Hírek - Szerbia

   

Külföld
szerda, 2015. március 4. 09:00
Az Országgyűlés kedden a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos változtatásokat fogadott el, amelyek egyike kimondja, hogy a beruházás végrehajtásával megbízott orosz és magyar szervezetek és alvállalkozóik által kötött szerződésekben szereplő üzleti és műszaki adatok, valamint a megvalósítási megállapodások és az egyezmény előkészítésével kapcsolatos, a döntéseket megalapozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg.
Külföld » MagyarSzo.com
Külföld
szerda, 2015. március 4. 08:47
A keddi nap folyamán először szavaztak kétharmados törvényekről, miután a Fidesz–KDNP a veszprémi választás után elvesztette kétharmados parlamenti többségét.
Külföld » MagyarSzo.com
Külföld
szerda, 2015. március 4. 08:39
Sétálgatok szombaton reggel nyolc óra tájban az egyik ungvári áruház bejárata előtt, és figyelem, hogy a kihelyezett táblán miként módosítja az ifjú hölgy az ukrán valutának, a hrivnyának az árfolyamát.
Külföld » MagyarSzo.com
Gazdaság
szerda, 2015. március 4. 05:34
A Szerbiai Pénzügyi Tanács értékelése szerint az államnak januárban szokatlanul mértékű többletbevételt sikerült megvalósítania, mintegy 16,6 milliárd dinárt. A kiváló eredményt mégsem tartják meglepőnek a tanácsban, mivel ahogy ők fogalmaztak, ez összhangban van a 2015-ös tervezett pénzügyi kerettel. A tanács januári jelentésében részletezi, hogy a többletbevétel nagyrészt a Telekom 7,6 milliárd dinár értékű osztalékai befizetésének köszönhető. 2015-ben a költségvetés számára nagy mennyiségű, nem az adóból származó bevételre számítanak. A pénzügyi tanács szerint a sikeresen végrehajtott pénzügyi konszolidáció során, amely a közszférában a fizetések és a nyugdíjak csökkentésének köszönhető, mintegy 6 milliárd dinárt takarítottak meg az államkasszának. A pénzügyi tanács emlékeztetett arra is, hogy az ország közadóssága januárban 23,7 milliárd eurót tett ki, vagyis az év eleje óta 450 millió euróval növekedett. Ez az összeg immár a GDP 75,2 százalékat teszi ki.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Külföld
szerda, 2015. március 4. 04:00
A Kárpátalján folyamatosan romló helyzetre kell felkészülnie a magyar kormánynak, amely mindig a kárpátaljai magyarság mögött áll – mondta az MTI-nek kedden Beregszászon Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Kétnapos kárpátaljai munkalátogatásán Wetzel Tamás elmondta, hogy hétfőn Ungváron találkozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőségével, kedden Munkácson hivatalában kereste fel Majnek Antal római katolikus püspököt, majd Beregszászon Babják Zoltán polgármesterrel és Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyház püspökével folytatott megbeszélést. Hozzátette: „a politikai és egyházi vezetőkkel a kárpátaljai politikai és főként a folyamatosan romló gazdasági helyzetet tekintettük át, amely azonnali intézkedéseket igényel.” A helyettes államtitkár hangsúlyozta, „a helyzet folyamatos romlása miatt egyre inkább fel kell készülni egyre rosszabb és rosszabb forgatókönyvekre, mivel olyan mértékű az árak és a közüzemi díjak emelkedése, a fizetőeszköz romlása – az amúgy is alacsony fizetések mellett –, hogy ez akár szociális katasztrófahelyzet kialakulásával is járhat.” „Erre szeretnénk felkészülni, hogy – az eddigi támogatások megtartása mellett – meg tudjuk hozni a megfelelő intézkedéseket, hiszen a magyar kormány mindig a kárpátaljai magyarság mögött áll” – fogalmazott. Wetzel Tamás azt is elmondta, hogy Magyarország ungvári főkonzulátusán és beregszászi konzulátusán a külképviseletek vezetőivel hatósági és állampolgársági kérdéseket tekintett át. A helyettes államtitkár Beregszászon felkereste a magyar kormány stratégiai partnerének számító II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, amelynek vezetésével az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit vitatta meg, különös tekintettel az idei, külhoni magyar szakképzés évére.
Külföld » MagyarSzo.com
Kultúra
kedd, 2015. március 3. 21:29
Andorai Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották a nemzet színészének kedden Budapesten - tájékozatta az MTI-t a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya.
Kultúra » VajdaságMa
Saját Rovat
kedd, 2015. március 3. 21:27
A magyar nyelv napjának hivatalos megünneplését kezdeményezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvénytervezetet beterjesztve a román parlamentben.
Saját Rovat » VajdaságMa
Gazdaság
kedd, 2015. március 3. 20:32
Kiváló és váratlan eredményekkel dicsekedhet Szerbia államháztartása, és ha továbbra is ilyen ütemben töltődik a büdzsé, hamarosan költségvetés-módosítás várható – jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő kedden délelőtt Kopaonikon a 22. Kopaoniki Bizniszfórum megnyitóján.
Gazdaság » MagyarSzo.com
Külföld
kedd, 2015. március 3. 18:01
A marosvásárhelyi rendőrség vezetője szerint büntetőjogi feljelentést tesznek a felbujtók ellen, ha március 10-én, a székely vértanúk kivégzésének évfordulóján tömeg gyűlik össze a vértanúk emlékművénél. Valentin Bretfelean ezt az MTI kérdésére mondta el, azt követően, hogy kedden újabb megemlékezési kérelmet utasított el a polgármesteri hivatal illetékes bizottsága. Az Agerpres hírügynökség szerint a kérelmet a „Székely gárdához” köthető személyek nyújtották be, akik azonban nem jelentek meg, és nem is képviseltették magukat a bizottság ülésén, így nem lehetett velük a rendezvény részleteiről tárgyalni.      A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a múlt héten jelentette be, hogy a polgármester tiltását követően nem tart tömegdemonstrációt a Székely szabadság napján Marosvásárhelyen, de arra figyelmeztetett, hogy mindenkinek jogában áll egy szál virággal és gyertyával egyénileg leróni kegyeletét az emlékműnél.
Külföld » MagyarSzo.com
Saját Rovat
kedd, 2015. március 3. 15:49
A marosvásárhelyi rendőrség vezetője szerint bűntetőjogi feljelentést tesznek a felbujtók ellen, ha március 10-én, a székely vértanúk kivégzésének évfordulóján tömeg gyűlik össze a vértanúk emlékművénél.
Saját Rovat » VajdaságMa
Külföld
kedd, 2015. március 3. 15:38
"Rajtunk múlik, hogy mihez kezdünk a kapott örökséggel, hogy folytatjuk-e a polgári Magyarország kiteljesítését életünk minden területén" - mondta el a Horvay János Kossuth Lajos-emlékművének ünnepélyes újraavatásán kedden a Kossuth téren a köztársasági elnök. Áder János hangsúlyozta: a most újjászületett emlékmű is kiváló példa arra, hogy "a jövő és a dicsőség nem a kerékkötőké, hanem az alkotóké", "nem a rombolóké, hanem az építőké". Mint emlékeztetett, Kossuth Lajos, Pest megye küldötte a pozsonyi Országgyűlésben 167 évvel ezelőtt ezen a napon felirati javaslatot terjesztett elő és arra kérte a képviselőket, hogy a legfőbb célokért egyesítsék erőiket. "A feliratból nyílt követelés és március 15. után a polgári Magyarország programja lett. Önálló nemzeti kormánnyal, alkotmányértékű áprilisi törvényekkel, közteherviseléssel, az úrbéri viszonyok felszámolásával, örökváltsággal, szabad sajtóval. Megalakult Magyarország első felelős kormánya" - idézte fel az államfő.
Külföld » MagyarSzo.com
Belföld
kedd, 2015. március 3. 13:20
A negotini rendőrség 39 migránst tartóztatott le, akik nem rendelkeztek személyi dokumentumokkal – közölte a Belügyminisztérium. Egy 26 tagú csoportot Veljkov és Negotin települések között gyalogolva tartóztatták le, a másik 13 tagú csoportra pedig Mokranje és Negotin között bukkantak a rendőrök. Mindannyiukat a negotini rendőrállomásra szállították, ahol megállapítják, afgán állampolgárokról van-e szó. Mivel mindannyian menedékjogért folyamodtak, ezért 72 napon belül jelentkezniük kell a tutini menekültszálláson.
Belföld » MagyarSzo.com
Külföld
kedd, 2015. március 3. 12:52
A minőségi mintaszállítás érdekében automata pneumatikus csőpostarendszer kivitelezése kezdődött meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában, a rendszer a hónap végére készül el - mondta el a projekt vezetője kedden sajtótájékoztatón. Tapasztó Sándor kifejtette: az Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban elnevezésű projekt keretében 48 millió forintból, több lépcsőben alakítják ki a rendszert. Első lépésben a 265 ágyas új klinikának és a meglévő 410 ágyas klinikának a Laboratóriumi Medicina Intézettel történő összekapcsolása valósul meg. A csőpostarendszer tervezését és kiépítését a Debrecenben már hasonló tapasztalatokat szerzett Klimex Medical Kft. végzi. Az új logisztikai rendszer a betegellátásban felvetődő feladatok végrehajtását gyorsítja fel azáltal, hogy közvetlen kapcsolatot hoz létre egyes klinikai helyiségek, például véradó központok, ambuláns osztályok, betegápoló kórtermek, fogadó vagy adminisztrációs irodák között. A csőpostarendszerrel gyakorlatilag minden szállítható, ami a 160 milliméteres kapszulákba belefér: gyógyszer, laboratóriumi és sürgősségi minták, laboreredmények, a tárolt vérkészítmények egységei, röntgenfelvételek, dokumentumok. Földesi Imre, az SZTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Laboratóriumi Medicina Intézet intézetvezetője elmondta: jól mutatja a fejlesztés fontosságát, hogy míg a felméréseik szerint most egy minta laborba kerülésének átlagos ideje egy óra, addig az új rendszer felállása után a vér pár percen belül már a laborban lesz. A rendszer nemcsak időt takarít meg, hanem helyet és költséget is, mivel az egyes, külön végzett vizsgálatok a laboratóriumban központosíthatóak majd. További előnye, hogy segítségével a szállítások folyamatosan nyomon követhetőek vagy a naplózott adatokból visszakereshetőek - tette hozzá. Az automatizált csőpostarendszert több ütemben alakítják ki. Az első ütemben közvetlen kapcsolat jön létre a Laboratóriumi Medicina Intézet, a sürgősségi betegellátó osztály (SBO), a központi műtő, a stroke osztály, valamint az invazív kardiológiai részleg között. A további tervekben a 265 ágyas új klinika csőrendszerének bővítése és a gyógyszertár rendszerre kapcsolása szerepel. Lászlóffy Miklós, a Klimex Medical Kft. ügyvezetője elmondta: a rendszer kiépítése jó ütemben halad, a munkálatokkal a hónap végére végeznek. A kapszulák mindegyike azonosító chippel van ellátva, így pontosan naplózható, mikor adták fel, és mikor érkezett be a minta. A rendszer teljesen automatikus, a kötelező kapszulakarbantartáson kívül, ami 200-400 kilométer megtétele után szükséges, emberi beavatkozást csak különleges helyzetekben igényel. Tájékoztatása szerint a kapszulák a vákuum és szívóhatást alkalmazó csőrendszerben közlekednek, üresen másodpercenkénti 6 méteres, míg mintával 3 méteres sebességgel. A rendszer hossza csaknem 1 kilométer, abban 16-20 kapszula közlekedik majd a különböző állomásokról. A szegedi klinikán naponta 2000 mintavétel történik, ebből csaknem 400 sürgősséggel. Először a sürgős laborvizsgálatokat kapcsolják be az új rendszerbe. Az uniós támogatással megvalósuló, 14,5 milliárd forint összköltségvetésű nagyprojekt keretében a Szegedi Tudományegyetem déli klinikai telephelyén korszerű magkórház kialakítása történik meg, amelynek során az akut ellátások többsége közös struktúrába, egy épülettömbbe kerül. A projektben 10,86 milliárd forintot már kifizettek, ami 75 százalékos teljesítést jelent.
Külföld » MagyarSzo.com
Kultúra
kedd, 2015. március 3. 12:50
A hatvanas évek koncertjeit, az egykori Budai Ifjúsági Parkot idézi fel az Omega együttes beat-mise című produkciója május 30-án a Budapest Parkban.
Kultúra » VajdaságMa
Kultúra
kedd, 2015. március 3. 12:39
A szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ (régebben Citerazene-barátok Klubja) az idén is meghirdeti az Aranycitera vetélkedőt, a vajdasági gyermekciterások népzenei versenyét.
Kultúra » VajdaságMa
Külföld
kedd, 2015. március 3. 12:22
A záhonyi közúti határátkelőhelyen tegnap egy ukrán honosságú autóbusz jelentkezett kilépésre. A határrendészek a busz ellenőrzése alatt a jármű rakterében egy azonosítószám nélküli hajómotort és 500 db sörétes puska lőszert találtak – írja a police.hu. A rendőrök a 46 éves sofőrt elfogását követően, a lefoglalt motorral és a lőszerekkel együtt átadták az ügy lefolytatására illetékes Záhonyi Rendőrkapitányságnak. A Záhonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a férfit lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatta.
Külföld » MagyarSzo.com
Kultúra
kedd, 2015. március 3. 11:14
Kitartó munka, szorgalom és elhivatottság jellemzi a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ munkáját, szögezhető le a vasárnap megtartott évi közgyűlésen elhangzottakból.
Kultúra » MagyarSzo.com
Saját Rovat
kedd, 2015. március 3. 10:05
A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöksége döntést hozott szakmai díjainak odaítéléséről.
Saját Rovat » VajdaságMa
Saját Rovat
kedd, 2015. március 3. 09:58
A tegnapi városi képviselő-testületi ülésen a legfontosabb napirendi pontok között az állami tulajdonban lévő földterületek intézményeknek, egyházaknak és vallási közösségeknek való használatba adásáról szóló rendelet semmisé nyilvánítása, a 2015-re vonatkozó helyi foglalkoztatási akcióterv és a Zsinagóga kezeléséről és használatáról szóló megállapodás szerepelt, továbbá ezenkívül több közvállalat élére is kinevezték az igazgatókat, elfogadták a közvállalatok 2015. évi működési tervét és a Környezetvédelmi Alap eszközeinek idei évi felhasználásáról szóló programot is. A Szerbiai Szocialista Párt kérésére levették a napirendi pontok közül a Gázművek és Távfűtőművek igazgatóinak kinevezésére vonatkozó határozat meghozását.
Saját Rovat » MagyarSzo.com
Kultúra
kedd, 2015. március 3. 09:22
A közönség óriási érdeklődése övezte a Winteretnót, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ és a budapesti székhelyű Magyar Teátrumi Társaság háromnapos téli kulturális fesztiválját, amelyet immár harmadik éve rendeztek meg.
Kultúra » MagyarSzo.com

197 cikk | 7 / 10 oldal