Viktoria Vizin (Carmen alakítása)

10 videó
A világhírű New York-i Metropolitan Operában (Met) léphetett fel váratlanul Carmen szerepében Vizin Viktória magyar mezzoszoprán; meghívását a címszerepet alakító operaénekes megbetegedése tette szükségessé.

A kecskeméti születésű, Chicagóban élő művésznő szerdán lépett a Met színpadára; a teltházas előadáson a közönség nagy tetszéssel fogadta, és a teátrum vezetése külön gratulált neki a sikeres bemutatkozáshoz.

A magyar mezzoszoprán az utóbbi években több amerikai színházban is sikert aratott a Bizet-opera címszerepével; 2006-ban a New York-i Carnegie Hallban is szerepelt egy 56-os emlékkoncerten, 2008 őszén a Placido Domingo vezette Los Angeles-i Operaházban vitte sikerre a szerepet. A szerdai New York-i volt a 74. Carmenje. A Metropolitan Operában a tavalyi szezonban debütált, akkor egy másik cigánylány szerepére hívták meg, Verdi Rigolettójában énekelte Magdalénát.

Mint az MTI-nek elmondta, egészen váratlanul érte a mostani fellépés lehetősége: a szerdai előadás előtt két nappal hívták fel azzal, hogy a Carmen sztárjának, Olga Borodinának elment a hangja. A többszörös díjnyertes orosz származású mezzoszoprán a hétfői főpróbán közölte, hogy megfázása nem tud fellépni. Vizin kedden érkezett Chicagóból New Yorkba, s csak akkor kezdett próbálni, tanulta meg a koreográfiát. Különös nehézséget jelentett, hogy soha nem próbált együtt az eredeti szereposztás énekeseivel, emiatt nem szoktak össze, a karmester pedig korábban nem hallotta hangját, nem tudta, milyen tempóban énekli szerepét.

A premier azonban kiválóan sikerült. A közönség - amelyet nagy meglepetésként ért, hogy a címszerepet egy világsztár helyett egy feltörekvő sztárjelölt alakítja - elfogadta a magyar mezzoszopránt. "Az operaház főigazgató-helyettese ujjongott, a zenei igazgató is a nyakamba ugrott a végén" - mondta. Az AP kritikusa - akinek cikkét pénteken tucatnyi újság átvette - Vizin meggyőző, eleven alakítását dicsérte, megjegyezve, hogy már a világ sok operaházában különleges sikert ért el a tüzes cigánylány szerepében. - Ebben a szerepben én mindenemet meg tudtam mutatni - mondta az operaénekes, hozzátéve, álmodni sem mert arról, hogy a Metropolitan Operában egy premier főszerepébe ugorhasson be.

- Elismertek, ennek most már biztosan lesz folytatása - fogalmazott. Mint kifejtette, az előtt, aki színvonalasan előad egy címszerepet a Metben, új kapuk nyílnak meg. Vizin Viktória - amennyiben Borodina állapota nem javul - szombaton is fellép a Metropolitan Operaházban; összesen hat alkalommal énekelheti el Carmen szerepét, az orosz sztár ugyanis ennyi alkalomra szerződött. A mezzoszoprán Magyarországon legközelebb márciusban lép fel két Shakespeare-esten; 13-án Budapesten, az Óbudai Társaskörben, 16-án pedig a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál megnyitóján, az ottani Katona József Színházban.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Hungarian Mezzo soprano Viktoria Vizin Carmen Seguidilla



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Komolyzene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2012. augusztus 2. Nézettség: 240

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal