Hírek - MagyarSzo.com

Hírek
péntek, 2015. március 6. 10:28
Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén a Kontaktzóna rendezvénysorozat keretében a mai Horvátország területén született Kontra Ferenc írót látták vendégül. Az Idegenek és angyalok elnevezésű előadás házigazdája dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető volt.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 10:25
A Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság közös standján mutatkoztak be a Vajdaság, Szerbia és a helyi önkormányzatok idegenforgalmi szervezetei, valamint más turisztikai intézmények Budapesten, az Utazás Kiállítás 2015 rendezvényen. A vajdasági standon különböző népviseleteket, emléktárgyakat és jellegzetes gasztronómiai fogásokat mutattak be.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 10:23
Megsérült öt izraeli határőrnő, amikor péntek reggel közéjük hajtott egy autó Jeruzsálemben – közölte az izraeli katonai rádió. Két határőr közepesen, három könnyebben sebesült meg a merényletben, amely katonai bázisuk kapujánál, egy villamosmegállónál történt. A helyszínen a merénylőre rálőttek, aki megsebesült. A támadót kórházba vitték. Ezen a környéken az elmúlt évben ötször hajtottak végre merényletet palesztinok.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 10:21
Két afgán és egy magyar állampolgár által vezetett embercsempész bűnszervezet tagjai ellen nyújtott be vádemelési javaslatot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - közölte pénteken a rendőrség a honlapján. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a tíz emberből álló nemzetközi embercsempész bűnszervezet 2013 novembere és 2014 áprilisa között a Debreceni Befogadó Állomáson ideiglenesen elhelyezetteket szervezett be, és személyenként 300-400 euróért illegálisan Németországba vitte őket. A nyomozás adatai alapján 15 alkalommal 132 ember utazását szervezték meg és bonyolították le. A szervezetet két afgán állampolgár, a 22 éves J. Adal és a 25 éves I. Amirullah, valamint utóbbi élettársa, K. Ágota 23 éves magyar állampolgár irányította. A fiatalabb férfi vette fel és tartotta a kapcsolatot a befogadó állomásról illegálisan távozni szándékozókkal, az idősebb férfi és élettársa pedig a magyar sofőröket bízta meg a munkával. A rendőrség közleményében azt írta: a szervezet vezetői éppen egy 18 emberből álló csoport utazását egyeztették, amikor az NNI tetten érte őket. A két afgán állampolgár fogva tartása mellett folytatott nyomozás során a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival együttműködve elfogták a csoport további tagjait, így felszámolták a teljes bűnszervezetet. Nemzetközi együttműködés keretében azonosítottak olyan szállításokat is, amelyek esetében a német hatóságok elfogták a magyar sofőröket és jogerősen elítélték őket embercsempészésért. Az NNI illegális migráció elleni osztálya a bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt folytatott eljárást befejezte, a nyomozás iratait csütörtökön tíz gyanúsítottal, köztük hét sofőrrel szemben vádemelési javaslattal megküldte a Debreceni Járási Ügyészségnek - olvasható az ORFK közleményében.
Hírek » MagyarSzo.com
Saját Rovat
péntek, 2015. március 6. 09:49
Az önkormányzat az idén sem feledkezett meg a legjobb ifjú matematikusairól, és tegnap délelőtt százhetven általános, illetve több mint harminc középiskolás diák vehette át az elismerő oklevelet, melyet a 2014/2015-ös iskolaév alatt megrendezésre kerülő matematikaversenyeken elért kiemelkedő eredményeiért kapott. Ljubica Kiselički, az Ifjú matematikusok versenybizottságának elnöke elmondta, az idén nagyon jól szerepeltek a szabadkai diákok, az általános iskolások városi versenyének első ciklusa le is zajlott már, melyen 370 diák vett részt, és közülük 170 diákot díjaznak. – Az idén kifejezetten nehéz feladataik voltak a gyerekeknek, Minja Vukovićnak, a Miloš Crnjanski Általános Iskola diákjának azonban sikerült a maximális 100 pontot elérni, ami valóban kimagasló eredménynek számít. Az általános iskolásokat március 28-án várja a körzeti szintű verseny, majd az országos, s reméljük, ezeken is jól szerepelnek majd. A középiskolásaink az országos versenyen három díjat is szereztek, ezzel az eredménnyel is elégedettek lehetünk, s már készülnek is a szerb matematikaolimpiára – mondta a versenybizottság elnöke. Szabadka legtehetségesebb matematikusait Maglai Jenő polgármester is köszöntötte, aki gratulált az elért eredményekhez, egyúttal megköszönte a tanároknak a munkát, amit belefektettek a diákokba, azt kívánva nekik, hogy továbbra is tartsanak ki, illetve köszönetét fejezte ki a családoknak is, amelyek úgyszintén kivették a részüket, hogy ilyen eredmények szülessenek. – A természettudományok, ezen belül a matematika elsajátítása komoly alapot jelent a jövőre nézve, minden közösségnek nagyon fontos, hogy a természettudományokat kiemelten kezelje az elkövetkező időszakban, hiszen ez a közösség fejlődésének egyik meghatározó tényezője. Remélem, azok, akik jó eredményeket értek el, a jövőben is kitartanak ebben, s folytatják az eredményes munkát. Az önkormányzatnak is az az érdeke, hogy az elkövetkező időszakban is odafigyeljenek rátok, és ahol csak lehet, támogassa a munkátokat, s hogy még jobbak legyetek – mondta a polgármester.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 09:28
A szenttamási termőföld kiváló minőségű, humuszban gazdag, és ez már magában szavatolja a minőségi terméket. Emellett a feltételek is jók, olcsó a munkaerő, az energiaforrások, a termék tehát kielégítő minősége mellett elfogadható áron értékesíthető, és ez az, amit keresünk – vallják az olasz üzletemberek.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 08:35
Az amerikai kultúra iránti „rajongást”, a japán manga képregényeket, a jó és a rossz küzdelmét és sok-sok karatejelentet ötvözte filmjében Sion Sono japán rendező.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 08:27
Még az idén a Srbiajagas költségvetési szaktanácsadó szakembert kap, aki majd megfogalmazza mindazokat a javaslatokat, amelyekkel a közvállalat rendezhetné pénzügyi helyzetét – nyilatkozta tegnap Aleksandar Antić energiaügyi miniszter a Kopaonikon zajló bizniszfórumon.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 08:10
Szombaton 10 órától a középiskolások megismerkedhetnek a szabadkai MTTK tevékenységével, egyúttal pedig a felvételizési feltételekről is információkat kaphatnak.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 07:58
Az egészségügyi minisztérium hétfőn közvitára bocsátotta az egészségügyi dolgozók kamarájáról szóló törvény módosítása tervezetének munkaverzióját. A közvita egyik színhelye szerdán Szabadka volt, és részt vett rajta a Szerbiai Egészségügyi Nővérek és Technikusok Kamarájának vajdasági ágazata is. A törvénymódosítás tervezetét Dr. Aleksandar Evetović, a dokumentumot kidolgozó munkacsoport egyik tagja mutatta be a jelenlévőknek.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 07:54
Kulturális intézményünk következő szervezése március 7-én, szombaton lesz, 18 órától a moziteremben Hozleiter Fanny Mosolyka lesz a vendégelőadó. Te döntesz című előadását kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. Fanny a Mosolyka – Kerekesszékkel a világ című blog szerzője. Az estre 300 dinár a belépő. Március 10-én, kedden 18 órakor szervezik a Múzeumi esték sorozat hatodik előadását. Az előadó Sihelnik József lesz, aki Biológiai inváziók címmel érkezik. Március 10-én, kedden 19.30 órától a moziteremben szerb nyelvű előadást láthatnak a nézők, Stevan Koprivicától a Plastika címűt. Az előadásra 500 dinárért válthatnak jegyet. Március 14-e és 19-e között a topolyai Alapfokú Zeneiskola szervezésében a Művelődési Ház moziterme a Topolyai Zenei Napoknak ad otthont. Keretei között lesz a 10. Nemzetközi Vonósverseny, a  Nemzetközi Harmonikaverseny, a Nemzetközi Gitárverseny és a hetedik ízben rendezendő Zenei pillanatok-Moment musicaux nevű nemzetközi zongoraverseny. Március 14-én, szombaton 16 és 18 óra között  Tavaszcsalogató címmel kézműves játszóházat szerveznek gyermekeknek. A foglalkozásvezető ezúttal is Budai Sinkovics Margit osztálytanító lesz. A jelentkezési határidő március 12-e. Március 17-én, kedden 18 órától a Múzeumi esték előadássorozat keretében kerekasztal-beszélgetést szerveznek a városi park témakörében. Március 20-án, pénteken 18 órától a moziteremben a szabadkai Miloš Crnjanski Általános Iskola Iskončići kórusának jótékonysági hangversenyét kísérhetik figyelemmel. Március 23-án, hétfőn tíztől lesz ugyanott a gyermekszínjátszók szemléje. Március 24-én, kedden, 18 órakor szervezik a Múzeumi esték előadássorozat zárórendezvényét, amely során bemutatják Palásti Andrea Újfalusi cirkusz című könyvét. Az est vendégei Palásti Andrea és Fazekas Kinga Emese, akikkel Csernik Ilma beszélget. 25-ére Újvidékre, a Szerb Nemzeti Színház előadására szerveznek csoportos látogatást. A színházi látogatás célja Shakespeare Szentivánéji álom című darabjának megtekintése. A busz- és színházjegyár 800 dinár. A részletekről a 713-515-ös és a 063/108-77-13-as telefonszámokon érdeklődhetnek. Március 25-én, szerdán 19.30 órától a Művelődési Ház mozitermében is színházi előadás lesz, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata vendégszerepel. Robert Thomas Nyolc nő című darabját mutatják be. Az előadásra 200 dinárért válthatnak jegyet. Diák-, nyugdíjas- vagy csoportos jegy vásárlása esetén ennek díja 100 dinárra módosul. Március 26-án, csütörtökön Kerekítő foglalkozások lesznek a kiállítóteremben. Március 31-én, kedden 17 órakor a Művelődési Ház mozitermének előcsarnokában tartják a Csipkés rüggyel, madárfüttyel... elnevezésű rendezvénysorozat megnyitóját.  
Hírek » MagyarSzo.com
Külföld
péntek, 2015. március 6. 07:53
A Kárpátalján kialakult helyzetről is tárgyalt, továbbá cigánypasztorációs képzési intézetet alapított és a római katolikus misekönyv új magyar kiadásáról döntött kétnapos tavaszi ülésén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Budapesten.
Külföld » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 07:28
Az idén négy új pályázati vonalat hirdet meg a tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság, amely a civil szervezetek, leginkább a női egyesületek munkájának támogatását szorgalmazza – hangzott el tegnap Újvidéken a titkárság tegnapi sajtótájékoztatóján.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 06:59
A világelső Novak Đoković és a ranglistán 158. Mate Delić találkozója nyitja ma 13 órakor Kraljevón a Davis-kupa 1. fordulójának egyik rangadóját a vendéglátó szerb és a horvát válogatott között. A második egyéni mérkőzésen a ranglistán 41. Viktor Troicki a 18 éves tehetséggel, a ranglistán 61. Borna Ćorićtyal játszik. Szombaton 14 órakor a párosok lépnek pályára, vasárnap 13 órától pedig a két záró egyéni lesz műsoron. Szerbia esélyesnek számít, ám ha Troicki ma nem győzi le Ćorićot, a párosok még érdekessé és izgalmassá tehetik a találkozót, amelyre az egyelőre még nem bizonyított jegyüzérkedési botrány is rányomta a bélyegét, ami miatt szerdán a szerb válogatott nyilvános edzést tartott, hogy mindazok, akik eleve nem juthattak jegyhez, élőben is láthassák a szerb válogatott tagjait. Ezzel a lehetőséggel mintegy 3000 kraljevói élt. Az első forduló párjai: Németország–Franciaország, Nagy-Britannia–USA, Csehország–Ausztrália, Kazahsztán–Olaszország, Argentína–Brazília, Szerbia–Horvátország, Kanada–Japán, Belgium–Svájc. Magyarország válogatottja az euro-afrikai zóna II. csoportjának meccsén Győrött Moldovát fogadja. Ana Ivanović könnyen győzte le Monterreyben a francia Pauline Parmentier-t, míg Babos Tímea számára, mivel veszített az olasz Sara Errani ellen, a 2. fordulóban ért véget a torna. Ivanović a negyeddöntőben a niši származású francia Kristina Mladenovićtyal játszik, akivel hivatalos meccsen még nem mérkőztek. A kis tornákon a szerbiai teniszezők, valamint egy magyar is nyert, és bejutottak a negyeddöntőbe. Sarm es-Sejkben Vojislava Lukić ellenfele feladása után győzte le a horvát Petra Granićot, az elődöntőért pedig a 15 éves cseh Markéta Vondroušová következik. A férfitornán Nikola Milojević és Marko Tepavac is könnyen győztek. Milojević a négyért az orosz Alekszej Vatutinnal, Tepavac pedig a svéd színekben szereplő Miloš Sekulićtyal játszhat. Antalyában a magyar Jani Réka három játszmában verte a szlovák Lenka Jurikovát, s az elődöntőért német vagy fehérorosz riválissal találkozik.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 06:49
A Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP-) küldöttségének meghívására Brüsszelben egyeztettek külhoni magyar politikai szervezetek vezetői, képviselői – közölte csütörtökön a magyar néppárti delegáció.
Hírek » MagyarSzo.com
Saját Rovat
péntek, 2015. március 6. 06:39
Szabadka Város már a korábbi években kifejezte készségét a szabadkai Kosta Nađ laktanya megvásárlására. A törvényekkel összhangban a laktanya elidegenítésével kapcsolatos eljárást a Szerb Köztársaság Vagyonügynöksége folytatja le, amely a pénzügyminisztériumhoz tartozó adóigazgatóság szabadkai kirendeltségétől megrendelte a laktanya piaci értékének a felbecslését. A becslés szerint – amelyet továbbítottak Szabadka Városhoz, a 8 ha 98 a 99 m2  építkezési telek értéke 988.889,00 euró (illetve 117.300.035,00 RSD – az euró 2014. szeptember 19-i árfolyama 118,62 RSD) volt, az összesen 17 566,09 m2 alapterületű épületek értéke pedig 2 016 533 eurót (illetve 239 197 106,00 RSD) tett ki. Vagyis a Kosta Nađ laktanya összértékét 2015. szeptember 19-ével 3 005 422,00 euróra (356 497 141,00 dinárra) becsülték. A Szerb Köztársaság Vagyonügynöksége 2015. március 2-án Szabadka polgármesteréhez eljuttatta az adóigazgatóság becslését, továbbá egy kérelmet, hogy Szabadka Város illetékes szerve hozzon határozatot arról, hogy Szabadka Város elfogadja a köztulajdont képező Kosta Nađ laktanya feletti jog átruházását. Ez a határozat azért szükséges, hogy pontosítani lehessen az ellenérték kifizetésének a feltételeit. A törlesztés történhet részletekben (legfeljebb 60 havi részletben vagy ötéves részletben), vagy pedig ingatlanokban, pontosabban lakásokban. Mivel Szabadka Város nem rendelkezik olyan lakásokkal, amelyek megfelelnének a honvédelmi minisztériumnak, Szabadka Város az ingatlant 60 havi részletben fogja kifizetni.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 06:25
Az eredmények úgy alakulnak, hogy a vízilabda-Euroliga hatos döntőjében két-két magyar (Eger és Szolnok) és horvát (Jug és Primorje), valamint egy olasz csapat, a Pro Recco vehet részt a címvédő és vendéglátó Barceloneta társaságában. Az Eger szoros meccsen nyert rangadót a kragujevaci Radnički ellen, és négypontos, perdöntőnek is nevezhető előnyt szerzett. A másik szerbiai gárda, a Partizan hiába győzte le a Spandaut, már régen elveszítette esélyét az erős B csoportban, ahol a következő körben a Szolnok az éllovasok rangadóján a Jugot fogadja. A Szolnoknak nem akadt különösebb gondja Isztambulban, és a laza védelmek találkozóján vendéglátójával együtt gólparádét rendezett. A 7. fordulóban, március 25-én a Radnički a Bresciát fogadja, a Partizan a Primorje vendége, az Eger pedig az Olympiakoszhoz utazik. Az Eurokupában a feltételezett döntő lesz műsoron a két nápolyi gárda, a Posillipo és az Acquachiara részvételével. Euroliga, 6. forduló, A csoport: Eger–Radnički 7:6, Barceloneta–Olympiakosz 12:8, Brescia–Pro Recco 5:6. A sorrend: Pro Recco 18, Eger 10, Barceloneta 8, Radnički 6, Brescia 5, Olympiakosz 4. B csoport: Partizan–Spandau 8:6, Jug–Primorje 9:6, Galatasaray–Szolnok 12:17. A sorrend: Szolnok 15, Jug 15, Primorje 12, Partizan 6, Galatasaray 3, Spandau 3. Eurokupa, elődöntő, visszavágók: Mornar–Acquachiara 7:7, Posillipo–Steaua 8:5.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 06:22
A Japán Labdarúgó Szövetség (JPA) megállapodott Vahid Halilhodzićtyal, akit hamarosan hivatalosan is kineveznek a válogatott szövetségi kapitányának. Simoda Maszahiro, a JPA főtitkára csütörtökön jelentette be, hogy a bosnyák szakember elégedett volt a szövetség által kínált feltételekkel.A JPA technikai bizottsága csütörtökön döntött arról, hogy Halilhodzić legyen a kapitány, kinevezése azonban csak március 12-én válhat hivatalossá, miután a végrehajtó bizottság is elfogadja személyét.A 62 éves Halilhodzić többek között a francia Rennes-nél, a Lille-nél és a Paris Saint-Germainnél is dolgozott, és sikeresen irányította az elefántcsontparti és az algériai válogatottat. Utóbbival a tavalyi világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutott, s ott csak hosszabbításban kapott ki a későbbi győztes német együttestől.A japán válogatott éléről az idei Ázsia Kupa után menesztették a mexikói Javier Aguirrét, akinek utódját a japánok még márciusban meg akarták találni, hogy már az új szakember irányítsa az együttest március végén, a Tunézia és Üzbegisztán elleni felkészülési mérkőzéseken.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 05:34
James P. Bouchard, az amerikai Esmark acélipari nagyvállalat vezérigazgatója megerősítette, hogy a pennsylvaniai illetékes bíróságon bűnügyi feljelentést tett Peter Kamarás ellen a szendrői (smederevói) acélművek megvásárlásának szabotálása miatt. A szlovák üzletembert a szerződés megszegése, bizalmas információkkal való visszaélés és a konkurenciával szembeni tisztességtelen hozzáállás miatt pereli a vezérigazgató.
Hírek » MagyarSzo.com
Hírek
péntek, 2015. március 6. 04:00
ALPESI SÍ 10.30, Eurosport: női lesiklás, Garmisch-Partenkirchen, Németország. 12.00, Eurosport: férfi lesiklás, Kvitfjell, Norvégia. ATLÉTIKA 9.45, Eurosport 2, 16.00, Eurosport 2, RTS2, 18.00, HRT2: 33. fedett pályás Európa-bajnokság, Prága. ÉSZAKI ÖSSZETETT 13.00, Eurosport, 15.00, Eurosport 2: világkupaverseny, Lahti, Finnország. JÉGKORONG 19.15, Sportklub (m): Fehérvár–Vienna Capitals (EBEL, rájátszás, negyeddöntő, első mérkőzés). KÉZILABDA 18.00, Digi Sport 1: Tineksz Prolet–Veszprém (barátságos mérkőzés). 19.00, Arena Sport 5: Krim–Vardar Szkopje (női BL, középdöntő, 1. csoport, 4. forduló). 20.55, Arena Sport 4: Borac Banja Luka–Metalurg Szkopje (SEHA-liga, 16. forduló). KOSÁRLABDA Férfi-Euroliga, középdöntő, 9. forduló, E csoport: Galatasaray–Real Madrid (19.00, Digi Sport 2, Sportklub 1), F csoport: Milano–Olympiakosz (20.45), Unicaja–Efes (21.00, Digi Sport 2, Sportklub 1). LABDARÚGÁS Algarve-kupa, női válogatott-torna, Portugália, 2. forduló, A csoport: Németország–Kína (14.00, Eurosport), C csoport: Franciaország–Dánia (16.00, Eurosport). 15.30, Duna: Sopron–Békéscsaba (NB II., 18. forduló). 18.30, Sport1: Paks–Puskás Akadémia (NB I., 19. forduló). 20.30, Arena Sport 1, Digi Sport 1: Toulouse–Marseille (francia élvonal, 28. forduló). 20.30, Eurosport 2: Stuttgart–Hertha (német élvonal, 24. forduló). 20.45, Sportklub 3: Levante–Eibar (spanyol élvonal, 26. forduló). 21.30, Sportklub 2: Braga–Porto (portugál élvonal, 24. forduló). SÍUGRÁS 18.00, Eurosport: világkupaverseny, Lahti, Finnország. TENISZ Davis-kupa, Világcsoport, 1. kör: Szerbia–Horvátország (12.30, RTS1, 13.10, HRT2), Nagy-Britannia–Egyesült Államok (14.00, Sportklub 2).
Hírek » MagyarSzo.com

124 cikk | 1 / 7 oldal