Olyan gyorsan elillannak a tavasz és a nyár csodái. A fagyasztó feltalálása előtt a háziasszonyoknak egyetlen módszerük volt a téli hónapra is átmenteni a nyári gyümölcsök ízeit. Lekvárokban.
A szezon kezdődik az eperrel, cseresznyével, meggyel, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna, majd a szilva.
Ha későn kaptál észbe, és már csak elvirágzott példányokkal találkozol, hajts rá a nyár végén, ősz elején leszüretelhető bodzabogyókra, amelyekből remek lekvár készíthető.
Hozzávalók:
1 kg bodzabogyó
fél kg édeskés alma
30 dkg cukor
Elkészítése:
Szemezzük le a koromfekete, érett, alaposan megtisztított bogyókat a fürtről. Törjük szinte pépesre, majd cukrozzuk meg.
Hozzávalók:
5 kg barack,
2 és 1/4 kg cukor
Elkészítése:
A barackot a forróvizes módszerrel megtisztítjuk, lehéjazzuk, kettévágjuk és kimagozzuk. Ezután lemérjük. Minden kiló barackra 45 dkg cukrot számítva, kevés vízzel gyöngyöző szirupot főzünk, amit habjától állandóan letisztítunk.
Elkészítése:
Készítésénél a kimagozott barackot húsdarálón ledaráljuk, majd minden kiló velőhöz 1 kg cukrot számítunk, amiket állandó keverés mellett sűrűre főzünk.
A darálást kajszi- és őszibarackíz készítésénél is alkalmazhatjuk. Nagyon finom lesz az őszibarackíz, ha minden kilóhoz kb. S dkg gyömbért is teszünk.
Hozzávalók:
1 kg barack,
60 dkg porcukor
Elkészítése:
A megtisztított barackot és a porcukrot rétegesen egy nagy email, vagy cserép-lábosba rakjuk. Egy réteg cukor, egy réteg barack, addig, amíg a barack tart; alul és fölül cukor legyen! Leborítjuk, és másnapig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap folytonos keverés közt megfőzzük.
Befőzéshez jól megérett bodzabogyót veszünk, 1 kiló bodzabogyóhoz 80 deka cukorból 3 deci szirupot készítünk. A bodzát beleöntjük, és erős lánggal addig főzzük, amíg sűrű folyós nem lesz. Azon forrón üvegbe töltjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
A bodzát, gyorsan megtisztíthatjuk, ha vizet öntünk rá, s a gyümölcsfürtöket egy villa fogai között áthúzzuk, így a bogyók lepattannak, nem sérülnek meg, és az ujjunk hegye sem lesz lila. Befőzésre csak a fabodza gyümölcse jó! 80 deka cukorból, 2 deci vízből, 10 gramm citromsavból szirupot főzünk.
(múlt század eleji recept)
Elkészítése:
Egy kiló cukrot mártsunk meg vízbe s tegyük lábasba; főzzük fel; ha felfőtt, azonnal tegyünk bele egy teljes tányér meghámozott és kétfelé vágott őszi- vagy kajszin-barackot. Kavarjuk meg, fedjük be, vegyük el a tűztől, s ha fedő alatt kihűlt, szedjük ki a léből a barackot lyukas kanállal.