All Along the Watchtower

7 videó
Az „All Along the Watchtower” Bob Dylan egyik legismertebb dala, de a szám kapcsán az örökkévalóság dicsősége nem csak az Ő érdeme. A legismertebb, Jimi Hendrix - All Along The Watchtower című száma meghatározóan hozzájárult halhatatlanságához és a többi számos feldolgozás is inkább Jimi Hendrix zenei hangulatát követte.

Dylan egyszer azt mondta, hogy a dalban leírt történések fordítottan esnek meg. Logikusan a harmadik versszak („All along the watchtower”) az első, mely a két lovas megjelenését írja le, és az első versszak a dal vége, melyben a Bohóc azt mondja a Tolvajnak, hogy „There must be some way out of here – Kell lennie kiútnak”.

1966. július 29-én Dylan súlyos motorbalesetet szenvedett. A gyógyulás tökéletes alkalmat adott arra, hogy egy időre visszavonuljon nyilvánosság elől. Az amfetaminokon élő rock-költő közképe a múlté lett. Visszavonultsága idején napi rendszerességgel olvasta a Bibliát. Mint ahogy az album dalszövegeinek nagy része, a „watchtower – őrtorony” is több lehetséges bibliai és apokaliptikus jelentést hordoz, biztos választ azonban nem lehet rá kapni. A dal voltaképp egy párbeszéd a „Bohóc” és a „Tolvaj” között, az élet nehézségeiről („There's too much confusion – Túl nagy a zűrzavar”). Ironikusan a Bohóc aggódik amiatt, hogy mindenét elveszti, és a Tolvaj az, aki szerint az élet abszurd dolgai humorosak lehetnek: „There are many here among us who feel that life is but a joke – Sokan vannak közöttünk, akik szerint az élet nem más, mint egy tréfa”. Ezután arra emlékezteti a Bohócot, hogy az idő egyre múlik, mellyel talán halandóságukra vagy egy nagy társadalmi változás eljövetelére céloz. Az utolsó versszakban a dal nézőpontja hirtelen átvált. A hercegek egy őrtoronyban védelmezik asszonyaikat és szolgáikat, miközben a kintről hallatszó baljós hangokra két lovas jelenik meg.
Egy feltevés szerint Dylan alábbi két sora:

Outside in the distance a wild cat did growl (A messzeségben egy vadállat üvöltött),
Two riders were approaching, the wind began to howl (Két lovas megjelent, és a szél süvített) Ézsaiás próféta könyvének 21:8–9 részéből erednek:

„Majd felordított, mint az oroszlán:
Uram, őrhelyemen állok mindennap,
őrségen állok minden éjjel!
Jönnek már a lovasok,
lovasok kettesével!
Akkor megszólalt, és ezt mondta:
Elesett, elesett Babilon!
Minden istenszobra
a földön hever összetörve!”

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Dylan, B Springsteen -All Along The Watchtower-Forever Young



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Music (Zene) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2011. november 30. Nézettség: 211

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal