Hozzávalók:
6 db habcsókhoz:
- 3 db tojásfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1/2 teáskanál ecet
- csipet só
- 15 dkg csokoládé (46%-os)
- málnazselé (el is hagyható)
A málnazseléhez:
- 40 dkg málna
- 2 csomag vaníliás cukor
- reszelt narancshéj (szárított)
- cukor ízlés szerint (vagy édesítőszer)
- őrölt fahéj
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- pici víz
Elkészítés:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjüki habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, apránként, állandó keverés mellett hozzákanalazzuk a kristálycukrot. Addig verjük, hogy már majdnem teljesen kemény hab legyen. Ekkor hozzácsepegtetjük az ecetet, majd hozzáadjuk a kukoricakeményítőt. 1-2 percig még tovább verjük, hogy kemény állagú habot kapjunk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy szilikonlappal), majd halmokban rákanalazzuk a keményre vert hab felét. Ezután mindegyik halom közepébe, kanállal kis mélyedést alakítunk ki.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd kevergetve lehűtjük. Ezután minden habcsók mélyedését telecsorgatjuk a kihűlt, olvasztott csokoládéval. Végül a maradék habot a tetejére kanalazzuk úgy, hogy teljesen befedje a csokoládéréteget.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd légkeverésnél 120 fokon 40 percig szárítjuk a habcsókokat. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, és 30 percig még a csukott ajtajú sütőben tovább szárítjuk. Végül a sütőajtót teljesen kinyitjuk, és így hagyjuk kihűlni (én amikor már langyosra hűlt, kivettem, és így hűtöttem ki teljesen a habcsókokat). Hagyományos sütőnél alacsony hőfokon kell kiszárítani a habcsókokat!!!!
A málnát egy edénybe tesszük, és hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat és a narancshéjat, majd kb. 10 percig lassú tűzön főzzük, közben többször megkeverjük. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a málnazselébe, majd visszatesszük a tűzre. A keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a málnába csorgatjuk. 1-2 percig kevergetve besűrítjük.
Tálaláskor a tányérra kanalazzuk a málnazselét, majd ráhelyezünk egy habcsókot. Végül a tetejére olvasztott csokoládét csorgatunk.