Hírek - Szerbia

   

Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 11:29
A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület javaslatot tett egy központi budapesti holokauszt-emlékmű felállítására a holokauszt 75.
Saját Rovat » VajdaságMa
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 11:20
Az idén már hatodik alkalommal nyílik meg a Szegedi Toros és Pálinkafesztivál csütörtökön délután a Széchenyi téren, hogy a szegediek most is belekóstolhassanak a disznóvágások hangulatába.
Külföld » MagyarSzo.com
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 11:18
Súlyos adatkezelési hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a többek között idősek számára szervezett termékbemutatók, egészségnapok esetében – közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.
Külföld » MagyarSzo.com
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 11:15
A vizes katasztrófák figyelmeztetnek bennünket a jövő problémáira – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök szerdán az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) budapesti konferenciáját megnyitó beszédében.
Külföld » MagyarSzo.com
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 11:10
A magyar bevásárlóközpontok nagy többsége március 15-e után is fogadja a látogatókat vasárnaponként, a törvény előírásainak betartása mellett – közölte a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerdán az MTI-vel.
Külföld » MagyarSzo.com
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 11:00
Annak ellenére, hogy a törvény szerint jogosultak az elmaradt béreik megfizettetésére, a Sever egykori 460 alkalmazottja, úgy tűnik, fizetés nélkül marad, ráadásul az évek során felgyülemlett perköltségeket is nekik kell kifizetniük. A múlt héten a Szolidaritás Polgári Egyesület és a média jelenléte miatt maradhatott el az egyik volt munkás értékeinek lefoglalása. A következő lefoglalást március 16-ára jelentette be a bírósági végrehajtó. A Sever 8 millió euróval tartozik korábbi munkásainak az 1997 és 2002 között ki nem fizetett béreik jogcímén. Mintegy 1100-an indítottak pert a Szabadkai Alapfokú Bíróságon, közülük mintegy ötszázan meg is nyerték azt. A bíróság mostani döntése értelmében további 460 egykori alkalmazott nem jogosult a bérek kifizetésére, mégpedig azért, mert a bíróság szerint a magánosítás az adásvételi szerződés megkötését követően negyven nappal befejeződött.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Saját Rovat
csütörtök, 2015. március 5. 09:52
A múlt év egészében 4,2 százalékkal nőtt a kivitel és 4,7 százalékkal a behozatal euróban számolt értéke, a kereskedelmi mérleg 6,402 milliárd euró többlettel zárt, ami alig 153 millió euróval kisebb a 2013-asnál - jelentette a második becslés alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Saját Rovat » VajdaságMa
Külföld
csütörtök, 2015. március 5. 09:47
Harminckettőre emelkedett a donyecki Zaszjagyko bányában szerdán bekövetkezett sújtólégrobbanás megtalált halálos áldozatainak száma, egy bányászt még keresnek - közölte a Kelet-Ukrajnában önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság katasztrófavédelmi szolgálatának szóvivője.
Külföld » VajdaságMa
Gazdaság
csütörtök, 2015. március 5. 08:57
Nemsokára pontosabb információkat tesz közzé a kormány a közszférában alkalmazott munkaerő-felesleg számáról – nyilatkozta tegnap Kori Udovički közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a gazdasági fórumon.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Gazdaság
csütörtök, 2015. március 5. 08:07
A gazdasági újságírók a zentai Žitopromet igazgatóját választották meg az év menedzserének. Predrag Đurović a múlt héten Belgrádban a Szerb Gazdasági Kamarában megrendezett ünnepségen vehette át az Év Menedzsere megtisztelő elismerést, az ezzel járó plakettet és oklevelet. A korábbi évek hagyományait folytatva a Gazdasági Újságírók Klubja a tavalyi évben elért eredmények alapján megnevezte és kitüntette az általuk legsikeresebbnek ítélt üzletembereket. A Žitopromet igazgatójának odaítélt elismerés indoklásában az áll, hogy Predrag Đurović vezetésével a malomban több jelentős beruházást, modernizálást eszközöltek, amelyeknek köszönhetően egyaránt növekedett az előállított termékek, tésztafélék és pékáru mennyisége és minősége.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Gazdaság
csütörtök, 2015. március 5. 07:58
További gazdasági reformokra lesz szükség, hogy a kormány hathatósan csökkenteni tudja az államadósság részesedését a bruttó hazai termékben (GDP) – mutatott rá tegnap Miroljub Labus, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának professzora a kopaoniki bizniszfórumon.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Gazdaság
csütörtök, 2015. március 5. 07:46
A Kopaoniki Bizniszfórum második napján a gazdasági minisztérium képviselői jutottak szóhoz, akik a kormány nagyszabású reformjain kívül a gazdasági tárca készülő változtatásairól beszéltek. Emlékeztettek arra, hogy az országban még az idén privatizáció vár mintegy 500 vállalatra, ezek többségében már termelés sem folyik. A fő hangsúly a Szerbiai Villanygazdaságra, a Szerbiai Vasutakra, a Srbijagasra és a Szerbiai Utak közvállalatra helyeződik, melyek a legnagyobb adósságokat halmozzák.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Gazdaság
csütörtök, 2015. március 5. 07:28
Daehaeng Kim, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai irodájának vezetője a Kopaonik Bizniszfórumon tegnap bejelentette, hogy az Aleksandar Vučić miniszterelnökkel kötött korábbi megállapodás értelmében áprilistól kezdve 15 százalékkal drágul a villanyáram Szerbiában.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Gazdaság
csütörtök, 2015. március 5. 05:34
Egyre több lehetséges befektető érdeklődik a szendrői (smederevói) acélművek iránt, köztük az amerikai Esmark cég is, amellyel nem sikerült megkötni az adásvételi szerződést – hallhatták a kopainiki bizniszfórum résztvevői tegnap Željko Sertić gazdasági minisztertől.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Magazin
szerda, 2015. március 4. 22:56
A korábbi évekhez hasonlóan idén is Bécset ítélte a világ legélhetőbb nagyvárosának a Mercer nevű tanácsadócég.
Magazin » VajdaságMa
Saját Rovat
szerda, 2015. március 4. 21:21
Az oktatási minisztérium nem kívánja folytatni a tárgyalásokat a szakszervezetekkel a sztrájk feltételeiről, tájékoztatott ma a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezete.
Saját Rovat » VajdaságMa
Külföld
szerda, 2015. március 4. 21:20
A Magyar Nemzeti Bank (MNB)  visszavonta a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását - közölte a jegybank szerdán. A jegybank által feltárt hiányosságok, illetve a felügyeleti biztos adatai alapján a brókerház jelentős összeggel nem tud elszámolni ügyfeleinek. A brókerház ügyfeleit a Befektető-védelmi Alap kártalanítja majd - áll az MNB közleményében. A jegybank azért döntött a brókerház befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonásáról, mert a Buda-Cash nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére. A közlemény emlékeztet, hogy a jegybank február 24-én felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki azután, hogy átfogó helyszíni vizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Buda-Cash működésében.  A biztos jelenlegi adatai alapján a Buda-Cash jelentős volumenű értékpapírral nem tud elszámolni a vele azonos tulajdonosi körbe tartozó DRB bankcsoport tagjai, s további befektetői felé. Ennek oka, hogy a gyanú szerint a befektetési vállalkozás meghamisította az ügyfeleinek küldött kimutatásokat - olvasható az MNB közleményében. A brókercég felszámolását törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el. A Buda-Cashnél értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetett befektetőket a Befektető-védelmi Alap (BEVA) fogja kártalanítani maximum 20 ezer euróig, azaz mintegy 6 millió forintig a felszámolást elrendelő végzés közzétételét követően.
Külföld » MagyarSzo.com
Saját Rovat
szerda, 2015. március 4. 21:19
Szabadkán tartották a tartományi hatalmi többséget alkotó három párt, a Demokrata Párt (DS), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökeinek mai megbeszélését, amely a múlt pénteken megkezdett tárgyalások folytatása.
Saját Rovat » VajdaságMa
Tudomány
szerda, 2015. március 4. 19:42
Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.
Tudomány » VajdaságMa
Tudomány
szerda, 2015. március 4. 19:15
Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év feletti felnőttek, miközben a vírus a gyerekeket kétévente is megfertőzi - állapította meg egy brit, amerikai és kínai tudósok készítette tanulmány.
Tudomány » VajdaságMa

197 cikk | 5 / 10 oldal