2003-Magas cukorfokról induló aszúsodás, mely megakadt a korai rossz idő miatt. Várhatóan nagy mennyiségű, de… 8- 9*
2002-Viszonylag kevés jó minőségű aszú a korai nagy esők miatt. 7- 8*
2001-Rendkívül esős évjárat, nagyobb mennyiségű aszúszem, várhatóan kisebb koncentráltság. Néhány termelőtől, néhány dűlőből származ--hatnak nagy borok is. Érdemes jól körülnézni.
Furmint
A tokaji furmint Hegyalja egyik fo szolofajtája és legismertebb bora, az aszúk legfontosabb alapbora. Furmint borainkat a furmint szolo nem aszúsodott szemeibol készítjük hagyományos eljárással,legalább egy évig tartó tölgyfahordós érleléssel,majd palackozzuk.
Tükrösen fényes, szalmasárga színu,gyümölcsös illatú, határozott savgerincu, fuszeres ízu, harmonikus bor.
Magyarországon a legkorábbról származó ős-szőlőlelet Erdőbényéről, Tokaj-Hegyaljáról származik. A Vitis Tokayenis megközelítőleg 15 millió éves.
A borászat az emberi civilizációval gyakorlatilag egyidős.
A hagyomány szerint Aszklépiadész (szül. Kr.e. 128-ban) híres ókori orvos fedezte fel a bor gyógyászati értékeit. A bort külsőleg alkalmazták borogatásra, bedörzsölésre. Spártában az újszülött csecsemőket borban fürösztötték meg. Az ókori gyógyászat nemcsak tisztán rendelte el a bor fogyasztását, hanem mindenféle gyógyfüvekkel készült gyógyborok alakjában is.
A tokaji szőlőművelés
A filoxéravészt megelőzően a kopaszmetszéses fejművelés volt jellemző a borvidéken. Ma az alacsony-kordon, kis sortávolsággal terjedt el. Ennek előnye a talajról visszaverődő fénysugarak és a hő kedvezőbb hasznosíthatósága. Mindazonáltal fontos figyelemmel lenni arra, hogy ne legyen túl alacsony a kordon, mert ez a hosszú fürtök talajra fekvését eredményezné.
Felgyorsult, átalakuló világunkban az emberek italfogyasztási szokásai is jelentősen megváltoztak. A bor és gasztronómia kérdéskörének taglalása előtt érdekes lehet áttekinteni, milyen átalakuláson estek át az elmúlt évtizedekben az ital- és borfogyasztói szokások.
Az aszúkészítés minden fázisát nagy gondossággal ellenőrzik. A szüretkor egyenként válogatott aszúszemeket nagy kádakban gyűjtik össze, majd tapossák péppé. Erre az aszútésztára a tokaji borvidékrlő származó mustot öntenek, és egy-két napig ázni hagyják az aroma és édesség kivonása végett.
Régen az aszúszemeket faputtonyokba (25-27kg) gyujtötték, majd egy kádba ürítették.
A-Á |
Abroncs: a fából készült edények gyűrű alakú összetartó pántja. Legújabban a fokozott korrózióvédelem érdekében anyaguk galvanizált, melegen hengerelt acél, avagy alumíniummal ötvözött, saválló acél.
Acetaldehid: a cukrok alkoholos erjedésének utolsó előtti lépcsőjében megjelenő bomlástermék. A fiatal borok acetaldehid tartalma rendszerint még kicsi.
Klemens Ádám sommelier röviden összefoglalja, hogy otthon milyen eszközökkel, hogyan tudunk szakszerűen bort fogyasztani.Kellékek eszközök otthonra from Desszert.eu on Vimeo.Forráswww.desszert.eu