Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Emléktábla Krusevóban az 1956-os forradalom után Jugoszláviába menekült magyarok tiszteletére



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2016. augusztus 7. Nézettség: 265

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:05
Az 1956-os forradalom leverése után mintegy húszezer magyar menekült az egykori Jugoszlávia területére. Az akkori hatóságok szétosztották a menedékkérőket a tagköztársaságok között. Így került mintegy 550 fő a macedóniai Krusevóba.
vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:05
Shutush József, elnök, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete: „Ezek a táborok lényegében ideiglenes befogadótáborok voltak, a fő célja az volt, hogy az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt megtalálja a lehetőségét annak, hogy a szomszédos országokba átmenekült magyar emberek valahova nyugatra legyenek továbbszállítva és az elkövetkező két évben ez meg is történt.”
vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:06
A helyiek együttérzéssel fogadták be a menedékkérőket a városhoz közeli üdülőközpontba. Gjorgji Damceski, polgármester, Krusevo: „Ez egy gyönyörű példa, hogy egy nép hogyan segíthet egy másik népnek, amely bajban van. Büszke vagyok a szüleimre, az elődeinkre, nagyanyáinkra, nagyapáinkra, akik ebben az időszakban annak ellenére, hogy szegénység volt, és kilátástalan volt a helyzet, mindent megtettek azért, hogy segítsenek a bajbajutottakon.”
vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:06
Macedóniában jelenleg mintegy száz magyar él. Ők kezdeményezték azt, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából emléktáblát avassanak az üdülőközpontnak a falán, ahol a menekülteket elhelyezték. A tábla elhelyezését a magyar kormány támogatta.
vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:07
Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Itt 1956 őszén 550 honfitársunk talált menedékre 1958-ig. Itt, ezen a helyen egy emléktáblát tudtunk avatni, ennek a 60. évfordulónak az emlékére. Külön öröm számomra az, hogy itt Macedóniában a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete, amely összefogja a helyi magyarságot, ebben a munkában aktívan részt vett.
vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:07
Az is öröm a számunkra, hogy Krusevo város polgármestere, illetve az üdülőnek a tulajdonosa mind pozitívan álltak ehhez a kezdeményezéshez. Ennek eredményeképpen tudtuk ma ezt az emléktáblát, itt a hátunk mögött, felavatni.”
vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:07
A szervezésből és a rendezvény megvalósításából kivette a részét a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács is. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A várossal, a közösséggel építkezve látjuk most, tapasztaljuk azt most, hogy mennyi száll kötődik a macedóniai, a vajdasági és az anyaországi magyarsághoz, amelyet érdemes ápolni, amelyre érdemes odafigyelni.
vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:08
Az olyan kezdeményezések, mint ennek az emléktáblának a felavatása is, arra figyelmeztetnek bennünket, hogy minden magyarért felelősek vagyunk és minden magyarra érdemes odafigyelnünk.”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:09
Az eseményen részt vettek a szkopjei magyar nagykövetség képviselői, Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője. Ünnepi műsort adott a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület kamaracsoportja és a Juhász zenekar.
vasárnap, 2016. augusztus 7. 12:09
Szomorú történelmi esemény..............de szép gesztus .........!
11 megjegyzés | 1 / 2 oldal « 1 2 »