Magyar konyha

   

Erdélyi leves
Receptek » Levesek
Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg marhahúsos csont, 510 dkg marha apró nyesedék, 20 dkg vegyes zöldség, 4 dkg zsír, 15 dkg rizs, 1 mk. bors, 1 szerecsendió virágja, 1 szál kakukkfű, 2 levél rozmaring, 2 dkg só, 10 dkg lecsó, 1 csomó zellerzöld, 5 dkg vöröshagyma. Elkészítés: A csontot feltesszük főni.
Erdélyi raguleves
Receptek » Levesek
Az erdélyi raguleveshez egy csirkeaprólékot egy liter hideg vízzel leöntünk, és 1-1 megtisztított, esetleg hosszában félbevágott sárga- meg fehérrépával, sóval, 4 szem borssal, 2-3 babérlevéllel ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Egy evőkanál lisztet öt deka vajon éppen csak megpezsegtetünk, és két deci hideg vízzel felengedve a levest besűrítjük vele.
Erdélyi román csorba
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 40 dkg füstölt hús vagy húsos szalonna, 30 dkg káposzta és zsenge karalábélevél, 2 ek liszt, 2 ek zsír, 1 kanál zöldkapor, 1 fej hagyma, 1 bögre savanyútej, 2-3 gerezd fokhagyma, só Elkészítése: A húst vagy a szalonnát hideg vízben főni tesszük.
Erdélyi székely-gulyás
Receptek » Levesek
Egy nagyobb lábasba tegyünk egy tojásnyi zsírt, a zsírba egy fej apróra vágott vereshagymát és egy bádog-kanál paprikát. Ha ezek már jól felmelegedtek, tegyünk bele falatokba vágott másfél kiló kövérrel vegyes, friss sertés hust; kevéssé sózzuk meg, fedjük be és pároljuk kevés vizzel töltögetve, fél óráig.
Erdélyi zöldbableves 1.
Receptek » Levesek
4 személyre Hozzávalók: 40 dkg sárga hüvelyű, zsenge zöldbab, 4 db kemény paradicsom, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg margarin, 1-1 csokor kapor és petrezselyemzöld, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só és kis cukor. ELŐKÉSZÍTÉSE: a zöldbabot letisztítjuk, megmossuk, és kézzel darabokra tördeljük.
Erdélyi zöldbableves 2.
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 teáskanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!).
Erdélyi zöldborsóleves
Receptek » Levesek
Felforralunk egy negyed liter tejet csipet reszelt szerecsendióval, sóval, meg két deka vajjal vagy margarinnal, és apránként, állandóan keverve beleszórunk 12 deka lisztet. Tovább keverve addig hagyjuk a tűzön, míg az edény falától el nem válik, majd kihűtjük. Egyenként beledolgozunk két tojást, és ha kell, utánasózzuk.
Fehér rokolyás pityókaleves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 dkg liszt, 2 tojássárga, cukor, 5 dkg vaj, 2 csésze tejföl, tárkony, só, ecet Elkészítése: Kétliternyi fövő vízbe tesszük a 60 dkg meghámozott, kockára vágott nyers krumplit, sót, apróra vágott tárkonyt. Mikor a krumpli megpuhult, a vajjal 2 dkg lisztből világos rántást készítünk. Folytonos kavarás mellett felfőzzük, ecettel, kevés cukorral ízesítjük.
Fehérpaszuly-leves füstölt disznóhússal
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 1 kg füstölt disznóhús, 50 dkg szárazpaszuly, 5 evőkanál rizs, 2 dl tejföl, fél fej hagyma, kevés petrezselyemzöldje, só, bors, ecet Elkészítése: A húst és az előző este beáztatott paszulyt 3 liter vízben főni tesszük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk az apróra vágott hagymát, és puhára főzzük. A húst kivesszük.
Fokhagymakrémleves
Receptek » Levesek
A krémlevesek előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthetők. Hozzávalók (3 főre): 7 gerezd fokhagyma 3 ek olaj 1 púpos ek liszt 6 dl alaplé 1 dl tejföl 1 db tojássárgája 2 ek snidling 1/2 mk fehér őrölt bors Elkészítés: A megtisztított fokhagyma gerezdeket összezúzzuk és a 3 ek olajon megfuttatjuk.

1841 cikk | 42 / 185 oldal