A Nagyapáink útján - Megkésett requiem egy hadseregért...

6 videó - 2011
A Zrínyi Média filmje a doni hősökről.
A Nagyapáink útján - Megkésett requiem egy hadseregért... című 37 perces film a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadseregben szolgált katonáknak és a hősi halottaknak állít emléket. Azoknak a hősöknek, akik a távoli hómezőkön vesztették életüket.

A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg megközelítőleg kétszázezer fővel, katonával és munkaszolgálatossal indult el a Szovjetunióba. Bár tudni lehetett, hogy a Magyar Királyi Hadsereg még nincsen olyan szinten felkészülve a háborúra, hogy – a megszálló feladatok ellátása mellett – nagyobb feladatokat is kapjon, 1942. januárjában már nem lehetett nemet mondani a németeknek – hangzik el a filmben. Dr. Szakály Sándor történész, a doni áttörés évfordulóján, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán elmondott ünnepi beszédében kiemelte azt is, hogy a harcokban 42 ezer magyar katona áldozta életét a hazáért.

A filmben megszólal a Don-kanyart megjárt egykori magyar katona Smohay Ferenc zászlós is, aki mindössze 18 éves volt akkor, amikor egy aknavetős szakasz parancsnokaként elindult vele a vonat a székesfehérvári vasútállomásról, a messzi Szovjetunióba. Elmeséli mi történt vele az áttöréskor és az azt követő napokban, egészen hadifogságba eséséig.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Magyar katonák Afganisztánban - Hungarian soldiers in Afganistan



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2010. augusztus 23. Nézettség: 516

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

1 megjegyzés | 1 / 1 oldal