Zöld övezet

   

A hagymák is mehetnek a földbe (március)
Kertészkedés »
Vöröshagyma, fokhagyma és rokonaik. Most így az ablakon kinézve nem igazán van kertezős hangulat, mivel lassan, de folyamatosan esik az eső. ilyenkor megint az elméleti, fejben kertezés ideje van. Mivel a borsó, retek és gyökérzöldségek a földben vannak, most a hagymák kerülnek sorra.
A koronaalakító metszés általános szabályai
Kertészkedés »
Az alakító metszés általában nagyobb figyelmet és hozzáértést kíván, mint a termőkorú fenntartómetszés, ezért kívánatos betartani az alakítással összefüggő legáltalánosabb szabályszerűségeket. A leghosszabb hajtások mindig a felső rügyekből törnek elő.
Áttelelő zöldségek vetése
Kertészkedés »
Szeptemberben el lehet kezdeni az áttelelő zöldségek vetését. Azokat a növényeket szaporítjuk így, amik nem annyira érzékenyek a fagyokra, jól bírják a hideget és tavasszal, az első jobb idők beköszöntésekor fejlődésnek indulnak, így korán jutunk friss vitaminokhoz. Két féleképpen lehet elvégezni.
Gazda naptár (kertésznaptár)
Kertészkedés »
Január Zöldségeskert: Lóbab vetése, a kert egy darabját letakarhatjuk fóliával a korai vetéshez. A fóliás hajtatásra szánt burgonyát csíráztassuk melegebb helyen. Amennyiben a talaj nem fagyos, nem sáros, ültethetünk rebarbarát. Gyümölcsös: Szükség szerint rázzuk le a nehéz hótakarót a fákról. Díszkert: Fejezzük be a fagyhatást igénylő magok vetését - az alpesi növényekét is.
Időpróféták a kiskertben
Kertészkedés »
A folyamatos környezetszennyezés hatására az időjárás alaposan megtréfált minket. A jó konyha kiindulóalapjának tekinthető kiskert azonban kisegíthet: az alábbi, 1859-ből származó megfigyelések ugyanis akár most is érvényesek lehetnek, hiszen ezeket elsősorban a növények viselkedésének megfigyelésére alapozták.
Időszerű az őszibarack levélfodrosodása elleni védekezés
Kertészkedés »
Az őszibarack tafrínás betegsége (kórokozó neve: Taphrina deformans) rendszeresen súlyos károkat okoz tavasszal, amikor a fán a levelek éppen kifejlődnek. Tünetek Elsősorban a leveleken okozott tünetei gyakoriak, ezt ismerik. A levél részlegesen vagy az egész felületén megvastagszik, felülete hullámos, ráncos, gyakran húzott, hólyagos lesz.
Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben I.
Kertészkedés »
Májusban a gyümölcsösökben döntő fontosságú az alma és körte varasodása, valamint az almafa lisztharmata elleni védekezés. Felléphet a tetvesedés, és a mostanában gyakran fenyegető tűzelhalás, továbbá pusztíthat a vadgesztenyelevél aknázómoly is.
Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben II.
Kertészkedés »
Monília Monilia laxa Ezeknél a gyümölcsfajoknál sajnos most is sláger a moníliás betegség. Amint arról korábbi cikkben olvashattak ez a gomba a virágzáskor fertőzi a csonthéjasok fáit, jelenleg még a meggyek virágoznak. Ha a virágzáskor nem sikerült a monília elleni kémiai védelem, elhervadt virágfürtöket, elhervadt leveleket, hajtásokat láthatunk a fán.
Kert az erkélyen? Zöldségek az erkélyen is
Kertészkedés »
Nem mindenkinek van meg az a lehetősége, hogy valamilyen méretű művelhető földdarabbal rendelkezik. Ennek ellenére mégis szeretne néha egy-egy saját termésű paradicsomot, paprikát levenni és megenni, valamilyen zöld salátát vagy fűszert felhasználni az étel elkészítéséhez.
Kert szalmabálán
Kertészkedés »
Az új bálákat ősszel szerezzük be, mert ősszel könnyebben jutunk bálához. Nem kell őket zárt helyen tárolni. Csak helyezzük el őket a kertben, közel a felhasználási helyükhöz. A csapadék, az időjárás nem árthat nekik. Ez is része a szalmabálák ültetéshez való előkészítésének. A tényleges előkészítő munkákat tavasszal, a kiültetés előtt kezdjük meg (beöntözés, trágyázás).

103 cikk | 1 / 11 oldal