Magyar konyha - Gyógynövények - Erdők-mezők kincsei

   

Kétspórás Csiperke
Kétspórás csiperke Agaricus bisporus   Először Franciaországban jelent meg, ahol már 200 éve megkezdték termesztését. Többnyire nyílt füves területeken, kertben, legelőkön fordul elő. Áprilistól december lelhető fel a természetben, mesterséges körülmények között egész évben termesztik. Ezt a gombafajt kezdték el a világon először termeszteni. Közepes- és nagy termetű gomba.
Kökény
Virágainak teája enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó és magas vérnyomást csökkentõ hatású. Ha a kökényvirágot 3-4 napig borban áztatjuk, és éhgyomorra 1 kupicával iszunk belõle, jó szer hascsikarás, gyomorfájás ellen. A kökény bogyójának fõzetét bélhurut ellen ihatjuk. A kökénylekvár hasmenés ellen jó. A bogyóból sokat fogyasztva székfogó hatású.
Komló
Zsenge szárát zöldségként eszik, forrázott leveleit levesbe teszik. Érett termésfüzéreivel (tobozka) ízesítik, tisztítják, konzerválják a sört. A növény teája enyhe nyugtató, izomlazító, baktériumölõ anya-gai segítenek a fertõzések megelõzésében. Külsõleg sebekre elmorzsolunk egy virágot, és rákötjük. Kínaiak tuberkulózis baktériumok ellen is hatásosnak tartották.
Kucsmagomba
Kucsmagomba Morchellaceae, szömörcsög, süveggomba Népi elnevezése: Szentgyörgy gomba, Süveg gomba.   Leginkább hegyvidéki erdei tisztásokon, erdőszéleken, erdei utak mentén nedves füves helyeken található, néhány fajtája fenyvesekben, hegyvidéken és homokon talajon terem. Kimondottan tavaszi gomba márciusban, áprilisban terem.
Kutyafa (+)
Népiesen: Lángfa, dögfa, ebiszelence, ebsefa, puskaporfa. A bengefélék (Rhamnaceae) családjába tartozik. Nedves, lápos helyeken él. Többnyire cserjeszerű, de Gödöllő határában a Domony-völgyi tó közelében egy csoportban 4 vagy 5 méteres példányait is találtam. Ágai szórt elhelyezkedésben nőnek. Tüskéi nincsenek. A hajtások szőrösek.
Kutyatej (++)
A kutyatej (Euphorbia) a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjának névadó nemzetsége közel 1700 fajjal.   Pallas nagy lexikona szerint: ebtej, farkastej, farkasfű, tejesfű, fűtej. A mérsékelt égövtől a trópusokig terjedt el az Ó- és az Újvilágban egyaránt; a legtöbb Afrikában és Dél-Amerikában. Európában mintegy száz fajuk honos; ezek közül Magyarországon 37 él vadon.
Laskagomba
Laskagombák Pleurotaceae    A laskagombák nagyon gyakoriak Magyarországon és az egész mérsékelt övben. Évezredek óta ismert és kedvelt gombák. Hazánkban az Alföldön igen gyakori az előfordulása. Jellegzetesen őszi faj. Vadon legelőkön, réteken, különféle élő fák törzsén, fatuskókon, gyakran bokron tövén terem, de kedvelt a termesztett változata is.
Lestyángyökér
Vizelethajtó; légutak megbetegedések. Epekő- és húgykőoldó hatású teakeverékek alkotórésze. Teája emésztést elősegítő, vizelethajtó hatású.1-2 teáskanál (2-4 g) drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 4,5-9 gramm.
Madárbirs (+)
A kerti madárbirs ( cotoneaster horizontalis) akár 1 méter magasra is megnövő kúszó talajtakaró lombhullató cserje, az ősz egyik legszebb és legmutatósabb növénye. Hajtásai jellegeztess, halszálka mintával rendelkeznek a vesszők két oldalán fejlődnek.
Madársóska (+)
A madársóskafélék (Oxalidaceae) családjába tartozó szerencsehere vagy lóherevirág (Oxalis deppei) valójában madársóska, semmi köze sincs a négylevelű lóheréhez. 8-15 cm magas növény. Csak tőlevelei vannak. Tőkéje gumós, levele 3-4 ágú, a fényingerekre reagál. A termés tokja hártyás, ötrekeszű, azon belül a magnak még külön húsos, éretten rugalmasan felpattanó héja is van.

79 cikk | 5 / 8 oldal