
Hozzávalók:
- 4 darab kemény körte
- 2 dkg friss gyömbér
- Fél rúd vanília
- 2 evőkanál cukor
- 2 dl édes tokaji bor (aszú, szamorodni vagy késői szüretelésű)
- 1 lime héja
- 1 dl joghurt
- 2 evőkanál méz
- 2 dkg fenyőmag
Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, és félcentinként legyezőformában bevágjuk.
A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, a vanília belsejét kikaparjuk.
A cukrot karamellizáljuk, és a tokajival, a gyömbérrel és a vaníliával felfőzzük, a körtéket beletesszük, mellészórjuk a fenyőmagot, és kb. 8-10 percig pároljuk.
A joghurtot összekeverjük a mézzel és a lime reszelt héjával.
A körtéket tálalhatjuk hidegen vagy melegen desszertként, de akár köretként is, pl. libamájhoz, kacsamájhoz, szárnyasmellhez, sajtokhoz, rántott camembert-hez, a joghurttal meglocsolva.
Forrás:www.mindmegette.hu