Nyelvi érdekességek - Legolvasottabb cikkek

   

Az ép szókból álló képzőkről.
A magyar nyelv szótára » A szóképzésről
es, hangrendileg: as, es, ěs, os, ös.A régieknél rendesen: es, ma és;kihagyással: s, a kapcsolt szó után: is; leg-es-leg, Péter és Pál,apám s anyám, apám is, anyám is. Egyezik vele a tompább latin: et és it (em). Épen úgy tapadt a szóvégére mint no-s szóban, mely am. no-és. Mint kötszónak azon szókötési jelentősége van, melynél fogva két alanyt ugyanazon állítmánnyal egyesít pl.
A rövid és hosszú önhangzók részletes párhuzamban
A magyar nyelv szótára » A magyar bötük, illetőleg szóhangok fejtegetése.
I. vastag rövid ï       vastag hosszu i (= ï) iz-om ig-az ip-ar, bíz-om víg-ak kín-os, csik-asz ig-a vil-ág, csík-ok csíg-at nyíl-ás, vékony rövid i vékony hosszu í (= ï) hint illik irigy, bír csíp így, II.
ű
A magyar nyelv szótára » A magyar bötük, illetőleg szóhangok fejtegetése.
1) Ragozatlan gyökszókban megnyujtott ü, s jobbára ékvesztő, mint: fűz, füzet, füzek,füzes, tűz, tüzet, tüzek, tüzel, tüzes, szűz, szüzet, szüzek.2) Tájdivatos kiejtéssel a jobb hangzatu ő helyett használtatik: ű (ille), bűl (ből),rűl (ről), dűl (dől), bű (bő), kű (kő).3) Mint névképző eredetileg ő, mint: keserű keserő, seprű seprő, gyeplű gyeplő.
é
A magyar nyelv szótára » A magyar bötük, illetőleg szóhangok fejtegetése.
Hosszú é bötünk csak egy van, holott párhuzamosan négynek kellene lennie, hogy egyik a nyilte másik a zárt ě, harmadik az éles ë hangnak feleljen meg, még pedig ez utólsótilletőleg mind mély mind magas szókban. Azonban részint a szabatos kiejtésben, részint ragozásban ésképzésben mind a négy é-t megkülönböztethetjük, ú, m.
II. a, ě, zártak.
A magyar nyelv szótára » A magyar bötük, illetőleg szóhangok fejtegetése.
Valamint a zárt a középhangot képez a nyílt ă és o között, úgy a zártě középhang a nyilt e és ö között: ă,       a,       o, e, ě, ö. A zárt a létezését a gyökökben föntebb már érintettük.
Külhasonítás
A magyar nyelv szótára » Második rész
A szóelemzésben nem ritkán oly szókra bukkan az értelmező, melyek elemeit az illető nyelvből megfejteni nem képes, mert nem talál oly családot, oly oldalágat, melyhez rokoníthassa. Az ily szókon a gyakorlottabb elemző hamar észreveszi, hogy anyagjokra vagy alakjokra vagy mindkettőre nézve idegen színűek, s a többi közől mintegy kirínak.
Áttételes  mássalhangzók
A magyar nyelv szótára » Az önhangzók működési rendszere nyelvünkben
1) Midőn egy vagy több mássalhangzó eredeti helyét megváltoztatja, mint: parányi,aprányi; czómb, boncz; elme, érnie; ereszt v.
galambcsapat - gyávaság
Szótár » Aszparanta szótár
galambcsapat gallyfa gálma gálya gályarab garantál garázda garázdaság garázs gát gátlás gátlástalan gáttalan gaz gázálarc gazda gazdag gazdagság gazdaság gázkamra gáztámadás gramm gránát gránátalma gyagya gyakran gyám gyantasav gyantaszappan gyár gyarmat gyászház gyászszalag gyáva gyáván gyávaság
önhangzóval végződő melléknevek után.
A magyar nyelv szótára » Az önhangzók működési rendszere nyelvünkben
. . 1) Az a, e megnyúlik, mint a főnevekben: csúnya csúnyák, buta buták, henye henyék, büszke büszkék.2) A szélső hangzók után a) Az i után nyílt a v. e: házi-ak, budai-ak, kerti-ek,pesti-ek, midőn főnevekké lesznek i s: Pápai-ak, Aradi-ak, Gömöri-ek, Teleki-ek; lábnyi-ak,anyányi-ak, felényi-ek, ölnyi-ek. b) Az «, ü után is nyílt a v.
A személynévmások tárgyeseti és tulajdonító ragozása.
A magyar nyelv szótára » A szóviszonyító ragokról
Az első személynévmás az egyes számban : engemet, a másodiké : tégedet, rövidültalakban : engem, téged.

217 cikk | 14 / 22 oldal