet használunk, annál több savó keletkezik.

A szűrés után a gombát hideg vízsugárral lemossuk a kefír maradékától. Ezután a gombát visszahelyezzük a kimosott üvegbe, majd ismét felöntjük tejjel. Ha a gombát nem tisztítjuk meg minden alkalommal, és nem öntjük fel tejjel, akkor nem fog szaporodni, barna színűre változik és elpusztul.

Csak a friss tejet szabad felhasználni, savanyított, aludt tejet nem!

Magyarországi tapasztalatok szerint a kereskedelemben kapható 2,8%-os zsírtartalmú zacskós tej a legjobb. Házi tejet (pasztőrözetlen tejet) az érvényes előírások szerint, felforralva, szobahőmérsékletre lehűtve szabad alkalmazni. Fogyókúrázók 1,5%-os tejet is használhatnak. Friss tejet, ESL-es, és UHT-s, ultrapasztőrözött, féltartós és tartós tejet ne használjunk.

Ha gyümölcskefírt készítünk belőle, akkor a gyümölcsöt (és esetleg mézet, cukrot vagy extrém esetben az édesítőszert) csak közvetlenül a fogyasztás előtt keverjük bele. A gyümölcskefírt ne tároljuk! Ne feledjük, hogy ez egy élő anyag, és azonnal reakcióba lép a gyümölcsökkel!

 

Tanácsok:

A kefirgombát fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani. A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik. Akkor meg lehet osztani, és egy részét tovább lehet adni. Adjon belőle barátainak és ismerőseinek! Soha ne semmisítse meg a gombákat, ahhoz túl drágák! 

 

2. Egy - két teáskanál gombát öntsünk le 2,5 dl szobahőmérsékletű tejjel és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Ezt naponta egyszer kell elvégezni, mindig ugyanabban az időben, ha lehet este és tároljuk szobahőmérsékleten. Az így kiöntött tej tökéletesen megsavanyodik 16-20 óra alatt. A megsavanyodás jele, hogy egy sűrű réteg válik ki a tej felszínén, amelyben a gomba található, és elválik a megsavanyodott tejtől. A megsavanyodott tejet leszűrjük egy üveg edénybe egy műanyag szűrőn keresztül, melynek lyukazata nem nagyobb 2-3 mm-nél. A szűrés után a gombát hideg vízsugárral lemossuk az aludttej maradékától. Ezután a gombát visszahelyezzük a kimosott üvegbe, majd ismét leöntjük tejjel. Ha a gombát nem tisztíjuk meg minden nap, és nem öntjük le tejjel, akkor nem fog szaporodni és barna színűre változik, elveszti gyógyhatását és el is pusztulhat.

Az egészséges gomba fehér színű, mint a tej vagy a túró. 17 nap alatt a gomba tömege a kétszeresére nő és akkor egy részét oda lehet adni valaki másnak. Az aludttejet naponta kétszer kell fogyasztani, 20 napon keresztül, majd egy 10 napos szünetet kell tartani. 1 éves kúra után a szervezet tökéletesen egészségessé válik.

Megjegyzés (súlyos betegség esetén, de anélkül is ajánlott): a kúra tartalma alatt szigorúan tilos az alkoholfogyasztás! Korlátozandó a sós és az erősen fűszeres, csípős ételek fogyasztása.

 

A szervezet reagálása a kefírre és a különböző betegségekre való enyhítő hatása:


  • az első 10-14 nap alatt érezhetően fokozódik a gyomor aktivitása. Néha gyakoribb és hígabb lesz a széklet, főleg a frissebb (24 óránál rövidebb érlelésű) kefír fogyasztásánál. Az érettebb (36 órás) kefír fogyasztása esetén a széklet keményedését okozhatja. Ezt mindenkinek magának kell megtapasztalnia, és alkalmazkodnia hozzá.
  • a kefír a bélrendszerben fejti ki kedvező hatását, megakadályozza a lerakódásokat, tisztítja a bélrendszert, erősíti az immunrendszert.
  • használható arcunk és kezünk bedörzsölésére, mivel akadályozza a ráncok képződését, lassítja a bőr öregedését és csökkenti a fáradtságot.
  • csökkenti az ízületi gyulladás és a reuma okozta fájdalmakat. A fájó testrészeket kell bekenni naponta 6-8 alakalommal. Bármilyen sérülés, seb gyorsabban begyógyul, ha a kefírrel átitatott kötést ráhelyezzük a sebre és cseréljük. A férfiak "kezdeményezőkészségére" is jó hatással van.
  • vérszegénység: napi egy liter kefír fogyasztása felnőttek esetében normális vérképet eredményez
  • kiütés, ekcéma: ha naponta fél litert fogyasztanak, illetve a kiütéses helyet bedörzsölik néhányszor és megszárítják, éjszakára is rajtahagyják, azt eredményezi, hogy 14 nap után a súlyos ekcémák gyógyulni kezdenek
  • vérnyomás: fél literrel kell fogyasztani naponta. Rendben tartja a vérnyomást, és normalizálja a testsúlyt
  • magas vérnyomás esetén egy liter kefír fogyasztása által naponta, két hónap után a vérnyomás normális lesz
  • hólyaghurut: egy liter fogyasztása naponta a szükséges ideig 
  • székrekedés: egy liter 12 órás kefir naponta. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni 
  • hasmenés ellen fogyasszon naponta egy liter 36 órás kefirt. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni 

 

A kefír gyógyító hatása más betegségekre:


  • emésztőszervek hurutja
  • gyomorégés
  • ütőér csomósodás
  • epe panaszok
  • tökéletesen helyrehozza a szervezet anyagcseréjét
  • megakadályozza a rákos sejtek növekedését
  • az összes allergiás megbetegedést
  • az összes gyomor-bélrendszeri betegségét, többek között a gyomorfekélyt, stb
  • normalizálja a bél mikroflórájának a működését
  • gyógyítja a máj, epe és vese összes betegségeit, többek között feloldja a köveket
  • gyógyítja az összes gyulladásos betegséget, azaz antibiotikus hatása van
  • gyógyítja a cukorbetegséget, azaz normalizálja a szénhidrátcserét.
  • teljesen megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól, azaz kivonja a szervezetből az anyagcsere termékeit, többek között a koleszterint, a nehézfémek alkotta sókat és az alkohol feldolgozás utáni végtermékeket
  • fokozza a nemi aktivitást, fiatalítja az egész szervezetet, mivel csökkenti a sejtek öregedését
  • megemeli a tónust és a szervezet belső tartalékait, javítja az emlékezőtehetséget

 

Köztudott, hogy a Kaukázusban az átlagosnál jóval magasabb kort élnek meg az emberek, és ezt nem csupán jó levegőnek és a stressz mentes életmódnak köszönhetik. A megfelelő táplálkozás is kulcsfontosságú szerepet tölt be az életükben, ezen belül is a kefir rendszeres fogyasztása. Így a kefírt naponta érdemes fogyasztani! Leginkább vacsoraidőben, önálló ételként is. Megakadályozza a testben visszamaradt anyagok rothadását. Kedvezően befolyásolja a betegségből lábadozók állapotát. A kefírt fel lehet használni tejföl helyett saláták, mártások, szószok ízesítésénél, habarásnál.

 

Források:

Bárka program, MAG közösség

www.macosz.hu


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. január 3. Szerkesztette: Haranth Erika Beatrix
Nézettség: 42,456 Kategória: Gyógynövények » Egészség ABC
Előző cikk: A helyes táplálkozás (videó) Következő cikk: A lelki és a szellemi megtisztulás útja (videó)


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: