Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró,
12 dkg búzadara,
3 tojás,
zsemlemorzsa,
olaj,
porcukor,
só.
Elkészítés:
A túrót villával áttörjük, és összekeverjük a búzadarával, és a tojásokkal (könnyebb lesz a gombóc, ha most csak a tojás sárgáját keverjük bele, és pihentetés után keverjük bele felvert tojásfehérjét).
A masszát pihentetjük, hogy a dara a nedvességtől megduzzadjon.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg száraztészta ,
50 dkg tehéntúró,
2 dl tejföl,
10 dkg füstölt szalonna,
só.
Elkészítés:
A szalonnát vágd kis kockákra, s süsd ki a zsírját. A szalonnakockákat emeld ki, s a zsírba keverj 2 kanál tejfölt. A túrót morzsold szét villával, vagy kézzel.
Hozzávalók:
50 dkg velő (igen, agyvelő!)
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír
só
bors
jófajta fűszerpaprika
kenyér
Elkészítés:
A gorombára aprított hagymát megdinszteljük a zsírban, majd rárakjuk a velőt. Sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön alaposan lepirítjuk. Ha szükséges, hozzáöntünk egy kis vizet. A végén pedig megszórjuk fűszerpaprikával.
Hozzávalók:
1 személyre:
fél csirkemell
3 karika parasztkolbász
fél evőkanál ételízesítő
2 vékony szelet szalonna
Elkészítése:
A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. A vastagabb részén nyílást vágunk a húsba, és bedugjuk a kolbászkarikákat. A csirkemellet bedörzsöljük az ételízesítővel, betekerjük a szalonnaszeletekbe, és lazán alufóliába csomagoljuk.
Hozzávalók:
4 pár debreceni
30 dkg húsos füstölt szalonna
Elkészítése:
A debreceni bőrét (ha szükséges) lehúzzuk és a kolbászkákat egyenként hajszálvékony szalonnaszeletekbe göngyöljük. Faszénparázson forgatva addig sütjük, amíg a szalonna pirossá és ropogóssá nem válik.
Hozzávalók:
1-1,5 kg birkahús
15 dkg füstölt szalonna
3 fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
1 paradicsom
só
fűszerpaprika
cseresznyepaprika
vörösbor
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Kivesszük a töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük.