Magyar konyha

   

Poéka leves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 50 dkg sertés comb, 16 dkg vöröshagyma, 25 dkg karalábé, 25 dkg sárgarépa, 16 dkg fehérrépa, 16 dkg aszalt szilva, 1/2 dl olaj, 1 dkg pirospaprika, 16 dkg liszt, 2 db tojás, 1 dl tejföl, só, bors, babérlevél Az olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott combot.
Póréhagymaleves palacsintával
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 3-4 szál póréhagyma, 4 nagyobb pityóka, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 murok, 1 liter tej, 1 tojás, 1 csésze liszt, só, 1 csomó metélőhagyma Elkészítése: Tejben megfőzzük a megtisztított murkot, petrezselymet, zellert, leszűrjük, a levében megfőzzük a kockákra vágott krumplit és a póréhagyma karikára szeletelt fehér részét.
Pulykaaprólék leves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 40 dkg pulykaaprólék, 25 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 8 dkg gomba, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 15 dkg friss zöldborsó vagy 10 dkg konzervborsó, 1 dl tejszín, 1 tojássárga, só, törött bors, petrezselyem-zöldje, egy csepp szerecsendió. Elkészítés: A megtisztított pulykaaprólékot apró darabokra vágjuk, megmossuk, és feltesszük főni.
Régeni káposztaleves tyúkhússal
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 1-2 fiatal tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 1 ek. liszt, 3 tojássárgája, 3 ek. tejföl, 1 liter savanyúkáposzta-lé, 2 ek. reszelt torma, 10 dkg vaj Az erdélyi szász papi konyhák különlegességeként tartják számon. Főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztják.
Segesvári egresleves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 1 kg marhahús,  2 szál petrezselyemgyökér,  1 kis zellergumó,  1 fej vöröshagyma,  1 kg egres,  3 evőkanál liszt,  2 dl tejföl (vagy tejszín),  só,  cukor,  1 csokor petrezselyemzöld. Elkészítés: A marhahúst és a leveszöldséget 3 liter vízben kevés sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A levét leszűrjük.
Segesvári egresleves 2.
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 közepes fej hagyma, 3-4 csésze egres, 1 ek petrezselyemzöldje, 3 ek liszt, 2 dl tejföl vagy tejszín, só, cukor E recept - mint sok más társa - szintén a múlt századi főzési szokásokat őrizte meg számunkra.
Somos csontleves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 1 kg csont, 60 dkg hús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zsír, 2 tojásos tészta, 5 dkg vaj, 20 dkg som Elkészítése: A csontokat leforrázzuk, majd hideg vízben lassú tűzre tesszük főni. A húst egészben, és ha félig megfőtt, a zöldségeket is beletesszük. Ha elkészült, a levest leszűrjük, a csontokat eldobjuk, a húst és a zöldséget félretesszük.
Sóskaleves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 20 dkg sóska, 4 ek liszt, 1 tojás, fél csésze tejföl, só, bors, 2 ek olaj vagy vaj, fél csésze tejszín Elkészítése: A sóskát szárától megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. Forró olajon, folytonos keverés mellett pépesre puhítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és 2 kanál liszttel tűzön tartva kavarjuk.
Suhantott leves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 2 murok, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg libazsír, 20 dkg füstölt libaszalonna, 20 dkg tarhonya, 2 dl tejföl, só, bors, 1 csomó petrezselyemzöldje Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát késhegynyi törött borssal a felhevített libazsírban aranysárgára pirítjuk, majd beletesszük a karikára vágott murkot, petrezselymet és felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel.
Sütőtök krémleves
Receptek » Levesek
Sütőtök krémleves   Hozzávalók: 1 kg sütőtök 2 nagyobb burgonya, 2 alma, 1 fej főzőhagyma, 2 - 3 evőkanál méz, 1,5 l zöldség alaplé/kockából/, só, csipetnyi őrölt fehérbors, 2 dl főzőtejszín, 5 dkg vaj, sótlan,hámozott tökmag.   Elkészítés: A sütőtököt villával megszúrkáljuk,és sütőben megsütjük.

1841 cikk | 48 / 185 oldal