INFj - Dosztojevszkij, A Humanista


INFj - Dosztojevszkij, A Humanista

Etikai-intuitív introvertált (racionális)

A Mindenható kedveltjei: a gazdagok, aki a szegények alázatosságával bírnak, és a szegények, aki a gazdagok nagylelkűségével bírnak.— Szaadi.

Fedor Dosztojevszkij – híres orosz író.

1. A csendes önvizsgálat hordozója, az érzelmek rejtett tengere. Az érzelmeinek világa olyan finom és gazdag, hogy valakinek az iránta való szeretetét nem kell szavakkal megerősítenie. Kimondott szavak nélkül is észreveszi, hogy ki kit szeret és hogyan, vagy hogy kinek kell vagy nem kell a másik. A legfontosabb képessége, hogy a rá tud hangolódni a másik érzelmeire, empátiával csökkenti a másik az érzelmi feszültségeit, ezáltal megnyugtatva őt.

2. Általában egy csendes, jóindulatú ember. Társaságban inkább csendben marad, szemlélődik, de a szoros baráti körben a viselkedése az ellentétére vált – akkor senki nem mondhatja el róla, hogy szégyenlős, mivel tökéletesen észreveszi, hogy a többi ember hogy kezeli őt és tudja, hogy hogyan javítsa velük a kapcsolatot. Törekszik arra, hogy megmutassa más embereknek, hogy szerinte mi etikus és mi nem az. Ő soha nem erőlteti rá másokra a saját érzéseit, azonban partnerének érzéseit empatikusan követi. Ő egy adott érzelmi nyugalmi stabilitást mutat. Teljesen biztos abban, hogy a másik embernek úgy van szüksége rá, mint egy csendes, nyugodt és békés emberre. Törekszik arra, hogy mások sebeire és sérüléseire “borogatásként” hasson.

3. Kérésre nem tud nemet mondani. Ezért van az, hogy mások gyakran kihasználják őt. Ezért olyan partnerre van szüksége, akinek alávetheti magát, és aki megvédheti őt a túlzott munkától. A kapcsolataiban az érdeklődése egy szűk körre korlátozódik, de az objektív világban abszolút minden érdekli: az intellektusban és szakértelemben mindenevő. Alig tudja a munkájának minőségét és a teljesítéshez szükséges időt felbecsülni. Gyakran nem képes különbséget tenni a valóban fontos és a triviális között. Tudja, hogy mire képes, de nem tudja, hogy mit is kell csinálnia. Ha más is dolgozik, nem tudja kivonni magát a munka alól, és még akkor is dolgozik, amikor más már régen befejezte. Nagyon utálja, ha úgy kell egy dolgot kell csinálnia, hogy az előzőket még nem fejezte be.

4. Kritikus a saját jóképűségével – szépségével akaratával és energiájával szemben. Nagy fájdalmat érez, amikor ezt az aspektusát kritizálják. Ezzel az aspektussal kapcsolatos bókokat nem fogadja el, mivel azok félreérthetőek, csak amikor szemtől szembe, barátságos hangon hangsúlyozás nélkül mondjuk. Csendes, ki nem hangsúlyozott elismerésre vágyik. Nem engedi meg magának, hogy rendetlenül nézzen ki.

5. A cselekvés a legjobb gondoskodás. A partnere időről időre, az intelligencián, a logikán, az igényeken és védőképességen keresztül, a számára szükséges kellemes érzéseket nyújtja. Ha vele randevúzunk, akkor az ígéreteinket teljesítsük, legyünk udvariasak, körültekintőek, és nincs szükség további bizonyítékra, vagy beszélgetésre. Legyen akár a legszellemesebb beszélgető, ha a véleményét spekulációk formájában magyarázza el, nem pedig határozott szabályok szerint, akkor ez a típus – mint például Dosztojevszkij – állandó elégedetlenséget és boldogtalanságot fog érezni a társaságában. A partnerrel szembeni legfontosabb elvárás: megbízhatóság. A hűtlenséget nem tudja megbocsátani.

6. A kevesebb több. Ezt vallja, ha emberekről van szó. Nem szereti az olyan munkát, ahol egyszerre sok és sokféle emberrel kell találkoznia, elég rossz az arc- és névmemóriája. Azt sem szereti, ha olyasmire kell rávennie másokat, amit ők nem akarnak. Valójában egy szűk körben érzi jól magát, olyan emberek társaságában akikhez nem csak a rokoni kapcsolatok miatt kötődik, hanem barátságuk miatt is.

7. Temperamentuma rendszerint melankólikus vagy flegmatikus. Nagyon érzékenyen érintik mások problémái, mélyen átérzi mások betegségét, fájdalmát, olyan mértékben azonosul bajba jutott barátaival, hogy nem is tud másra gondolni, minden más tevékenységet félretesz.

8. Rendszerető. Nem tűri a hanyagságot, a rendetlenséget a házban, a fölösleges dolgokat kidobja és minden tárgy helyére emlékszik. Gyűlöli elveszíteni a dolgait és azt sem szereti ha elvesznek valamit tőle. Pénzt sem szeret kölcsönadni vagy kölcsönvenni.

9. Választékos öltözködés Bár nem szeret kihívóan öltözködni, a jó minőségű ruhákat részesíti előnyben. "Nem engedhetem meg magamnak, hogy olcsó ruhát vegyek", ezt vallja.

10. Békülékeny. Könnyű őt megbántani és ilyenkor nem hajlandó megtenni az első lépést a békülés felé. Ha megsértődik, magába zárkózik és eltávolodik attól aki megbántotta. De elég egyetlen szóval jelezni neki a békülési szándékot és fátylat borít mindenre, még bocsánatkérést sem igényel.

A típus duálja (a pszichológiailag kiegészítő típus): Holmes, az Igazgató (érzékelő-logikai extravertált).


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2011. március 6. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 5,627 Kategória: Személyiség » Személyiségtípusok
Előző cikk: ESTp - Zsukov, A Légionárius Következő cikk: INFp - Intuitív-etikai introvertált (irracionális)


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: