Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt töltünk a konyhában, és valljuk be hogy nem is tudunk olyan süteményeket enni amit Édesanyánk, Nagyanyánk készített. Ki ne emlékezne a mama sütijére, azokra az ízekre, azokra a vasárnapokra, azokra a süteményekre. Mesélünk gyerekeinknek, barátainknak, hogy bezzeg a Mama az tudott sütni és milyen finomakat, milyen jókat.
Mulicz Károly:
Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a "Csiga" sütemény receptjét, íme:
Veszünk fél kilogram lisztet,
egy vizespohár tejfelt,
egy vizespohár zsírt,
hidegen szétmorzsolunk 2 deka élesztőt,
kevés sóval és 2 tojással az egésszet jól összegyúrjuk.
Mulicz Károly:
Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a Nagybányai tepertős pogácsa receptjét, íme:
Fél kiló lisztet,
egy tojás sárgáját,
1 evőkanál rumot,
1 tetejes kávéskanál sót,
1 késhegynyi szóda bikarbónát,
annyi hideg vizzel gyúrunk össze,hogy írós-vajas tészta keménységű legyen.
A kakaós csigát mindenki szereti, bár amit a pékségek árulnak, az nem az igazi. Íme, a recept, ahogy nagymamáink készítették.
A kakaós csiga igazi hungarikum, már betöltötte a 102. évét. Egy gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.
30 deka finomliszt, 15 deka margarin, fél csomag sütőpor, 2 tojássárgája, fél pohár tejföl, két evőkanál cukor és egy csipet só összegyúrásával alkottam két cipót, egy kisebbet meg egy nagyobbat. Letakartam őket a deszkán.
Amíg a két cipó pihent, nekiálltam lereszelni két kiló almát.