![Májgombóc (májgaluska)](/media/tartalom/1/1/399-Majgomboc-majgaluska-180x180.jpg)
Hozzávalók:
- 2 zsömle,
- 2,5 dl tej,
- 1 kis fej hagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 12 dkg szárnyasmáj,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 tojás,
- 1 kávéskanál szárított majoránna,
- 2 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A zsömlét beáztatjuk a tejbe. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.
A májról leválasztjuk az inakat, és alaposan elkaparjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát. Félretesszük. Kinyomkodjuk a zsömléket, hozzáadjuk a tojást, a petrezselymet, a majoránnát és a hagymát, és a májat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha túl lágynak találjuk a masszát, kevés zsemlemorzsát keverhetünk hozzá. Letakarjuk, és kb. 30 percre hidegre tesszük. Nagy lábosban 2 liter vizet forralunk. Két kiskanál segítségével apró galuskákat szaggatunk a vízbe, és lassú forralással kb. 8 percig főzzük.
Leszűrjük. Közben a levesből kiemeljük a húst és a zöldségeket, a levet átszűrjük, tányérokba merjük, és a májgaluskákat azonnal a levesbe tesszük. A húst és a zöldségeket külön kínáljuk.