A bor az emberi kultúra talán legrégebb, legkedveltebb itala. Már az ókorban a görögök is több hatást tulajdonítottak a bornak, s főbb tulajdonságait egy háromszög csúcsaival ábrázolták. Az egyik csúcs táplálékot, a másik orvosságot, a harmadik – bizonyos mágikus hatással – mérget jelentett.
A borfogyasztás ellenfelei a bor káros hatását (joggal) alkoholtartalmának tulajdonítják.
Csak megfelelõen érett és egészséges szõlõbõl lehet jó bort elõállítani. A szüret helyes idõzítése meghatározza a bor jellegét. Mindig sok függ az idõjárástól is, számolni kell az õszi szeszélyes idõvel. Egy ideális évben a nem túlságosan hideg tél után a tõkék májusig kihajtanak. Júniusban kezd el virágozni.
Hamvas Béla egyik művében a bort a versekhez hasonlítva megjegyzi, hogy mindkettő nélkül lehetne élni, csak éppen nem volna érdemes. A bor és a versek együttes említése nem véletlen: a bor is, akárcsak a művészetek, azon kulturális vívmányok egyike, melyek otthonossá teszik számunkra a világot.
A magyarság azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére. A legtöbb európai nép a bor szót a latinból (vinum) vette át: win, wine, vin, vino, vina.
A szó eredetét követve, visszatérhetünk a hun-magyar őstörténet távoli korszakaiba, ősvallásunk, istenhitének a világába. Az első leírt magyar szó a bor! Meglepő módon a kínaiak írták le először.
1. Bort sohase igyál éhgyomorra! Ivás előtt édességet ne egyél!
2. Jobban esik a bor, ha közben eszegetsz.
3. Ivás közben használd ki mind az öt érzékszerved: Gyönyörködj a bor színében, élvezd a
bor ízét, zamatát, illatát, a poharak csengését!
4. A bort, ha gyakran is, de mindig kisebb kortyokban igyad, így kevésbé árt meg! A bort
élvezni illik, nem vedelni.
5.
A bírálat vagy kóstolás során természetes igény, hogy a különböző véleményeket kölcsönösen megismerjük, az eltérő tapasztalatok és tudás alapján született bor leírásokból tanulhassunk. Ehhez nélkülözhetetlen egy közös nyelvet beszélni, a használt kifejezéseket azonosan értelmezni.
Zilai Zoltán nemzetközi borbíráló, a borok otthoni, megfelelő tárolását ismerteti négy percben. Szót ejt a vörös, fehér, és rozé borok tárolásáról, az optimális tárolási hőfokról, a páratartalomról.
Forrás
www.desszert.eu
Lepipálva Sonomát és Napa Valley-t is a történelemben, Buena Vista Carneros az első prémium borászata egész Kaliforniának és a legnagyobb földbirtokosa a Sonomai Carneros vidéknek.
A borászatot 1857-ben, a magyar születésű Ágoston Haraszthy alapította és Buena Vista Carneros szeptember 7.-én ünnepli 150 éves évfordulóját. Jeff Stewart borász boldogabb mint valaha.
Zilai Zoltán nemzetközi borbíráló, a borok otthoni, megfelelő tárolását ismerteti négy percben. Szót ejt a vörös, fehér, és rozé borok tárolásáról, az optimális tárolási hőfokról, a páratartalomról.
Forrás
www.desszert.eu
Magyarország zászlós bora, világhírû borkülönlegesség, amit a világon szinte mindenki ismer.
Az írásos emlékek az 1200-as évektõl tesznek említést a tokaji borról 1252-ben a turóczi prépostság alapítólevelében.
A tokaji aszú világhírét a 16.