Jecza Péter


Jecza Péter

(1939, október 16. Sepsiszentgyörgy - 2009. március 24, Temesvár)

 

1957–1963: kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Kós András, és Romulus Ladea (1962-ben Ion Andreescu-ösztöndíjas). 1975-től a Német Szövetségi Köztársaság Képzőművészek Szövetsége (Ring Bildender Künstler), 2005-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 1963-1979 között a Temesvári Egyetem Rajztanárképző Karának tanára, 1989-ig ugyanott a Traian Vuia Műszaki Egyetem adjunktusa. Szobrászata a XX. sz.-i modern művészeti törekvésekhez, mindenekelőtt Henry Moore és Giacomo Manzù törekvéseihez kapcsolódva nyert egyéni hangot. Pályája elején fával, majd fémmel (bronzzal) dolgozott. A mértani formákat fölbontó csiszolt fémszobrai a monumentális művészet lehetőségeire utalnak. Egyike a leggyakrabban foglalkoztatott romániai magyar szobrászoknak.

 

Díjak/ösztöndíjak

1969 • Román Kulturális Érdemrend I. fokozata

1975 • Dr. Ludwig Linder Nemzetközi Képzőművészeti díj

1979 • Ravennai Nemzetközi Szobrászati Biennálé aranyérme.

 

Mesterei: Kós András, Ladea, Romulus.

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2010. július 4. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,294 Kategória: Képzőművészek » Szobrászművészek
Előző cikk: Jálics Ernő Következő cikk: Kallós Ede


   Tetszik  

Megjegyzések

Mereteiné-Matosics Ágnes
csütörtök, 2011. szeptember 22. 14:05
Hetvenéves korában elhunyt Jecza Péter temesvári képzőművész. Sepsiszentgyörgyön született, majd a kolozsvári képzőművészeti főiskola elvégzése után Temesváron élt.
Tanított a temesvári Egyetem Rajztanárképző Karán, majd a Műszaki Egyetemen is. 1975-től a német Ring Bildener Künstler, 2005-től a Magyar Művészeti Akadémia választotta tagjai közé.
Pályája elején fával, majd bronzzal dolgozott. A mértani formákat fölbontó csiszolt fémszobrai a monumentális művészet lehetőségeire utalnak.
Egyike volt a leggyakrabban foglalkoztatott romániai magyar szobrászoknak. Művei Európa-szerte ismertek, a holland királyi udvar birtokában is található alkotása, de számos magángyűjtemény és múzeum is őrzi kisplasztikáit. Tömör, geometriai ihletettségű bronz kisplasztikái talán a legismertebbek, de köztéri szobrokat is alkotott, és az orsovai és újszentesi katolikus templomot is az ő munkái díszítik.
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: