Életfa a torgaji madjaroknak

Életfa a torgaji madjaroknak

3 videó
2012. május 2-án, szerda késő délután ünnepélyes keretek között indította 4000 kilométeres útjára a Magyar–Turán Szövetség azt az életfát, amelyet a Kazakisztánban élő torgaji madjaroknak ajánlott fel a szervezet. Nemes Sándor fafaragó alkotása is hirdeti majd, hogy a torgaji madjar törzs, a Kárpát-medencében élő magyarok és a kazakok rokonok.
2012 .június 2-án, szombaton – a tervezettnél egy nappal korábban – ünnepélyes keretek között felavatták a torgaji madjaroknak küldött Életfát. Az eseményen nagy létszámban képviselték magukat a madjar törzs tagjai, akik látványos ünnepi műsorral emelték az ünnep fényét. Az esemény jelentőségét bizonyítja, hogy a rangos hivatalnokok mellett Kazakisztán kormányzati, törvényhozói szinten is képviseltette magát. Mások mellett megjelent a kazak szenátus több tagja, a kerület akimja (elöljáró), valamint a madjar törzs vezetői.
Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke és Aibek Nakypov, a Nagy Sztyepp Alapítvány elnöke az alkalomból felavattak egy írott követ, melyet a kazak és magyar közös ősök emlékére állítottak és kazak, magyar nyelvű, valamint rovásírásos feliratokat faragtak rá.
Az eseményen megjelent Dr. Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium Kelet-Európai és Közép-Ázsiai Főosztályának vezetője, Gyöngyösi Márton, a parlament külügyi bizottságának alelnöke, valamint a Turán Szövetség több tagja és magyar hagyományőrzők.

Mint ismeretes, egy 2006-os tudományos elemzés igazolta, hogy a torgajban élő madjar törzs és a kárpát-medencei magyarság között nemcsak névegyezés, hanem közeli genetikai rokonság is fennáll.

A kazak és magyar népi motívumokkal díszített, mintegy két tonna súlyú, 9 méter magas életfa Nemes Sándor hejcei fafaragó munkája.

Életfa a torgaji madjaroknak I. rész
Életfa a torgaji madjaroknak II. rész
Életfa a torgaji madjaroknak III. rész

 
   

Életfa a torgaji madjaroknak I. rész



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: vasárnap, 2012. augusztus 5. Nézettség: 940

Tetszik