Hírek - Szerbia

   

Saját Rovat
szerda, 2015. március 4. 19:13
2016-ban és 2017-ben sem tarthat március 10-én Marosvásárhelyen tiltakozó felvonulást a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a tömegmegmozdulások szervezésére vonatkozó kérelmeket vizsgáló városházi bizottság ugyanis negatívan véleményezte a felvonulásokra előterjesztett kérelmeket – közölte az Agerpres román hírügynökség.
Saját Rovat » VajdaságMa
Külföld
szerda, 2015. március 4. 19:11
Németországban az utóbbi hetekben tapasztalt meredek emelkedés után csökkenésnek indult a menedékjog megszerzésének céljával érkező koszovói állampolgárok száma - mondta szerdán Berlinben a német bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője.
Külföld » VajdaságMa
Kultúra
szerda, 2015. március 4. 19:09
A Napleány-díj kuratóriuma – Kabók Erika, Tóth Lívia, Hajvert Ákos, Németh István és Dévavári Zoltán egyhangú döntésével az idei esztendőben Bencsik Istvánnak, a Szabadkai Rádió szerkesztőjének ítélte oda a Napleány újságírói életműdíjat.
Kultúra » MagyarSzo.com
Belföld
szerda, 2015. március 4. 18:44
Egy ország szociális politikája mutatja meg, mennyire demokratikus országról van szó. Minél több polgárát öleli fel a szociális szolgáltatásokon keresztül, annál demokratikusabb egy közösség. Jelenleg Szerbiában 3 millió polgár, vagyis az ország lakosságának ötven százaléka alkalmazza a szociális szolgáltatások valamelyikét. De hogy hány család, illetve gyermek szorul szociális védelemre, erről a minisztériumnak nincsenek pontos adatai, azt viszont tudni: a legnagyobb gondot a szegénység okozza. Egy személy átlagosan 5 évig él szociális anyagi támogatásból, tudtuk meg Nenad Ivaniševićtől, a munka, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztérium államtitkárától az UNICEF által, a gyermekvédelem reformjának témájában szervezett kerekasztal-beszélgetésen Belgrádban.
Belföld » MagyarSzo.com
Magazin
szerda, 2015. március 4. 18:32
Amerikába is eljutott a szerbiai kolbász híre, ugyanis a Mashable honlap cikket közölt a híres Turiai Kolbászfesztiválról.
Magazin » VajdaságMa
Saját Rovat
szerda, 2015. március 4. 18:06
Szabadka több részén is problémát okoz a belvizek megnövekedett szintje. Palicson a víkend telep közelében a víz a pincéket és a kerteket is elárasztja – írja a Tanjug hírügynökség. Palicsi polgárok egy csoportja petícióval fordult a polgármesterhez, amelyben a probléma megoldását sürgetik. Képviselőjük Milan Valent a hírügynökségnek elmondta, a magas belvízszint az extra idegenforgalmi övezethez tartozó néhány utcában jelen van, emiatt kicsordulnak az emésztőgödrök is, ugyanis a településnek ezen a részén nincs szennyvízelvezető csatorna, de a kutakat is veszélyezteti, ugyanis ivóvízhálózat sincs kiépítve itt. Maglai Jenő polgármester azt mondta, ez a probléma nem csak Palicson jellemző, hanem a Zorka helyi közösségben, Hajdújáráson, Nagyradanovácon vagy éppen az 51. divízió utcában. A problémával már foglalkozik egy tíz nappal ezelőtt létrehozott munkacsoport, amelyet a rendkívüli helyzetek törzskara hozott létre. A DTD Észak-Bácska vízgazdálkodási vállalat a napokban kezdi annak a csatornának a kiásását, ami részben rendezi a helyzetet, de ez csak félmegoldás. Sajnos Palicson gondot jelentenek a rendezetlen vagyonjogi kérdések is, nincsenek utcák kijelölve. Itt magántulajdonú parcellák vannak, valószínűleg az objektumokat építési engedély nélkül építették, ennek ellenére a helyzetet rendezni kell, mondta a polgármester. A polgármester szerint a tavasz  folyamán fogadják el a város alacsonyan fekvő részein csatornahálózat kiépítését előirányzó határozatot. Maglai azt is bejelentette, hogy valószínűleg a törzskar következő ülésén újabb pénzeszközöket különítenek el a költségvetési tartalékokból azon munkálatok elvégzésére, amelyekkel elejét vehetik, hogy májusban és júniusban nagyobb esőzés miatt ismét probléma alakuljon ki. Az üggyel kapcsolatban a Park Palics vállalat is megszólalt, akik jelezték, már ki is dolgozták a probléma megoldása érdekében a Palicsi Fürdő komplexuma csatornázási tervét.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Saját Rovat
szerda, 2015. március 4. 17:11
Szabadka egyes részein igen magas a talajvíz szintje, Palicson pedig már a pincéket és az udvarokat is elárasztotta a víz.
Saját Rovat » VajdaságMa
Tudomány
szerda, 2015. március 4. 16:23
Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelzáródást - állapították meg dél-koreai kutatók.
Tudomány » VajdaságMa
Saját Rovat
szerda, 2015. március 4. 16:20
Igor Jurić, a meggyilkolt Tijana Jurić édesapja kezdeményezésére várhatóan március utolsó hétvégéjén kétnapos ingyenes önvédelmi tanfolyamot tartanak Újvidéken és Szabadkán. Egyelőre sem a pontos időpont, sem a helyszín nem ismert még, és egyelőre azt sem lehet tudni, hány jelentkező lesz összesen. Mint Aleksandar Dovragović, a tijana.rs portál szerkesztője elmondta, a tanfolyam részleteit oldalukon is közzéteszik, illetve minden jelentkezőt külön értesíteni fognak telefonon. – A tanfolyamot ugyanazon a hétvégén tartjuk meg mindkét városban, azaz szombaton először Újvidéken tartanak tanfolyamot, és ugyanezt megismétlik Szabadkán, majd másnap Szabadkán lesz először az önvédelmi óra megtartva, majd az edző, Predrag Lazarević Újvidékre utazik az ottani csoporthoz. Eddig mintegy kilencvenen jelezték a részvételi szándékukat. Főleg anyukák jelentkeztek be gyermekeikkel, de jönnek olyan gyerekek, akiket elkísér az anyukájuk és a bátyjuk, hogy ők is megismerjenek néhány hasznos fogást. De van 65 éves jelentkezőnk is, szóval mindenféle korosztály érdeklődik a tanfolyam iránt, sőt az egész kezdeményezést nagyon pozitívan fogadta a közvélemény – tudtuk meg Aleksandar Dovragovićtól. Hozzátette, szeretnék, ha az önvédelmi képzés bekerülne az iskolai programba is, néhány helyen már folyik is aikidoedzés, de szeretnék, ha ezt az egész országra ki lehetne terjeszteni, és minél több gyerekhez eljutna. Ez a minisztérium által jóváhagyott program, csak sajnos egyelőre ehhez nincs elegendő tanúsítvánnyal rendelkező tanár.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Saját Rovat
szerda, 2015. március 4. 16:16
Nem változott érdemben a pártok támogatottsága Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredménye szerint, amelynek összegzését szerdán küldték el az MTI-nek.
Saját Rovat » VajdaságMa
Magazin
szerda, 2015. március 4. 16:15
Conchita Wurst lesz májusban, az Eurovíziós Dalfesztivál ideje alatt a bécsi tömegközlekedés hangja, az akció a fesztivált beharangozó városi kampány része.
Magazin » VajdaságMa
Belföld
szerda, 2015. március 4. 12:07
A belügyminisztérium január 22. és február 20. között bocsátotta közvitára a közlekedésbiztonsági törvényre elkészített módosítási javaslatcsomag tervezetét. A belügyminisztérium módosítási javaslataiban tovább szigorítaná a büntetőpolitikát, valamint a gyermekek biztonságának fokozását jelölte meg célul. Mgr. Fehér László okleveles forgalmi mérnök, közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértő tolmácsolása szerint öt csoportra fókuszál a tervezet.
Belföld » MagyarSzo.com
Belföld
szerda, 2015. március 4. 11:59
A tavalyi áradások után komoly felújításokon esett át az infrastruktúra, ezért idén nem kell újabb komolyabb károktól tartani – nyilatkozta Marko Blagojević. Az árvíz sújtotta vidék megsegítését és újjáépítését végző iroda igazgatója elmondta, az állam 359 családról gondoskodott, akik tető nélkül maradtak a fejük felett, illetve további 20 ezer család kapott pénzsegélyt. Blagojević szerint komoly munkákat végeztek az infrastruktúra és a megrongálódott objektumok felújítása terén, ezért most az érintett vidékek védettek az árvízzel szemben. Mint mondta, eljutottunk egy olyan fázisba, amikor már megelőzésről is beszélhetünk, vagyis arról, hogyan előzzük meg a károkat. A védelmi rendszer ma sokkal inkább hatékony, mint tavaly májusban. Blagojević szerint a megáradt folyók még mindig kockázatot jelentenek, de ez nem okozhat komolyabb károkat.
Belföld » MagyarSzo.com
Saját Rovat
szerda, 2015. március 4. 11:00
Folyó év március másodikán, a Napleány díj kuratóriuma – Kabók Erika, Tóth Lívia, Hajvert Ákos, Németh István és Dévavári Zoltán – egyhangú döntésével az idei esztendőben Bencsik Istvánnak, a Szabadkai Rádió szerkesztőjének ítélte oda a Napleány újságírói életműdíjat.
Saját Rovat » VajdaságMa
Tudomány
szerda, 2015. március 4. 10:43
Egy kutatócsoport felderítette a világ legteljesebb Stegosaurusának testtömegét, mely arról árulkodik, a fiatal egyed akkora lehetett, mint egy kisebbfajta rinocérosz.
Tudomány » VajdaságMa
Saját Rovat
szerda, 2015. március 4. 10:26
A Skadarlija utca lakói hétfőn ismét lezárták a saját utcájukat a Dado Metal fémhulladék-lerakat teherautói miatt, állításuk szerint ugyanis a Maglai Jenő polgármesterrel történt megbeszélés ellenére folyamatos a teherautó-forgalom, és a több tíz tonnás teherautók is hetente többször fordulnak, nem csak egy-két alkalommal. A lakók azt állítják, a polgármester nem tartotta be az ígéretét, ezért ismét lezárták a Skadarlija utcát, s kijelentették, ezt minden alkalommal megteszik majd, ahányszor csak teherautó jön.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Gazdaság
szerda, 2015. március 4. 10:25
Kilenchavi reptéri illetékről mondott le a Nikola Tesla nemzetközi repülőtér az Air Serbia légitársaság javára. Ez kilencszer akkora összeg, mint a szóban forgó cég egész éves bevétele – mutatott rá legutóbbi közleményében a Transzparens Szerbia (SZT). A szervezet ezzel reagált a légitársaság legutóbbi nyilatkozatára, amely a tavaly elért, nettó 2,7 millió eurós bevételéről szólt.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Kultúra
szerda, 2015. március 4. 10:19
A kultúra terjesztése érdekében múzeumbuszokat állítanak szolgálatba Hongkongban, melyek szó szerint házhoz viszik a művészetet - számolt be róla a hongkongi média.
Kultúra » VajdaságMa
Gazdaság
szerda, 2015. március 4. 09:28
A belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezetőségének közleménye szerint a közvállalat 2014-ben 27 034 163 euró nettó bevételre tett szert. Erre fennállásának 52 éve alatt nem volt példa. A repülőtér üzleti tervének átütemezésével tavaly 11 millió eurót sikerült megtakarítani. 2014-ben a Nikola Tesla értéke több százmillió euróval nőtt, ezt az eredményt mindenekelőtt a kiadások ésszerűsítésével sikerült elérni. A nyereségben jelentős szerepe volt még a kereskedelmi politikának, a megnövekedett légiforgalomnak és az Air Serbia légitársaság utasai gyarapodásának. Tavaly a belgrádi repülőtér részvényeinek értéke a belgrádi tőzsde prémiumlistáján 92,64 százalékkal növekedett. 2014-ben a repülőtér részvényeinek a legkisebb és a legnagyobb értéke között 218,75 százalékos különbség volt. Az idén a Nikola Tesla részvényeinek ára folyamatosan emelkedik. 2014-ben rekordszámú, 4 638 577 utasa volt a repülőtérnek, 31 százalékkal több, mint előző évben. 2015 első két hónapjában az utasok száma 14 százalékkal, a légiforgalom 7 százalékkal, az áruforgalom pedig 18 százalékkal növekedett – olvasható a Nikola Tesla Repülőtér közleményében.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Kultúra
szerda, 2015. március 4. 09:11
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület a 2015. évi Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok alkalmából pályázatot hirdet az általános iskolás, a középiskolás, valamint az egyetemista fiatalok és felnőttek részére.
Kultúra » MagyarSzo.com

197 cikk | 6 / 10 oldal