Magyar konyha

   

Darált hússal rakott zöldségek
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 30 dkg darált pulykahús 1 hagyma 3 gerezd fokhagyma 1 paprika 1 paradicsom olaj só bors majoranna pirospaprika tárkony 2 dl hosszú szemű rizs Tetszés szerint zöldségek: 10 dkg ceruzabab 20 dkg kelbimbó 3 db sárgarépa 2 db fehérrépa 15 dkg gomba darabka karfiol Valamint: 8 szelet bacon 2 dl tejföl 1 tojás Elkészítés: A hagymákat ol...
Dödölle
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só, olaj. Elkészítés: A burgonyát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Ha puhára főtt saját vizével összetörjük. Annyi lisztet adunk hozzá állandóan kevergetve, amennyit a burgonya felvesz, vigyázva, hogy sem csomós sem ragacsos ne legyen.
Dödölle
Receptek » Főételek
Eleink hagyománya Dödölle - egy ősi magyar kásaétel A Czuczor-Fogarasi szótárban (1862): "DÖDÖLLE (död-öll-ő vagy död-ör-lő = dud-or-ú) fn. tt. dödöllé-t. 1) Dunán túl, köleskásából és lisztből készített, s kiszakgatott tésztás étel. Mátyusföldén gancza vagy gáncza. 2) Mátyusföldén am. derellye, azaz turóval vagy szilvával töltött tésztás eledel.
Erdélyi flekken
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors és só. A hússzeleteket húskalapáccsal kissé megveregetjük. Megsózzuk, és törött borssal meghintjük. Rákenjük a zúzott fokhagymát, majd lisztbe mártjuk, és vagy olajjal megkent roston, vagy grillsütőben mindkét oldalán pirosra sütjük.
Erdélyi gombás szelet
Receptek » Főételek
Öt deka vajon, vagy margarinon, egyenként kisütünk nyolc kicsontozott, kivert és beborsozott rövidkaraj szeletet, majd tűzálló tálon félig egymásra fektetjük, akár a tetőcserepeket.
Erdélyi hagymás csülök recept
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 1 nagy kicsontozott csülök, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, törött bors ízlés szerint, olaj a hagyma sütéséhez. Elkészítés: A csülköt megtisztítom, megmosom, leszárítom és jól besózom. Egy alufólia darabba úgy csomagolom be, hogy a sülés közben képződő leve ne folyhasson ki.
Erdélyi tokány
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 60 dkg birka vagy marha apróhús, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl marhahúsleves, 1 evőkanál paradicsompüré, só, 1 teáskanál pirospaprika, frissen őrölt bors Elkészítése: A birka- vagy marhahúst csíkokra vágjuk. A húsos, füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját lábosban kiolvasztjuk.
Esterházy tokány
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 50 dkg marhabélszín (vagy pulykamell filé), A páchoz: mustár, babérlevél, őrölt bors, olaj, Valamint: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál liszt vagy keményítő, só, őrölt bors, Elkészítése: A húst 3-4 nappal az elkészítése előtt érdemes bepácolni.
Fasírt
Receptek » Főételek
Hozzávalók (4 főre): 60 dkg darált hús (fele marha-, fele sertéshús) 2 tojás 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek olaj 2 gerezd fokhagyma 3 tk pirospaprika 3 kk őrölt fekete bors 2 tk só 12 dkg szeletelt fehér kenyér fél liter tej olaj a kisütéshez (kb. 3-4 dl) Elkészítés: A kenyeret a tejbe áztatjuk. Kb. 10 perc elteltével jól kicsavarjuk.
Gombapörkölt
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 600 g gomba, 120 g vöröshagyma, 100 g zsiradék, 300 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 3 teáskanál édesnemes paprika, fokhagyma, ízlés szerint só Elkészítése: A gombát megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, forró zsiradékban megpirítjuk.

1841 cikk | 55 / 185 oldal