Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 04 28 A vajdasági szőlőültetvényeket nem tette tönkre a fagy



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2016. április 28. Nézettség: 250

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2016. április 28. 19:15
Magyarország több borvidékén is jelentős fagykárokat észleltek a gazdák. Vajdaság északi részén a szőlőt nem tette tönkre a kedvezőtlen időjárás a vincellérek szerint.
Fehér Vilmos bácskossuthfalvi szőlősgazda a fagykárokat mutatja a tőkéken. Szerinte a termést mintegy 5 százalékos veszteség érte.
csütörtök, 2016. április 28. 19:15
A kisebb tavaszi fagyok ellen füstöléssel, vízpermetezéssel és betakarással lehet védekezni, valamint légkeverő lapátokat szoktak elhelyezni a szőlősökben, amelyek segítenek a felfelé szálló melegebb levegő visszaáramoltatásában az alacsonyabb, földfelszínhez közeli részekre. Fehér Vilmos, borász, Bácskossuthfalva: „Mi sajnos, nem alkalmazunk a fagy elleni védekezést, esetleg a téli fagyok ellen úgy, hogy az érzékenyebb fajta tövét betakarjuk földdel és tavasszal kitakarjuk, de a tavaszi fagyok ellen nem tudunk védekezni, mert nincsenek rá eszközök, meg úgy vagyunk vele, hogy nem éri meg.”
csütörtök, 2016. április 28. 19:15
Szabadka környékén szerencsére nem okozott nagy károkat a fagy a szőlőskertekben. A különböző szőlőfajok nem egyformán tűrik a mínuszokat. Az sem mindegy dombtetőn vagy völgyben helyezkednek-e el a tőkék. Maurer Oszkár, borász, Hajdújárás: „A noszai dombtetőn 1880-as kadarka-ültetésünk van, ami a világ legidősebb kadarkaültetvénye, és ez a szőlő sok-sok évtizede, lehet, hogy a kezdetektől, még soha nem fagyott el. Tehát a magasabb pontokról lefolyik a hideg az alacsonyabb pontokra. A mögöttünk lévő szőlő esetében is a parcella közepe táján, ahol mindössze 30-40 centivel mélyebb kis terület található, ott okozott a fagy kárt, és a parcella 95%-án egyáltalán nincsenek fagykárok.”
csütörtök, 2016. április 28. 19:16
A fagykárral sújtott területeken a hajtásokat nem ajánlatos eltávolítani, ha azoknak csak a teteje sérült meg, mert a hónaljhajtások az ép részekből előtörhetnek. A felesleges, meddő hajtások eltávolításával a tőke könnyebben átvészeli a fagykárt.
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal