Kovász készítés
Kovászt többféle képen is lehet készíteni
Egyszer van a gyors kovász, vagy hamis kovász amit az előző cikkemben is írtam. Ekkor az élesztős vízre szórok lisztet és együtt hagyom felfutni az egészet. Ennek a kovásznak nincs olyan íze, mint az igazi kovásznak, a lényege abban van, hogy segíti az élesztő hatását.
Alap házi kenyér
60 dkg BL 55-ös liszt
1-2 dkg élesztő
1 tk cukor
1 tk só (nem jódozott)
4 dl langyos víz
A langyos vizet és az élesztőt elkeverem, majd hozzá adom a cukrot. A kimért lisztből leveszek úgy félmaréknyit és az élesztős vízre szórom, majd hagyom kelni amíg jól fel nem habosodik.
Weixl-Várhegyi László: "A parlagfű a leghasznosabb gyógyító növényünk?"
Zoé bevezetője: Ajánlom ezt az írást szeretettel mindenkinek, aki fél a parlagfűtől, az allergiától, aki haragszik a parlagfűre, mert allergiás, és annak is, aki eddig ellenségként, gazként tekintett erre a növényre.
Ezt a receptet édesanyámtól tanultam, elég egyszerű szerintem.
Mire van szükséged? először is cseresznyére.
Megmosod a cseresznyét, leszeded a szárát, beteszed az üvegbe, csinálsz egy szirupot hogy édes legyen, cukorral és vízzel. azt felforrasztod, beleteszel egy kicsi szalicilt és lekapcsolod a gázt.
A masszázs napjainkban igen elterjedt kezelési módszer az alternatív terápiák közt. Sokan azonban nem is tudják, hogy őseink is alkalmazták ezt az eljárást gyógyulás céljából. A masszázs a mechanoterápia tárgykörébe tartozik, annak passzív részét képezi, a kimozgatásokkal együtt.A masszázs ősi, ösztönös művelet, gyógymód.
Hozzávalók:
1 l tej
1 csésze rizs
4 egész tojás
4-5 evőkanál kristálycukor
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 csipet só
Elkészítés:
A rizst kevés (1-2 deci) vízben párolni kezdem, mikor elkezd duzzadni, hozzáadom a tejet és a sót, tejberizst főzök belőle. (Nem baj, ha nem főtt teljesen puhára a rizs, mert állás közben felszívja a tejet és megpuhul). Hűlni hagyom.
"Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja a következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kel mondani, hogy de már ebből eszünk!"
Sokan azt hiszik, hogy a magyar konyha...
Hozzávalók
A piskótához:
130 g vaj
110 g porcukor
6 db tojássárgája
130 g búzaliszt
130 g csokoládé - ét (53%-os)
6 db tojásfehérje
A bevonóhoz:
50 ml víz
110 g porcukor
150 g csokoládé - ét (53%-os)
60 g vaj
5 ml ecet (10%-os)
A töltéshez:
200 g baracklekvár
Elkészítés
1.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 teás kanál só
1 teás kanál cukor
1 egész élesztő
1,5 dl langyos tej
1,5 dl olaj
1/4 üveg Zakuszka
A tejet meglangyosítom, majd beleteszem az élesztőt és a cukrot, a tetejére kevés lisztet kell szórni és hagyni felfutni.