Magyar konyha - Gyógynövények - Erdők-mezők kincsei

   

Cserepes gereben
Cserepes gereben Sarcodon imbricatus     Nyár végi, őszi gomba. Fenyő és lomberdőben egyaránt előfordul. Rendszerint csoportosan terem, főleg fenyőerdők talaján, kizárólag ősszel. Kalapja átmérője a kifejlett példányoknál átlagosan 10–15 cm., találtak viszont már 30 cm átmérőjű kalappal rendelkező egyedet is.
Ebszőlő csucsor (++)
Az ebszőlő csucsor évelő növény, fásodó gyökerekkel. Szára elágazó, elfekvő vagy felkúszó, alul kissé fásodó. Levelei szórt állásúak, lándzsa alakúak vagy megnyúlt tojásdadok, kihegyesedő csúccsal. A levelek válla sokszor két oldalkaréjra tagolt. A virágok ötszirmúak, a szirmok lilásak, visszahajlók, az aranysárga porzók szorosan körülfogják a bibét.
Édesgyökér
Alkalmazható a légzőszervi megbetegedések gyógyításában, mivel hatóanyaga a légzőszerveket megtámadó vírusokkal szemben hatásos, így csillapítja a köhögést, torokfájást és fellazítja a légutak nyálkahártyájára tapadt váladékot. Hatékonyan csökkenti a májgyulladást (hepatitist) és segíti a betegséget kiváltó vírus elpusztítását.
Életfa (+++)
A tuja vagy köznapi nevén az Életfa igen változatos örökzöld típus. Szinte minden kert meghatározó eleme. Örökzöld növényként mind télen, mind nyáron üde színfoltja a kertnek. Alakját tekintve találunk oszlopos, kúp, gömb, magastörzsű változatokat. Növekedési erélyét nézve, vannak normál iramban fejlődő tuják, lassan növekvő tuják, gyorsan növekvő tuják.
Erdei szamóca
A vasban és káliumban gazdag, zamatos gyümölcsbõl lekvár készülhet. Értékes táplálék vérsze-génységben, cukorbetegségben, köszvényben szenvedõknek, de vese- és májbetegek is fogyaszt-hatják. Itala lázcsillapító hatású. A friss gyümölcs eltávolítja a fogköveket, hûsíti a leégett bõrt, halványítja a szeplõket.
Erdei szömörcsög
Erdei szömörcsög Phallus impudicus   Népi elnevezés: Boszorkány tojás   Fallosz alakja miatt ezt a gombát különböző elnevezésekkel illették, például szemérmetlen szömörcsög, szemtelen szömörcsög. Nyáron és ősszel erdőtalajon nő főleg Börzsöny, Diósjenő környékén. Fiatalon olyan, mint egy tojás, "boszorkány tojásnak" is nevezik. Ebben az állapotban még szagtalan és ehető.
Erdőszéli Csiperke
  Erdőszéli csiperke Agaricus arvensis    Egész Európában megtalálható. Az erdőszéli csiperke lomb- és fenyőerdőben, az erdőszéleken terem, akácerdeinkben a leggyakoribb gombák közé tartozik. Ritkán erdőben, erdei tisztásokon, erdei utakon, kertben mindenfelé előfordulhat. Tavasztól őszig gyűjthető.
Fagyal (++)
A fagyal (Ligustrum ovalifolium) egy szívós kis örökzöld cserje. Nagyon jól tud alkalmazkodni a természeti viszonyokhoz, és szinte minden földben megél (kivéve talán a mocsáras vidékeket). Ugyanolyan jól érzi magát árnyékban, mint a napon. A fagyal sövény a legkeményebb teleket is kényelmesen átvészeli. Gyorsan növekedik. Mérgező: bogyó, levél, kéreg. Hatóanyag: glikozid.
Farkasalma (+++)
Évelő növény. Az országban mindenütt előfordul, bokros és cserjés helyeken, ártéri erdőkben és kerítések mentén gyakori. Sárgásbarna, föld alatt kúszó tarackokkal terjed. Hajtásai felállók, 30-70cm magasak, kopaszak. A szórtan elhelyezkedő, 6-12cm hosszú és ugyanolyan széles levelei háromszög-tojásdad alakúak, lekerekített vállúak, tompa vagy hegyes csúcsúak, sárgászöldek.
Fehérakác
Az akácvirág teája köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, enyhe görcsoldó, a túlzott gyomorsavképzést megakadályozó hatású. Az akácvirágot üde nyílásban, a fürtökrõl lefosztva kell gyüjteni. Csakis a fáról szedett és gondosan megszárított, fehér színû virágok a megfelelõek. Szörpök, lekvárok ízesítésére is használhatók. Frissen palacsintába süthetjük.

79 cikk | 2 / 8 oldal