Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar táj

   

A Káli-medence bemutatása
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. Ez a vidék télen nyugodt, csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgõ, de igazán õsszel él. Az érõ szõlõ üzenete: közeledik a szüret. A csodálatos panorámás tájat a medence északi részén fekvõ Fekete-hegyrõl is remekül meg lehet figyelni. A nagyra nõtt tölgyfák már körülzárták az Eötvös kilátót.
A tartós szegfű
A tartós szegfű igazi hungarikum, a világon kizárólag a Duna-Tisza közi homokhátságokon él. Egy kedves, rózsaszín virágú, nyúlánk vadvirág a Kiskunsági Nemzeti Park legújabb védelmi programjának főszereplője. Nem is keveset áldoznak rá: az európai unió LIFE Nature alapjának támogatásával több mint 400 millió forintot költenek a tartós szegfű élőhely védelmére.
Aggteleki karszt  (360° panorámás virtuális túra)
Magyarország északkeleti csücskén, Aggtelek, Jósvafő környezetében járva lankás dombokat, a fű közül kivillanó fehér mészkősziklákat, kis patakokat láthat az utazó.
Balaton  (360° panorámás virtuális túra)
A Balaton egy tenger nélküli ország örök nosztalgiája a nyilt víztükör iránt. Magyar tengernek hívjuk, pedig át lehet úszni egyik partjáról a másikra. Szeretjük kicsinységében is, népdalok, mondák szólnak róla, mindig változó arcát költők örökítették meg, festők álmodták vászonra. Valójában a Balaton nem is olyan kicsi, felszíne majd 600 km2, Közép-Európa legnagyobb tava.
Fertő tó
Magyarországnak van egy különös pontja, ahol egy tenyérnyi területen találkoznak egymással az alföldi, a magas hegyvidéki, a mediterrán, és a styeppei szikes vidék éghajlatának elemei. Ez a különleges mikroklíma a Fető-tó környezetében alakult ki. A Fertõ-tó (osztrák nevén Neusiedlersee) Európa legnagyobb sós vizű tava, területén háromnegyed részben Ausztriával osztozunk.
Hegyestű
A Hegyestű a Káli - medence keleti szélén található. A vulkánkitörés a felsõ - pannonban mintegy 3,5 - 4 millió évvel ezelõtt, sekély beltengerben történt. A robbanás során nagy tömegû szórt anyag - piroklasztikum - került a felszínre. Ez lerakódva gyûrût, tufasáncot alkotott. A tufagyûrût láva töltötte ki. A tufasánc ill.
Hortobágy  (360° panorámás virtuális túra)
Mintegy 25 ezer évvel ezelőtt állandósult a Tisza mai medre, az Alföld északi pereme elvesztette természetes víz-utánpótlását, és ezért szikesedési folyamat indult el. Így alakult ki Európa legnagyobb szikes pusztája, a Hortobágy.
Kis-Balaton
A Kis-Balaton madártani szempontból országos és nemzetközi viszonylatban kiemelkedő terület, a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó, nemzetközi jelentőségű madárélőhely. Az élőhely jellegéből adódóan elsősorban a vizek, vízpartok madárvilága rendkívül gazdag, de - főleg vonulási időszakban - a környező erdőfoltokat, bokorcsoportokat, szántókat is sok faj felkeresi.
Nemzeti parkok
Magyarországon tíz nemzeti park működik, mindegyik európai hírű növény- és állattársulások, egyedülálló természeti kincsek otthona. A parkok feladata, hogy ezeket a pótolhatatlan ökológiai csodákat eredeti, bolygatatlan állapotukban őrizzék - lehetőség szerint az idők végezetéig.
Ópusztaszer
Az első országgyűlés helyszíne. Persze a szó valódi értelmében vett országgyűlésről szó sincs, nem is lehet, Ópusztaszer nevéhez köztudatunkban mégis ez a gondolattársítás fűződik. Anonymus Gestájában ugyanis azt hagyományozta, hogy a honfoglalás megtörténte után itt, ezen a helyen gyűlt össze a hét vezér, hogy "szerit ejtsék" a további teendőik megbeszélésének.

15 cikk | 1 / 2 oldal