Hírek - Szerbia

   

Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 14:56
Letartóztatták Eszéken Branimir Glavašt, akit korábban már elítéltek a szerb civilek ellen elkövetett háborús bűnökért.
Külföld » VajdaságMa
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 14:21
Horvátország a kormány szerint teljesítette a schengeni övezet csatlakozási feltételeit.
Külföld » VajdaságMa
Magazin
csütörtök, 2015. március 5. 14:14
Egy arany, egy ezüst és hat bronzéremmel tértek haza kézműves sörfőzőink Írország egyik legnagyobb és legrangosabb sörversenyéről.
Magazin » VajdaságMa
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 14:06
A szerbiai kormány nem érti az IT-ipar működését, problémáit és a benne rejlő potenciált sem – értékelt ma Milan Šolaja, a Vajdasági Infokommunikációs Technológiai Klaszter elnöke„A rossz nyelvek azt mondhatnák, hogy a szerbiai kormány a többi tűz oltásának szünetében foglalkozott az IT-iparral” – fejti ki Šolaja a klaszter honlapján ma közzétett szerzői írásában.
Saját Rovat » VajdaságMa
Belföld
csütörtök, 2015. március 5. 14:05
Időről időre közérdeklődés tárgyává válik, hogy mennyire egyszerű – vagy éppen nehéz – hozzáférni a polgárok személyes adataihoz. Nemrégiben fiatal hackerek csoportját tartóztatta le a rendőrség, mert a gyanú szerint több százezer szerbiai polgár bankszámla- és bankkártya-adataihoz jutottak hozzá. Persze a bankszámlákkal kapcsolatos visszaéléseket mindenki kiemelkedő figyelemmel kíséri, hiszen ezen visszaélések eredménye esetenként az, hogy egyesek pénz nélkül maradnak.
Belföld » MagyarSzo.com
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 14:01
Az április 15-éig tartó fűtési idény vége előtt biztosan nem fog megdrágulni a villanyáram Szerbiában – jelentette ki ma Aleksandar Antić szerbiai energetikai miniszter.
Saját Rovat » VajdaságMa
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 13:52
Városunkban is megalakul a női képviselői háló, melyet a képviselő-testület női tagjai, azaz huszonhárom női képviselő alkot majd, s olyan ügyekben próbálnak segíteni, mely a nők és a közösség javát szolgálják. A háló megalakulását a szabadkai városi képviselő-testület Nemi Egyenjogúsági Tanácsa kezdeményezte a tegnapi ülésen, bár az alakuló ülésre majd csak hetek múlva kerül sor, de a tegnapi találkozón a Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőház Nemi Egyenjogúsági Bizottságának képviselői is részt vettek. Horvát Tímea, a VMSZ képviselője elmondta, a városi képviselő-testületen belül megalakuló női háló egy nem formális csoportot takar, melyet bár a képviselő-testület női tagjai alkotnak, de az politizálástól és pártpolitikától független lesz. – A csoportosulás azon dolgozik majd, hogy a fontos kérdésekben például a szociális védelem, egészségügy, oktatásügy kérdéseiben segítsen, vagy a többi női parlamenti hálón keresztül indítványozzon olyan törvénytervezeteket, törvényjavaslatokat, melyek ezekhez a kérdésekhez, problémákhoz kötődnek. Ebben a pillanatban még nincsenek konkrét terveink, melyek is lesznek az első feladatok, de mivel ilyen háló már több városban, községben is létrejött, mindenképpen átvesszük a jó példákat, a hiányosságokat pedig megpróbáljuk közös tudással pótolni, hiszen nagyon sokat tanácskozunk, különféle konferenciákon veszünk részt, és a kommunikáció is állandó közöttünk – mondta. Habár a politikus hölgyek különböző pártok tagjai, munkájuk során azonban nem fogják saját pártjuk szabályait megsérteni, hanem együttesen dolgoznak majd a nőket érintő problémák helyi szinten való megoldásán, egyúttal népszerűsítik a nők jogait, és igyekeznek aktívan bekapcsolódni a döntések meghozásába. Stojanka Lekić, a tartományi Nemi Egyenjogúsági Bizottság elnök asszonya úgy fogalmazott, a Szabadkán összehívott ülés lehetőséget ad, hogy segítsék a női képviselői háló megalakulását, mely már nagy számban működik Vajdaság egész területén, ezenkívül szeretnének vertikálisan összekapcsolódni az önkormányzatokkal és a női hálókkal. – Körüljárjuk a tanácsokat, beszélgetünk velük, tanácsokat adunk, hogyan is kellene dolgozniuk, s a mai találkozó erre remek alkalom. A tapasztalatok eltérőek, néhol nagyon jól működik a háló, máshol csak formálisan alakult meg, de igyekszünk különféle konferenciákat tartani, melynek keretében igyekszünk megtanítani a résztvevőkkel, hogyan is kellene működniük, vagyis olyan helyi problémákra kell fókuszálniuk, melyek nem kötődnek szorosan a politikához – mondta Stojanka Lekić.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 13:44
Vladimir Vukčević háborús bűnökkel foglalkozó ügyész kijelentése szerint nem tudja, milyen bizonyítékokkal rendelkezik az EULEX, de a szerbiai ügyészség esetében Miomir Stojanovićnak, a Jugoszláv Hadsereg egykori tisztjének, a Szerb Haladó Párt (SNS) parlamenti képviselőjének neve nem merült fel mint a háborús bűnök potenciális elkövetője.
Saját Rovat » VajdaságMa
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 13:26
A kijevi parlament elfogadta csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely alapján 250 ezer főre emelik a kelet-ukrajnai lázadókkal harcban álló ukrán hadsereg létszámát.
Külföld » VajdaságMa
Kultúra
csütörtök, 2015. március 5. 13:17
Kontra Ferenc Márai- és József Attila-díjas író, a Magyar Szó Kilátó mellékletének szerkesztője, azon belül a Magyar Tanszék Címkefelhő rovatának is szerkesztője volt ma az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalmi Tanszék Kontaktzóna sorozatának vendége.
Kultúra » VajdaságMa
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 13:05
A Honvédelmi Minisztérium ismét kezdeményezte Moszkvában a Fiumei úti sírkert szovjet katonai parcellájában található 1956-os emlékművek feliratainak megváltoztatását - tájékoztatta a tárca az MTI-t.
Saját Rovat » VajdaságMa
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 13:01
Az albán és a koszovói sajtó is történelmiként értékelte, hogy első alkalommal tett látogatást Tiranában a szerbiai házelnök asszony, ugyanakkor Ilir Meta, az albán parlament elnöke a Maja Gojkovićtyal való találkozását követően reményének adott hangot, hogy ez a látogatás hozzájárul majd a két ország kapcsolatainak erősítéséhez.
Saját Rovat » VajdaságMa
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 12:52
Három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég - jelentették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.
Saját Rovat » VajdaságMa
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 12:40
A héten három japán vállalat jelentett be új beruházásokat, amelyekkel összesen több száz új munkahelyet hoznak létre - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök.
Saját Rovat » VajdaságMa
Belföld
csütörtök, 2015. március 5. 12:07
Az evangélikus egyháznak nincs írott szabályozása arra vonatkozólag, hogy mi a teendő, ha megtámadják vagy megsértik – nyilatkozta lapunknak Dolinszky Gábor, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház Szerbiában-Vajdaságban püspökhelyettese. A januári párizsi merénylet után felvetődő sajtószabadságról szóló kérdéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy különbséget kell tenni viccelődés és sértegetés között.
Belföld » MagyarSzo.com
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 11:53
Pengével megtámadta egy ismeretlen férfi csütörtökön az Egyesült Államok szöuli nagykövetét, miközben ő beszédet készült mondani egy eseményen a dél-koreai főváros egy művészeti központjában.
Külföld » VajdaságMa
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 11:51
Elhunyt egy 33 éves várandós nő a Szerbiai Klinikai Központ (KCS) fertőző betegségeket kezelő klinikáján – erősítette meg a Politika napilap kérdésére dr.
Saját Rovat » VajdaságMa
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 11:46
Az ukrán fegyveres erők csütörtökre virradóra visszaverték az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok támadását Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros melletti Sirokine településnél - közölte a kijevi parancsnokság sajtóosztálya.
Külföld » VajdaságMa
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 11:36
A kormány hitelességének növelését, a kormányzás rendszerének modernizálását, tiszta, a szolgáltatásra összpontosító és a jogállami alapelveket magára nézve kötelezőnek tartó működést ígért a kínai miniszterelnök csütörtökön, az Országos Népi Gyűlés (ONGY) éves ülésszakának nyitónapján.
Külföld » VajdaságMa
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 11:31
A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) küldöttségének meghívására Brüsszelben egyeztettek külhoni magyar politikai szervezetek vezetői, képviselői - közölte csütörtökön a magyar néppárti delegáció.
Saját Rovat » VajdaságMa

197 cikk | 4 / 10 oldal