Szép képek Szlovákiából

Szép képek Szlovákiából


Tetszik  
   


Fotó Infó

Letöltés: Közepes méretben  |  Nagy méretben
Album Letöltése: Közepes méretben (zip)  |  Nagy méretben (zip)
Eredeti felbontás: 960x640 (0.6 Mp)

Fotó megjegyzések

Safar Bela
csütörtök, 2015. június 25. 21:26
Gyalogtúra Zsérétől Nyitráig a Zobor hegyeken át...
A Tribecs-hegység déli részét képező Zobor-hegység Nyitra városánál található. Gránit alapzatát mészkő borítja. Legmagasabb csúcsai a 617 m tengerszint feletti magasságot elérő Zsibrica és az 588 m magas Zobor-hegy, melynek déli lejtőin fekszik Nyitra Zobor elnevezésű városrésze. Erdeit főként tölgyesek alkotják. Természeti és kulturális öröksége figyelemkeltően gazdag, ezért sokan keresik fel turisták, természetbarátok, geográfia- és történelemkedvelők egyaránt.
A Zobor-hegyről az ember évszázadok óta ellenőrizni tudta a környező vidéket. Ezt bizonyítják az itt előkerült bronzkori maradványok is. A 9. században a Nagymorva Birodalom idején Nyitra várának előváraként kis vár állt ezen a helyen.
Több egyházzal kapcsolatos értékes összefüggés is megtalálható ebben a vadregényes hegységben és közvetlen környezetében a hegyaljai falvakban.
Egyik legjobb barátommal, Pócsik Istvánnal úgy döntöttünk, hogy gyalogtúra keretében végigbarangoljuk a Zobor
Safar Bela
csütörtök, 2015. június 25. 21:27
Zsére története
Zsére (Žirany) község a Nyitrai járásban Árpád-kori keletkezésű magyar település a Zoboralján, a Zobor és a Gímes hegyvonulatait elválasztó Zsérei-szorostól keletre, 250 m tengerszint feletti magasságban Nyitrától 14 km-re északkeletre fekszik.
Az élet legősibb nyomát e vidéken a mintegy félmillió évvel ezelőtt honos ősló maradványai és bölénycsontok tanusítják, amelyek a falu feletti kőfejtőből kerültek felszínre.
Zsérét első ízben a Zoboron lévő Szent Hippolit kolostor birtokának a vagyonösszeírási okirata említi Sire néven. Ez 1113-ból származik. Szent Miklós tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1939-ben épült, a korábbi 1734-ben barokk stílusban épített templom helyett. A templom egyhajós építmény, sokszögűen záródó szentéllyel.

Üzenet írása