Hungarikumok

 

Hungarikumok - Ősmagyar népművészet

   

Kenézlői (14. sír) tarsolylemez
Tarsolylemez
Lelőhely: Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Kenézlő-fazekaszug dűlőben egy magas homokdombon fekszik az I. temető. Ez a Tökös-tó határa volt, mely napjainkra kiszáradt. Meglelése: 1913-ban szántás közben 3 sírt forgattak ki, majd ugyanebben az esztendőben Jósa András további 22 sírt tárt fel.
Kenézlői (3.sír) tarsolylemez
Tarsolylemez
Lelőhely: Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Kenézlő-fazekaszug dűlőben egy magas homokdombon fekszik az I. temető. Ez a Tökös-tó határa volt mely napjainkra kiszáradt. Meglelése: 1913-ban szántás közben 3 sírt forgattak ki, majd ugyanebben az esztendőben Jósa András további 22 sírt tárt fel.
Kiskunhalasi tarsolylemez
Tarsolylemez
Ős-Sittya tarsolylemez
Tarsolylemez
Szintén fantázia szüleménye; az Ős-Turul elragadja a szintén Ős-állatunkat a szarvast. Ősiségünk másik két jelképe is látható a Nap és a Hold. Révész László ötvösművész munkája.
Palmettás tarsolylemez
Tarsolylemez
A mai ötvösművészet csodája, fantázia szüleménye és Révész László ötvösművész munkája.
Rakamazi tarsolylemez
Tarsolylemez
Lelőhely: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Rakamaz - strázsadomb. Meglelése: 1974. április 23-án talajegyelés alkalmával csontvázakat, kardot, nyílcsúcsokat, és lócsontokat leltek.
Solyvai tarsolylemez
Tarsolylemez
Lelőhely: Egykor Bereg megye, ma Ukrajna Szvaljava, a Latorca folyó völgyében. Ez az ősi útvonal, amely a Kárpátok legfontosabb átjáróját, a Vereckei hágót Munkáccsal, Beregszásszal, Ungvárral összeköti. Meglelése: 1870. június 24-én Lehocky Tivadar kutatóárok ásása közben rátalált a lovassírra, mely a negyedik megmentett honfoglalás kori temetkezés.
Szolnok-strázsahalmi tarsolylemez
Tarsolylemez
Lelőhely: Jász-Nagykun-Szolnok megye. Szolnoktól északra a Zagyva parti Stázsahalmon. Meglelése: 1912 júniusában Vaszkó Imre kubikustól a gátépítési munkák során talált tárgyakat, mely a tarsolylemezt is tartalmazta, a Nemzeti Múzeum vásárolta meg. A leletek alapján kétségtelen, hogy azok nem egyetlen sírból származnak.
Tarcali tarsolylemez
Tarsolylemez
Lelőhely: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Tarcal-Rima dűlő, 4. sz. lovas sír. Meglelése: Szőlőtelepítés, 1894 ősze, a négy sír feltárásánál nincs szakember jelen. Anyaga: Hátlapja vörösréz, előlapja ezüst, aranyozott, melyeket az előlap öntött ezüstszalag peremének szegecsei rögzítenek egymáshoz. Mérete: 134x124 mm.
Tiszabezdédi tarsolylemez
Tarsolylemez
Lelőhely: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Tiszabezdéd, Harangláb dűlő. A temető leggazdagabb, középső férfisírjából, annak bal karja alatt találták bőrtarsolyát. Meglelése: 1896-ban. 8-10 évvel előtte útegyengetés alkalmával lovas sírt találtak. Vidovich és Tompos 1896-ban újabb 17 sírt tárt fel. A csontleleteket nem vizsgálta antropológus. Anyaga: Aranyozott vörösrézlemez.

63 cikk | 2 / 7 oldal