Szép képek Szlovákiából

Szép képek Szlovákiából


Tetszik  
   


Fotó Infó

Letöltés: Közepes méretben  |  Nagy méretben
Album Letöltése: Közepes méretben (zip)  |  Nagy méretben (zip)
Eredeti felbontás: 960x600 (0.5 Mp)

Fotó megjegyzések

Safar Bela
szerda, 2015. július 8. 15:11
Roháčske plesá - Rohácsi tavak(glecserek)
Safar Bela
szerda, 2015. július 8. 15:16
A Látana-völgy kitorkollásánál lévő havasi réten 1037 m magasan létesült a sokakat vonzó Zverovka turista- és üdülőtelep. Innen indulnak ki a Rohácsi-völgybe (szlovákul Roháčska dolina) és az árvai oldalról a Liptói-havasok (Nyugati-Tátra) főgerincére vezető turistautak. A Zverovkától visz az út a Liptói-havasok legjellegzetesebb részébe, a Rohácsoknak nevezett hegycsoportra.

A Liptói-havasok gerincének középső szakasza huszonhét csúcs emelkedik, ezekből húsz meghaladja a kétezer méteres magasságot. A főgerinc legmagasabb csúcsa – a 2187 m magas Baníkov – a Rohácsokban terpeszkedik. A Rohács-völgyet szép csúcsok koszorúja szegélyezi. A Baníkovon kívül meg kell említeni még a főgerinc két karcsú csúcsát, a 2063 m-es Volovecet és a 2084 m-es Hegyes-Rohácsot (Ostrý Roháč).


Hegyes-Rohács (2084 m)
A Liptói-havasok legszebb völgye a Rohács-völgy. Az utolsó eljegesedés idején egy 9 km hosszú jégár töltötte ki, amely a leghosszabbak egyike volt a Tátrában.
Safar Bela
szerda, 2015. július 8. 15:21
A völgy záró szakaszában egy nagy gleccserkatlan – ún. amfiteátrum van. Kisebb katlanokra oszlik, melyet tavak töltenek ki. A Rohácsi-tavak (Roháčske plesá) különlegessége, hogy 3-400 méterrel alacsonyabban fekszenek, mint a Magas-Tátra hasonló kialakulású tavai.

A táj csodálatos változatossága és a jégárak alkotta formák nem túlságosan magas szinten való előfordulása a Rohács-völgy sajátossága, s ezért a ritkaságok közé tartozik Európában.

Üzenet írása