Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 11 04 Emléktáblát avattak Kishegyesen



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2016. november 4. Nézettség: 216

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2016. november 4. 20:08
Magyarországon a mai nap nemzeti gyásznap. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulójára emlékezünk. Kishegyesen is megemlékeztek az eseményekről. Emléktáblát avattak ma délután a településen. A kutatások szerint a forradalom idején az akkori Jugoszláviába mintegy 20 ezer magyar menekült érkezett, többek között Kishegyesre is.
péntek, 2016. november 4. 20:09
A magyar himnusz közös eléneklésével vette kezdetét az ’56-os forradalom és szabadságharc 60 éves évfordulójának tiszteletére szervezett megemlékezés Kishegyesen. Az eseményen Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke közösen avatták fel, majd koszorúzták meg a település központjában felállított emléktáblát. Hajnal Jenő, elnök, MNT:
péntek, 2016. november 4. 20:09
„Hosszú éveken át igazán nem is nagyon tudtunk arról, hogy itt menekültek voltak, hogy milyen szoros kapcsolat alakult ki a helyi magyar lakosság és a Magyarországról a forradalom leverése után ide menekültek között, és hogy ennek milyen fontos és a későbbiekben milyen jelentős kapcsolata volt.”
péntek, 2016. november 4. 20:09
Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja bátraknak nevezte azokat a vajdasági magyarokat, akik az ’56-os forradalom menekültjein segítettek az 1944–45-ös események után. „Különös bátorságra vall az, hogy valaki a 12 évvel azelőtti eseményeket követően még kockáztatta a saját biztonságát és szabadságát azzal, hogy újra Magyarországról jött embereken segítsen.”
péntek, 2016. november 4. 20:09
A megemlékezés résztvevői mécseseket helyeztek el a forradalom áldozatainak tiszteletére. Mohácsi Zoltán, tanácselnök, Kishegyes HK: „Szeretnénk, hogy ahogy Kishegyes szívében a főteret, úgy az emléktáblát is, és ezáltal ’56 emlékét is magukénak érezzék a kishegyesiek.”
péntek, 2016. november 4. 20:10
A magyarországi forradalom és szabadságharc után Kishegyesre is több száz menekült érkezett. Kudlik Zoltán, szabadkai elnök, Nagy Imre Társaság: „Ideig óráig itt voltak befogadva kishegyesi családoknál, polgároknál, és ma ezt a témát próbálnánk körüljárni a helytörténészekkel, levéltárosokkal, és megismerni ezeket az eseményeket.”
péntek, 2016. november 4. 20:10
A megemlékezést követően a helyi közösség épületében egy tanácskozást tartottak, amelyen néprajzkutatók és történészek előadását hallhatták az érdeklődök. Birkás Norbert, jogi előadó, Magyarország: „Itt főleg két irányba történt a menekülthullám, egyrészt az osztrák jogi szabályozást, másrészt a jugoszláv jogi szabályozást próbálnám bemutatni, illetőleg azoknak a tagállami megnyilvánulását és a tagállami kereteit, amelyek között ezek zajlottak.”
péntek, 2016. november 4. 20:10
Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc idején mintegy kétszázezer magyar menekült el valamely szomszédos országba, egyes számadatok szerint az akkori Jugoszláviába is mintegy húszezren érkeztek. Többek között Kishegyesre is, ahol ma egy emléktáblát emeltek az akkori menekültek és az őket befogadók tiszteletére.
8 megjegyzés | 1 / 1 oldal