Hungarikumok

 

Hungarikumok - Hagyományok és ünnepek

   

Ady Endre: Adja az Isten
Adja az Isten Adja meg az Isten,Mit adni nem szokott,Száz bús vasárnap helyettSok, víg hétköznapot,Adja meg az Isten. Adja meg az Isten,Sirásaink végét,Lelkünknek teljességes,S vágyott békességét,Adja meg az Isten. Adja meg az Isten,Bár furcsa a világ,Ne játszak, ölő, gyilkosCudar komédiátAdja meg az Isten.
Ady Endre: Boldog újévet!
Ezúttal sírva, szépenForgok meg lelkemnek régiGyermekes életében:Boldog új évet kivánok.Boldog új évet kivánok,Mindenki tovább bírjaE rettenetet,E szamárságot,Mint szegény, mint bírom én, én,Gyönyörködve,Óh, én szegényLelki kémény.Boldog új évet kivánok.
Hamvazószerda
3 érdekesség, amit nem tudtál a hamvazószerdáról   A hamvazószerda 2016-ban a lehető legkorábbi időpontjára esik. A hagyomány szerint a farsang után tartják, de idén még a legtöbb farsangi ünnepséget is megelőzheti. Mit érdemes még tudni erről a jeles ünnepnapról? 3 érdekességet is találtunk.
Óévbúcsúztató és Újévi népszokások
Az év vége és az új év kezdete minden népnél bizonyos jelképes elválasztó, szerencse- és bőséghozó praktikákkal jár. Ilyen volt a magyar nép szokása szerint az óévet jelképező szalmabáb földbe temetése, vízbe hajítása (téltemetés), egy öregember-maszkot viselő legénynek játékos kikorbácsolása a faluból (télkiverés), az óév kiharangozása.
Táltos esküvő
Egyre több pár választja szerelmük megszentesítéséhez a táltos eskövőt, ősi magyar szokás szerint.   Esküvő Szer leírása II.     Az esküvői szertartás szövege Tátos: Itt állunk Urunk színe előtt. Abban a lelkes, lélekkel telített világban, mely az idők kezdete óta hirdeti Teremtő Istenünk végtelen bölcsességét. Az idők kezdete óta őrzi és tanítja törvényeit.
Új esztendőhöz kapcsolódó babonák, szokások
Újévi babonák:   Szerelem, párválasztás  A régi korok leányai számtalan praktikát képesek voltak kieszelni leendő férjük kilétének leleplezésére. Lássunk néhányat ezek közül:  -Házilag készített gombóc tésztájába cetliket gyúrtak, amire előzőleg a férjként szóba jöhető férfiak nevét írták.
Újév, újesztendő, kiskarácsony
Jan. első napja, vagy karácsony nyolcada. A január elsejei évkezdés azonban hosszú történeti fejlődés eredményeként jött létre, s hazánkban is csak néhány évszázad óta kezdődik ezen a napon az év. Feltételezhetjük, hogy a honfoglaló magyaroknál az évkezdés őszre vagy tavaszra eshetett; az ázsiai rokon népeknél – szinte napjainkig – tavaszi vagy őszi évkezdést találunk.
Újévi gasztronómia
Újévkor az ebédre főzött savanyú malacaprólék-leves, káposztaleves, savanykás, pikáns ízével kicsit segített a szilveszteri másnaposságon, de szokás lencse-, bab- és csirkelevest is készíteni. A főétel azonban újévkor a malac, amely ormányával felénk túrja az új esztendő szerencséjét.
Újévi köszöntő
"Kívánok és sok minden jót az új esztendőre,Földig lógjon Januárban le a tehén tőgye.Ki ne fogyjon kolbászból a kamra Februárra,Minden asszony kerekedjen Március havára.Sej-haj, szebbet, mint tavaly!Ürítem a poharamat, nem teszek én fogadalmat,Az ördöggel cimborál, ki nekem prédikál.
Újévi köszöntő
Adjon Isten bort, búzát, barackot Adjon Isten bort, búzát, barackot,tarka farkú malacot,csutoránknak feneket,szekerünknek kereket,kereshessünk eleget!

62 cikk | 1 / 7 oldal