INFp - Intuitív-etikai introvertált (irracionális)


INFp - Intuitív-etikai introvertált (irracionális)

Bradbury, A Lírikus

 

A józan ész azt súgja nekünk, hogy a kézzel fogható dolgok apróságok csupán, és az igazi valóság csakis az álmainkban létezik.—Charles Baudelaire.

 

1. Egy meglehetősen idealista romantikus. Olyan személy, aki inkább az elmélkedésre, mint a gondolkodásra hajlamos. Kevésbé foglalkozik a jelennel, és sokkal inkább lázba hozzák a "fényes városok, amelyek egy nap ő fog megépíteni” briliáns perspektívái. Emocionálisan eléggé magas szinten van ahhoz, hogy mások érzéseit nagyon jól megértse, és a sajátjait se rejtse el. Azonban az indulatosságát meglehetősen visszafojtja acélból, hogy megfigyelhesse azt a hatást, amit ezek az érzések keltenek benne. Ő nem akkor mutatja ki az érzéseit, amikor a másiknak a türelme elfogy, hanem akkor, amikor úgy véli, hogy erre most neki van szüksége. Érzelmeit rendkívül kreatív módon kezeli: például a haragot etikusnak és nem etikusnak is tudja tekinteni.

 

2. Könnyen belebolondul valakibe. Ami azonnal szembeötlik neki, az az erőteljesség, a lendület, az éleselméjűség, természetesen akkor, ha ez az erő segítséget nyújt az érzelmeinek befolyásolásához. Az emberekkel nagyon toleráns, megérti őket és megbocsátja nekik a gyengeségeiket.

 

3. Tutenkamon mosolya. Különleges helyzetekben a védelmi vonala az a képessége, hogy helyzettel kapcsolatosan rá tud mutatni a helyzet fonákságára és komikus voltára. Remek humora és olyan – rendkívül jellemző - nyílt mosolya van, ami a kritikus helyzetekben az arcán mindig feltűnik. Azonban ez a mosoly a legtöbb esetben belső nyugtalanságból ered, ennek a mosolynak a természetes célja az, hogy felkeltse a partner harci szellemét és felpiszkálja őt.

 

4. Elegáns. Mindig következetes és egyenes. A tágra nyitott szemekkel néz a világba, azokat gyakorlatilag sohasem süti le. Sajátosan ívelt szempilláival csak ritkán pislog. Az elegancia mindennapos dolog nála, nem pedig a különleges események vagy elmenetelek része. Nagyon ritkán mutatkozik előnytelen helyzetben, a hanghordozása szintén kissé finomkodó, a mozgása pedig plasztikus és ritmusos. A korábban említettek fényében két dolog nagyon meglepő: mások eleganciájával nem sokat nem törődik (a duál típusa, A Légionárius, empatikusan nem nyíltszívű); a lakóterét a káosz uralja; mind a dolgoknak, mind az embereknek maguknak kell megtalálniuk a saját helyüket, vagy másvalakit kérni erre, mert erre a Lírikusok képtelenek.

 

5. Az emberek érzelmi természetességéért küzdő ember. Barátai és rokonai hangulatáért és elevenségéért felelősséget érző ember. Finom humorával megnevetteti és felrázza őket. Társaságban a résztvevőket nem azért nézi meg alaposan, hogy lássa, mit viselnek, hanem azért, hogy milyen érzéseik vannak: pontosan ez az, ami a másokkal való kapcsolatát meghatározza. Általánosságban, a közösség harmóniájáról álmodozik. Törekszik a szépségre, ami a költészet, művészet, vagy akár egy szép dísztárgy is lehet. Önmaga nemesebbé tételére is törekszik. Imád művészekkel, költőkkel, bohémekkel és általában exotikus emberekkel beszélgetni.

 

6. Lelkes. Nagy lendülettel veti bele magát a neki tetsző ötletek megvalósításába és ha nem sikerül valami azonnal, akkor képes komoly energiákat befektetni a cél elérésének érdekében. Mivel gyakorlati érzéke nem túl erős, szereti, ha mások valósítják meg az ő nagyszerű ötleteit, neki pedig csak az ötletgazda szerep jut. Mindig akad a környezetében olyan ember aki hajlandó neki segíteni, mert spirituálisan nagyon sokat tud nyújtani. Leginkább lelkes, aktív emberekkel tud együttműködni.

 

7. Vezetőként liberális. Könnyen tesz ígéretet, de nehéz helyzetekben megadja a közösségnek a döntésjogot. Tartózkodik a felelősségvállalástól. Sokkal inkább megfelel neki az ügynöki szerepkör, mint a vezetői, jobb ügyvéd, mint amilyen bíró.

 

8. Fatalista. Azt vallja, hogy semmiért az életben nem érdemes sietni, emiatt gyakran az őrületbe kergeti környezetét. Számára az időnek és a szabályoknak nincs jelentősége, ugyanis feltétel nélkül hisz a sorsban. Ha valahonnan elkésik, szilárdan állítja, hogy ennek így kellett történnie, de sebaj, lesz még alkalom. A Lírikus szerint nem tudod elkerülni a sorsod, ha valaminek meg kell történnie, meg is történik.

 

9. Javíthatatlan optimista. Utolsó pillanatban indul az állomásra és bízik benne, hogy még idejében fel tud ugrani a vonatra. Meg van győződve róla, hogy a szerencse állandó társa az életben.

 

10. Igazi mecénás. Meggyőződéssel harcol az emberek szellemi felvilágosodásáért, felelősnek érzi magát a környezete lelkiállapotáért. Diplomáciai érzékét és humorát használja annak érdekében, hogy elkápráztassa az embereket. Társaságban megfigyeli a jelenlévőket, de nem azért, hogy lássa, hogyan vannak felöltözve, hanem az emberek lelkiállapotára kíváncsi. Vágyik a harmóniára. Az emberiség történelme számára egybefonódik a kultúra történelmével, szereti a költészetet, a festészetet. Jól érzi magát művészek társaságában.

 

A típus duálja (a pszichológiailag kiegészítő típus): Zsukov, A Légionárius (érzékelő-logikai extravertált).


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 8. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 5,222 Kategória: Személyiség » Személyiségtípusok
Előző cikk: INFj - Dosztojevszkij, A Humanista Következő cikk: INTj - Robespierre, Az Analizáló (Elemző)


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: