Magyar konyha - Gyógynövények - Erdők-mezők kincsei

   

Pipacs
Szirmai hurutoldó hatásúak. Fõzetével szemgyulladást kezelnek. Szirmait egyenként felfûzve száríthatjuk.
Pöfeteg
Pöfeteg Lycoperdon   A pöfeteg félék szinte az egész országban előfordulnak, de Közép-Európában is meglehetősen gyakoriak. A pöfetegfélék általában réten, legelőn, erdei füves és ritkás bokros helyeken áprilistól novemberig, a föld felszínén teremnek. Az olajbarna színű érett spóratömeg a gomba tetején keletkező nyíláson át, vagy a burok felrepedése után távozik a szabadba.
Puszpáng (+++)
A Buxus, más néven Puszpáng, lassan növekvő lomblevelű örökzöld cserje. Igénytelen növényként parkok, kertek közkedvelt dísze. Sűrű, tömött bokrot nevel, mely idővel a 3-4 m-t is eléri. Fényes, apró, kerek levelei, áprilisban nyíló illatos krémsárga virágai teszik igazán különlegessé. Megél napos, félárnyékos, ugyanakkor árnyékos területen is.
Réti legyezõfû
Egykor a druidák szent növénye volt. I. Erzsébet angol királynõ is nagyra tartotta. A szalicilsav-tartalmú virágrügyekbõl régen aszpirint állítottak elõ. A virágok teáját gyomorfekély, fejfájás, hidegrázás, hasmenés, gyomorégés ellen ajánlják. A virágokkal mézsört, fûszeres bort, lekvárt, befõttet ízesítenek, enyhe mandulaízt ad azoknak.
Sárga Rókagomba
  Ságra Rókagomba Cantharellus cibarius   Népies elnevezése: Csirkegomba, Nyulica    Európában mindenütt megtalálható, ahol tölgyesek és bükkösök vannak. Főleg erdőtalajon, savanyú talajú bükkösökben, tölgyesekben, mohás, nyirkos árnyékos sötét, hegyoldalon többnyire tömegesen terem, különösen a mogyoró bokrok alját kedveli. Nyáron, ritkán kora ősszel termő éti gombák.
Sötét Trombitagomba
  Sötét trombitagomba Craterellus cornucopioides   Népies elnevezése: Manók kürtje, Trombitácska.    A mérsékelt éghajlaton mindenféle erdőségben megterem. Mohás, nyirkos és árokparti helyeken, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben, általában csoportosan terem, leginkább nyár végén és ősszel szedhető, talán a legszaporábban termő gombánk.
Szarvasgomba
  Szarvasgomba Tuber uncinatum Népies elnevezése: Disznó gomba, Földi kenyér.   A Kárpát-medencében is jól ismerték a szarvasgombát mindaddig, amíg szokás volt a disznókat kihajtani az erdőbe makkoltatni. A disznó bolondja a szarvasgombának, nem kell biztatni, hogy kitúrja magának, így aztán a kondásnak is jut belőle. A tizenkilencedik században Dobos C.
Szelídgesztenye
Ízletes, tápláló magjait fõzve, sütve, õrölve vagy pépesítve fogyasztják. Lisztje vászonfehérítésre vagy keményítõ elõállítására is használható. Nyersen megreszelve hasmenés elleni háziszer. Leveleinek csersavakban gazdag, összehúzó hatású teáját köhögés, hörghurut, asztma ellen isszák. A levelek és a makkhéj kivonata samponokhoz keverve aranyló fényt ad a hajnak.
Tavaszi kankalin
A virággal bort, lekvárt, savanyúságot ízesítenek, vagy kandírozva díszítésre használják. A szirmok nyugtató, allergiát és gyulladást csökkentõ, görcsoldó hatásúak. Teájuk mérsékli a vérnyomást, enyhíti a fejfájást és a náthát, nyugodt alvást biztosít. Lemosószerben védik a bõrt a káros sugárzásoktól, jó napégette és pattanásos bõrre. Gyökere aszpirinszerû hatóanyagot tartalmaz.
Tiszafa (+++)
Népi elnevezése Ördögfa, halálfa.  Ezer évig is élhet, segíthet a rák elleni harcban, ugyanakkor veszélyes, mérgező növény. A hazai erdőtársulásokban érdekes színfoltként, ritka elegyfaként előforduló, de leginkább dísznövényként ismert tiszafát 2011-ben az év fájának választotta az Országos Erdészeti Egyesület.

79 cikk | 7 / 8 oldal