Házi csoki
Hozzávalók:
- 40 dkg porcukor, szitált
- 2 tojás
- 2 cent rum
- 30 dkg vaj
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg kakaó (jó minõségûbõl elég 5 dkg)
- 27 dkg sovány tejpor, szitált (vagy 24 dkg zsíros)
- 15 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg darált dió (vagy mogyoró)
- 2 dkg vaníliás cukor (Az utolsó 4 tétel együttes neve: porok)
Elkészítése:
- A porcukrot a tojással és a rummal kikeverjük.
- A porokat elõkészítjük, összekeverjük.
- Egy nagy tálcát alufóliával kibélelünk, majd kivajazzuk.
- Lángelosztón melegítjük az 1. alattit. Vigyázzunk, hogy fel ne forrjon. Állandóan keverni kell, hogy le ne égjen. Fokozatosan felolvasztjuk benne a vajat. Belekeverjük a mazsolát. Beleszitáljuk a kakaót, fõzzük (de nem forraljuk), amíg a kakaó felolvad.
- Mielõtt még felforrna, takarékra vesszük a lángot, belekeverjük a masszába a porokat.
- Kiborítjuk a tálcára, fakanállal szétterítjük, vizes evõkanállal simítva és ütögetve egyengetjük, tömörítjük, végül elsimítjuk. Ha kihûlt, kiborítjuk a tálcából, lehúzzuk róla az alufóliát. Végül felszeleteljük.