Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Overture part 1- A Midsummer Night's Dream- Mend. op. 61



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Komolyzene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2010. június 18. Nézettség: 348

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2010. június 18. 19:14
Ez a legismertebb Szentiván-éji alkotás:A felvételen Mendelssohn: Szentivánéji álom cimü szvitjének első témája. Shakespeare azonos tárgyu müve a zenei program alapja. Igen élvezetes, a képzelőerőt maximálisan megmozgató, szivet-lelket- szellemet gyönyörködtető-és nem utolsó sorban : nagyszerü zenei élmény meghallgatása.A további tételek megtalálhatók a Yout.-on.




SZENTIVÁNÉJI ÁLOM — SZVIT
(Nyitány — Scherzo — Tündérek indulója — Dal és kórus — Intermezzo — Notturno — Nászinduló — Kézművesek tánca — Finálé.)


A Szentivánéji álom nyitányát Mendelssohn tizenhét éves korában írta; Shakespeare vígjátékának teljes kísérőzenéjét másfél évtizeddel későbben komponálta, s ezt 1843-ban mutatták be. A mű lényegét — a shakespeare-i tündérvilág illúziót keltő ábrázolását — már szinte gyermekként sikerült a zeneszerzőnek megragadnia: a remekmívű nyitány ezt a tündérvilágot valóban egyedülálló zenekari színekkel, gazdag ritmikus fantáziával kelti életre. De a kísérőzene többi részlete is — hangversenyeken tetszés szerint válogatnak a tételekből — pompásan eltalálja a mesevilág hangját. A szvit legnépszerűbb tétele a virtuóz Scherzo, amely ismét a tündérzenék Mendelssohn által megteremtett intonációját képviseli; de emlékezetes momentuma a kísérőzenének a holdvilágba borult erdő édesen vágyódó éji dala, a Notturno is; a Nászindulóhoz nem kell kommentár, Theseus és Hyppolita esküvőjén éppoly tökéletes hatást kelt, mint a valóságos házasságkötések alkalmával. A Kézművesek tánca című tétel a nyitányból ismert zenei anyagot használja fel ahhoz a bergamasca tánchoz, amelyet a komédia szereplői Pyramus és Thisbe jelenetének előadása után járnak. A kísérőzene két tételében női kar is megszólal, mindannyiszor a tündér-álomvilág érzékelőjeként.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal