Magyar konyha - Gyógynövények - Erdők-mezők kincsei

   

Tövises iglice
A növény gyökerét és virágos, leveles hajtását alkalmazzák gyógyászati célokra. A gyökerekről az agancsszerű gyökérfejet minden esetben el kell távolítani. Gyűjtési ideje tavaszi hónapoktól őszig ajánlott.  A tövises iglicét a népi gyógyászatban leginkább a kisbabák ótvaros (impetigo) fejbőrének és testük többi részének mosásos kezelésére alkalmazták.
Vadárvácska
Valaha a szerelmi bájitalok kedvelt alkotóeleme volt, a régi görögök pedig harag és a fejfájás enyhítésére használták. A kellemes gondolatok jelképének tekintették. Légúti orvosságként is régóta ismert. Teája vértisztító, keringésjavító, immunerõsítõ, reumát, érelmeszesedést, krónikus bõrbetegségeket is gyógyít. Tavaszi salátástálba frissen tegyük.
Vadmák (++)
Virágzási időszaka május közepétől októberig terjedhet. A virágkocsányok a levelek hónaljából erednek, különböző hosszúságúak. A 2 zöld, serteszőröktől borzas csészelevél virágnyíláskor lehull. A 4 nagy. lángvörös sziromlevél 2-5 cm átmérőjű tövén fekete folt van. Toktermése sokmagvú, éréskor a bibekorona alatt körben elhelyezkedő lyukakkal nyílik fel.
Vadszőlő (+)
A közönséges vadszőlő Észak-Amerikából származó növény. Rendkívül gyorsan nő és igen igénytelen. Az igénytelensége ellenére a nedves vagy nyirkos talajra ültetve szebben és gyorsabban nő, ártereinken ezért nagyon elterjedt, ahol gyakran összetévesztik a ligeti szőlővel. Lombja ősszel pirosra színeződik, de sajnos csak rövid ideig díszít, korán lehull.
Vargánya
  Vargánya gomba (Xerocomus) Népies elnevezése: Tinórkagomba, Tinóurigomba, Vargánya   Hazánkban néhány fajtája csak ritkán fordul elő, némelyik inkább melegkedvelő mediterrán faj. Az ízletes vargánya évtizedeken át nagyon fontos exportcikke volt az országnak.
Varjútövis (+)
Régi, eredeti magyar, vagy tükörfordításból származó nevei közül néhány: ebtövis, macskatövis, fehértövis, disznótüske, sürgefa, hajtisztító, hajtisztító-kökény, festőkökény vagy szarvastüske – ami az egykori cervispina kathartica – névből származik. A bengefélék nemzetségneve az ógörög rhamnos = tüskebokorra utal.  A varjútövis szárazabb helyeken él.
Katáng
Késő ősszel, oktberben gyűjthető a Napra néző, mezei kék liliom, bodácskóró, nagyapó füve neveken is ismert Katáng. Máj, -vese és léptisztító szerként ismert növény. Orsó alakú gyökerét gyűjtjük, mely frissen húsos, megszárítva szaruszerű. Cichorii radix néven drogot képez. Hatóanyaga az inulin, lavulin, intibin, kolin.
Fagyöngy
Téli hónapokban már csak a gyógynövények gyökerei gyűjthetők, egyetlen növény van még csupán termés alatt novemberben ez pedig a Fagyöngy. Madárlépnek nevezték, mert hosszú ideig fõzve pépszerû anyagot készítettek belőle, melyet madár-, és légyfogónak használtak. Erre utalhat egyik magyar elnevezése is: „enyvesbogyó”.
Fehérmályva
Őszi növény a Fehérmályva amit ha szerencsénk van még enyhe teleken is megtalálunk. Orvosi Zilizt már 5000 éves óegyiptomi papirusz is köhögés elleni szerként említi. A ziliz az a gyógynövény, amit soha nem szabad főzni, de még csak forrázni sem, sajátos nyákanyag tartalma miatt.

79 cikk | 8 / 8 oldal