Kiemelt Videók Több

Események

Több »
Nincs találat!

Apróhirdetések

»

Kiemelt hirdetés
kedd, 2016. március 15.
Egyéb » Egyéb
hétfő, 2024. január 1.
2,300 Euró / hónap
Állás » Egyéb munkahely, szolgáltatás
hétfő, 2023. december 18.
1 Ft.
Állás » Egyéb munkahely, szolgáltatás

Szolgáltatások

Több »
pipoparts kft
Fizetett hirdetés
szombat, 2011. augusztus 6.
Gépjármű » Alkatrészek
Dorottya Dental Kft
Fizetett hirdetés
vasárnap, 2011. május 15.
Egészség és fitness » Fogászati szolgáltatások
Magyar díszviseletek - Bocskai öltönyök
Kiemelt szolgáltatás
szerda, 2012. július 11.
Iparosok, mesterek » Szabóság, varroda

Kulináris cikkek

Konyha »
Borban főtt sonka
Hagyományok »
A füstölt sonkát alaposan megmossuk, megsúroljuk. Ezután néhány órára langyos vízbe tesszük, miközben a hús felpuhul, fellazul. A főzéshez 1 rész vizet és 1 rész bort használunk, amit néhány babérlevéllel borssal és szegfűborssal ízesítünk.

Csirkemell szőlőmártásban
Hagyományok »
Erdélyi recept Hozzávalók: 80 dkg filézett csirkemell, 1/2 kg fehér szőlő, 10 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 3 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 citrom, ízlés szerint só.

Irodalom

Irodalom »
Bendur István - Idill
Érdekességek »
Feje lebeget: megtelt léggel,Szemezgetett delejes éggel,Kedvesét elengedte: menjenEgy keveset szenderegjen.Szerette e nedves meleget,Elgémberedett eleget,Élvezte e perceket,Érdemes welnessbenEllenni kettesben.Emberekkel elegyedveFeldereng életkedve.

Bendur István - Cókmókus
Érdekességek »
Egy pele telepedett meg kertecskémben.Nem kergették el telek, szelek,Nem fekete fellegek,Szeretettel nézegettem,Hetente etetgettemEgy este egy beste lelketlen gyerekElkergette e kedves pelétElment. Elvesztettem.Egy fejezet véget ért.

Hungarikum

Hungarikum »
Biharkeresztesi hajfonatkorong
Ősmagyar népművészet »
Lelőhely: Biharkeresztes Bethlen Gábor utca 25. szám (Hajdú-Bihar megye)1994. október második felében, a Bethlen utca 25. számú ház előtt, gázvezeték építés közben, X. századi sírt találtak.

Az ördög kilenc kérdése
Népmesék »
Kedve támadt egyszer egy szegény székely legénynek, hogy megházasodjék. El is árulta végül az édesanyjának is, hogy miben töri az eszét. - Ó, te semmirevaló, te élhetetlen! Tán bizony neked való a házasság! - mondja fölharsanva az anyja.

Regiók

Régiók »
Bánsági utazás 1838-ban
Erdély »
Id. Zeyk János (részlet) „Karánsebes, Mehádia, Jorgován, Ó-Orsova, Új-Orsova, Kazáni szoros, Traianus táblája, Veterani barlangja, Kazáni út.

Ótelek
Erdély »
Ótelek a temesi Bánságban található. Az 1700-as évek végén szegedi dohánykertészek alapították. 1856-ban önálló községgé vált. Jelenleg Újvár községhez tartozik, további hat faluval együtt.

Hírességek

Hírességek »
Balassa Sándor
Zeneszerzők »
(Budapest, 1935. január 20.) – magyar zeneszerző. A Bartók Béla Konzervatóriumban karvezetést tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Szervánszky Endre tanítványaként zeneszerzést.

Sáry László
Zeneszerzők »
(Győr, 1940. január 1. – ) magyar zeneszerző.   Szervánszky Endre tanítványaként 1966-ban szerzett zeneszerzői diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1966-74-ig a Zenei Alap ösztöndíjasa volt.

Lélekbúvár

Lélekbúvár »
Első hármas-csoport
Irodalom »
A közbeszéd nem tesz különbséget jó és kellemes között: Isten is jó, a viszketeg megvakarása is jó. Legtöbb ember a mennyről azt hiszi, hogy élvezet, s a pokolról, hogy gyötrelem.

A haszonleső vallásosság
Irodalom »
Olyik ember a vallásosságot csereüzletnek nézi: az ember kötelessége, hogy jól viselkedjék, Isten parancsainak és az előírt szertartásoknak eleget tegyen; Isten dolga, hogy az embert ugyanoly arányban lássa el földi javakkal, amennyire jól viselke...

Nyelvi érdekességek

Nyelvi érdekességek »
sebesség - stég
Szótár »
sebes sebesség sebezhetetlenség sebhely segéd segédgép segédlet segélyegylet segg seggfej sekrestye selejt selejtes selyem sereg sérteget sértés sertésszelet sértetlen sértett sérthetetlen sérv slepp stég

Az önhangzók rendszeressége a gyökökben.
A magyar nyelv szótára »
Mindenek előtt jellemző sajátsága nyelvünknek, hogy a mássalhangzók nehézkes öszvetorlódásátnem tűri, s hogy két mássalhangzóval kezdődő gyökszója, néhány természeti hangutánzót pl.

Blog

Blog »
Mentovics Éva: Télapó az oviban
Tavaly télen az ovibannálunk járt a Télapó.Arca kedves és mosolygós,haja fehér, mint a hó.Egymás után minden ovisa térdére ülhetett.Nagyon meg voltunk hatódva,s úgy mondtuk a verseket.Télapóka mesélt nekünk,s készült rólunk egy fotó.

Kisvejke roma írodalom Debreceni Zoltán író, Cigány gyerekek, Debreceni Zoltán : Gyönyörű Tavasz..
     Debreceni Zoltán zsidó - Cigány író, versíró  Debreceni Zoltán - Gyönyörű tavasz... A Nap sugarai táncolnak a reggeli harmatban,mint apró gyémántok a fűszálakon.Az ég kékje öleli át a földet,mint egy végtelen szerelem.

Ezen a napon történt

1987 óta Kábítószer-ellenes Világnap
215 éve történt (1809) A győri csatavesztés (június 14.) nyomán Napóleon csapatai elfoglalják Pozsonyt.
204 éve született (1820) Berzenczey László magyar politikus, utazó († 1884)
189 éve született (1835) Herman Ottó magyar természettudós († 1914)
99 éve született (1925) Németh Marika magyar színésznő († 1996)
90 éve hunyt el (1934) Széchényi Dénes diplomata (* 1866)
83 éve történt (1941) Kassa bombázása és a Kőrösmezőről Rahóra tartó vonat szovjet meggéppuskázása - az egyik oka Magyarország belépésének a II. világháborúba (Bárdossy: Magyarország és a Szovjetunió között beállt a hadiállapot).
80 éve történt (1944) Horváth Aladár ungvári alpolgármester rendeletben kötelez minden egyetemi és főiskolai hallgató, aki Ungváron tartózkodik arra, hogy köteles „honvédelmi munkára” jelentkezni.
75 éve született (1949) Babos Gyula magyar gitáros
71 éve született (1953) Révész Sándor énekes
64 éve hunyt el (1960) Gróf Esterházy Móric magyar politikus, miniszterelnök (* 1881)
35 éve történt (1989) Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszterek Sopronnál átvágják a ""Vasfüggöny"" drótkerítését.
33 éve történt (1991) A Magyar Országgyűlés elfogadja a kárpótlási törvényt.
17 éve hunyt el (2007) Domokos Géza erdélyi magyar író, politikus, műfordító (* 1928)