Magyar hírességek - Képzőművészek - Fotóművészek

   

Ádám Szilvia
1971-ben születtem Nyíregyházán. Eredetileg nem festőnek készültem. Bár amikkel előtte foglalkoztam többnyire kreativitáson alapultak. Az alkotás mindig vonzott. Festeni nem tanultam iskolában. Autodidakta módon képezem magam a mai napig Két évvel ezelőtt kezdtem el. Egy éve készítek komolyabb alkotásokat. Leginkább portrékat.
Alexay Zoltán
fotóművész (Pápa, 1937. szeptember 18.–)   1956-61: József Attila Tudományegyetem, biológia-földrajz szak. 1977: Megyei Művészeti díj; az oktatásügy kiváló dolgozója; 1987: Kiváló Munkáért; 1989: Nimród Vadászérem.
Almási László
Az 1930. január 27-én született Almási László fotóriporter így emlékezett vissza pályafutásának fontosabb részleteire: "Budapesten, az Eötvös József Gimnáziumban érettségiztem. Dolgoztam mint vetőmagvizsgáló, áruellenőr, kalkulátor és mint hivatásos katona. 1956-ban a Gellérthegy pincebunkerjében orosz fogságba estem.
Almásy Pál (Paul-Almásy)
(Budapest, 1906. máj. 29- Thoiry /Franciaország 2003. szeptember) fotóriporter, újságíró. Budapesten született, de rokonai Erdélyben éltek. A Berzsenyi Gimnáziumban érettségizett, Bálint Györgyöt követte a Berzsenyi önképzőkörének elnöki székében.
Alpern Bernadett-Anna
fotóművész (Budapest, 1987. szeptember 07. –)   2006-ban fejezte be középiskolai tanulmányait a Bródy Imre Gimnázium Művészeti osztályában. 2006-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar Fotóriporter és képszerkesztő szakán.
Bán Sarolta
Rajzolni hamarabb kezdett, mint járni vagy beszélni. Viszont sokáig etológus akart lenni, vagy ha az nem, akkor farkasokat megfigyelő természetfilmes. Végül a játék iránti szeretet és a szembeötlő kézügyesség terelte a képzőművészet felé.
Baricz Dezső
1959-ben születtem Gyergyóalfaluban,itt kezdtem gyerekkoromban a rajzolással és festészettel ismerkedni Sövér Elek festőművész irányításával.A csíkszeredai művészeti iskolában folytattam tanulmányaimat.A Művészeti Népiskola festészetei szakán végeztem 3 évet,mellette autódidakta módon fejlesztettem magam.
Capa Robert
CAPA, Robert, eredetileg FRIEDMANN Endre Ernő (Budapest, 1913 – Thai Binh, Vietnam, 1954) fényképész, a XX. század egyik legjelentősebb fotoriportere. Haditudósítóként részt vett a spanyol polgárháborúban (1936), a japán-kínai háborúban (1938). A második világháború során a Life magazin tudósítójaként bejárta az afrikai és az olaszországi hadszíntereket.
Csíkos István
2009- óta fotózom. Mindig is érdekelt az alkotás, a teremtés folyamata, így a művészetek mindig könnyen magukkal ragadtak.Már rögtön a legelején tudtam hogy a makró fotózás lesz az egyik fő csapásvonal a fényképezésen belül.
Erdélyi Mór
Erdélyi Mór (Érsekújvár, 1866. december 3. - Budapest, 1934. március ?), fényképész, fotóriporter. Kezdetek Apja jómódú kereskedő volt, tanulmányait az érsekújvári ferences gimnáziumban kezdte, de a család elszegényedése miatt Budapestre utazott fényképészetet tanulni.

22 cikk | 1 / 3 oldal