Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 10 02 Magyar Művelődési Központ nyílt Titelen



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2016. október 2. Nézettség: 276

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2016. október 2. 19:48
HÁLA ISTENEK!!!!!!!!!!!!
vasárnap, 2016. október 2. 19:49
Titelen tegnap ünnepélyesen megnyílt a Magyar Művelődési Központ. Az intézménynek különösen nagy jelentősége van, a településen ugyanis már több mint négy évtizede nincs magyar tannyelvű oktatás. A központban már meg is kezdődtek az anyanyelvápoló órák.
vasárnap, 2016. október 2. 19:49
A négy és félezer lakosú Titelen négyszáz magyar él. Anyanyelvükön már csak kevesen beszélnek. Bicskei Ágnes, Titel: „Amennyi magyar van, annak csak a fele beszél magyarul odahaza. Mert nagyon sok vegyes házasság van. És a vegyes házasságban mindjárt úgy beszélnek, ahogy a másik félnek megfelel.”
vasárnap, 2016. október 2. 19:49
A Magyar Művelődési Központ megnyitásával változtatni szeretnének a helyzeten, a cél, hogy újra legyen magyar nyelvű oktatás a településen. Latinkić Magda, elnök, Magyar Művelődési Központ, Titel: „Megpróbáljuk visszahozni a magyarságot. Titelen 600-700 magyar volt, abból nem tudom, hogy egy 100-150 ember tud-e magyarul. Az első lépés az, hogy megnyissuk az oktatást magyar nyelven. Először majd megtanulunk magyarul.”
vasárnap, 2016. október 2. 19:49
A titeli magyarság közösségi házát Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és Dragan Božić, Titel polgármestere nyitotta meg. Jelen volt Vicsek Annamária oktatási államtitkár.
vasárnap, 2016. október 2. 19:49
Nyilas Mihály, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár: „Ha Titelről van szó, azt hiszem, van pótolnivalónk. Hiszen a hetvenes években itt megszűnt magyar nyelven az iskola, a magyar nyelv ismerete még a helyi magyarok részéről sem az igazi, főleg a fiatalok körében. Úgyhogy az az esemény, ami most itt történik, azt akár történelminek is mondhatnánk.”
vasárnap, 2016. október 2. 19:50
A Magyar Művelődési Központ az egykori állami gyógyszertár épületében kapott helyet. Ez a titeli magyarság és az önkormányzat jó együttműködéséről tanúskodik. Dragan Božić polgármester, Titel: „Az itteni magyarság – karöltve az önkormányzattal – rövid idő alatt rendbe hozta ezt az igencsak elhagyatott épületet, amely a magyar nemzetiségű polgárok gyülekezőhelyévé válik. Ugyanakkor nyitott lesz mindazok számára, akiket érdekel majd a központ tevékenysége.”
vasárnap, 2016. október 2. 19:50
Az anyanyelvápoló órák szeptember 15-én harminc tanulóval elkezdődtek. Hetente kétszer várják az érdeklődőket. Vass Dorottea, tanító: „A legfiatalabb diákom 2008-as, azaz második osztályos tanuló, a legidősebb pedig azt hiszem, hogy 42-es, 1942-ben született. Tehát nagyon sokszínű a csoport. Egyelőre két csoport működik. A nyelvi tudás szempontjából igyekeztem őket beosztani.”
vasárnap, 2016. október 2. 19:50
A Magyar Művelődési Központ megálmodói azt szeretnék, ha az a titeli és a környékbeli magyarság közösségi házává válna. Az épületben hagyományőrző, kézimunka-, valamint néptánccsoportok létrehozását is tervezik.
9 megjegyzés | 1 / 1 oldal