Magyar hírességek - Írók, költök

   

Aczél Tamás
(Budapest, 1921. december 16. – Boston, 1994. április 18.) Kossuth- és Sztálin díjas magyar író, újságíró, magyar–angol szakos tanár. Élete 1939-ben Budapesten érettségizett, majd Olaszországban folytatta vendéglátó-ipari tanulmányait. 1948-tól a Szikra Könyvkiadó lektorátusát vezette.
Ady Endre
Életrajza   A Nyugat előtt és a Nyugattal együtt Ady jelentette a századfordulón a totális lázadást irodalmunkban; ám ő nemcsak az irodalomban, hanem a magyar glóbuszon is felfordulást akart és hirdetett. Ízig-vérig újságíró volt, de Heine-i ambícióval és Nietzsche-i küldetéstudattal. Személyisége mélyen megosztotta kortársait, híveit és ellenfeleit egyaránt.
Arany János
Gyermek- és ifjúkora   Arany János 1817. március 2-án született Bihar megyének ma Romániához tartozó, Nagyszalonta nevű községében. Apja, Arany György olyan családból származott, amely Bocskaitól kapta a nemességet, a hajdúk letelepítésekor. Arany János születésekor Arany György és Megyeri Sára már egyáltalán nem fiatal.
Aszlányi Károly
Ausländer Károly (Orsova, 1908. április 22. – Dorog, 1938. december 8.) író, színműíró, újságíróÍrói nevei: Aszlányi Károly; Kirk Van Hossum.Apja Aszlányi Dezső (1869–1947) költő, filozófus volt.Ausländer Károly valójában az egykor Orsovával szemben fekvő Duna-szigeten, Ada Kaleh-n látta meg a napvilágot.Nagybecskereken tanult.
Babits Mihály
Babits Mihály (1883-1941) Költő, regényíró, esszéíró és műfordító Az Adyval induló új magyar irodalomnak, a Nyugat nemzedékének Ady után második legnagyobb költője volt Babits Mihály (ha lehet ilyen sorrendet felállítani). Már a kortársak is úgy tartották nyilván Adyt és Babitsot, mint két irodalmi vezért.
Balassi Bálint
Balassi Bálint (1554-1594)   1554. október 20-án született Zólyom várában, Balassi János és Sulyok Anna elsőszülött gyermekeként.   Később egy öccse, Ferenc és két húga, Anna és Mária született még. Apja felső bányavidéki várkapitány, dúsgazdag báró, az ország egyik leggazdagabb és Lipót császár uralkodása alatt egyik legbefolyásosabb embere.
Barsi Ödön
Barsi Ödön (Budapest, 1904. április 18. – Budapest, 1963. február 5.), magyar színész, író, műfordító, rendező. Eredeti neve Rodriguez Ödön. Rodriguez Endre filmrendező testvére. Többször írói álnevet használt munkássága során, például J. Bayrd, B. Darton, E. Girdo, C. Green, A. Rodriguez, E. A. Rodriguez, C. Rodriguez, E. A. Rodry, C. Thompson, E. Thompson, G. Willcox, C.
Batsányi János
Batsányi János (1763-1845)   Tapolcán született 1763. május 9-én.   Kispolgári család fia, apja vargaként kereste családjának a kenyeret. Gimnáziumi tanulmányait Keszthelyen, Veszprémben és Sopronban, a filozófiai tanfolyamot 1783-tól Pesten, a piaristáknál végezte. Itt tanára, Horányi Elek felébresztette történelmi érdeklődését.
Bella István
(Székesfehérvár, 1940. augusztus 15. – Budapest, 2006. április 20.) Kossuth-díjas költő.Életpályája Korán árván maradt, ezért már tízévesen kántor-orgonistaként pénzkeresésre kényszerült Még csak 14 éves (1954) volt, amikor Hazafelé című verse megjelent a Fejér megyei napilapban. Középiskolás éveit a székesfehérvári József Attila Gimnáziumban töltötte.
Benedek Elek
  Benedek Elek (1859–1929)    Benedek Elek a mesék, a mondák és a balladák földjén született Székelyföld egy kis falujában Kisbaconban. A költő így ír Kicbakonról önéletrajzában az Édes anyaföldemben: ( http://www.magyarvagyok.com/konyvtar/Edes-anyafoldem-14623/ ) „ Az én falum szinte félve húzódik meg a Barót-patak jobb és bal partján, igen szűk völgyecskében.

76 cikk | 1 / 8 oldal