Hungarikumok

 

A magyar erkölcs iskolai oktatásának fontossága


A magyar erkölcsöt - hagyományosan - az igazságosság, a szeretet, az önfeláldozás, a megbocsátás, a jótékonyság jellemzi és a rend - az igazság - helyreállításának küldetéstudata. Ezeket minden felnövekvő új nemzedékbe kötelességünk átörökíteni. Leginkább erkölcsi példák révén lehetséges, melyek jelen vannak a magyar hagyományban, különösen a népmesékben és a mondákban. Ezek hőse a megtévesztő külső alatt is, a belső rejtett értéket keresi. Miközben fejlődik, áldozatokat hoz, mert tudja, a jótettért a végén mindenképpen jó jár.

Korunk társadalma pusztulásának legfőbb okaként mindenki az erkölcs válságát emlegeti. Ezért lenne fontos az erkölcs oktatását a humán tárgyak, a magyar nyelv és irodalom-, történelem-, de főképpen a hitoktatás keretében, nemcsak az általános iskolákban, de a felsőbb intézményekben, például a középiskolákban is bevezetni. E célból szükséges lenne mielőbb elkészíteni egy átfogó tervet.

A magyarságnak létkérdése, hogy ebben az elkáinosodott világban sikerül-e még időben egy, a nemzeti hagyományokra építő, Hunor-Magyar eszmeiségű erkölcstant beépíteni az iskolai oktatásba.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. június 30. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 496 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Az Ember erkölcsi minősége
Előző cikk: A gonosz felismerhetősége Következő cikk: Az erkölcs iskolai oktatásának ajánlott magyar módszere


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: