A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 

Krumpli

Krumpli

Természetes vízhajtó, daganatgátló hatású.

A nyers és lehetőleg rózsaszín krumpli leve krónikus savtúltengés gyógyszere.

A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta csak 1 deci fogyasztandó két hétig. Vigyázat! a krumpli nem lehet zöld és csírás.

Hajában főtt és sült krumpli emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel.

Külsőleg is használható az alábbi bajokra: A nyers krumplireszelék gennyes sebre, bőrbajokra, kötőhártya gyulladásra, reumára nagyon sikeres.

Légúti gyulladásnál főtt krumplit kössünk forrón a nyakunkra, hanyatt fekve, betakarózva, vastag sállal a nyakunk körül izzadjunk 2 óra hosszat.

Tüdő-, vesegyulladás, hasgörcs esetében, valamint lábszárfekélyre és gennyes sebekre krumplikásából meleg borogatást raknak.

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,166


   


Tetszik