A nem túl kemény tésztából nagy lyukú reszelőn csíkokat reszelünk.
Levesbetétnek használják pergelt és berántott levesekbe - utóbbiba frissen is (egyenesen a levesbe reszelve).
Bárány reszelt tésztával (Árnáki gyuveci)
Hozzávalók:
- 1 kg bárányhús
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 fej hagyma
- 6-7 érett paradicsom
- 50 dkg reszelt tészta (vagy bármilyen apró tészta)
- só
- bors
- cukor
- reszelt juhsajt
A feldarabolt húst vajban vagy margarinban megpirítjuk. Az apró darabokra vágott hagymával párszor megforgatjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, kimagozott és áttört paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, s egy csipetnyi cukorral, sóval és borssal meghintve fedő alatt egy óra hosszat főzzük. Ezután a reszelt tésztával együtt tűzálló cseréptálba tesszük, és felengedjük vízzel (a reszelt tészta térfogatának háromszorosával). Kissé megkeverjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal és közepes tűzön 45 percre sütőbe tesszük.
(Előkészítés: 1 óra 30 perc – elkészítés: 45 perc.)