Régiók - Varaink, kastélyaink

   

Vitány-vár (Vértessomló)
A Vértes egyik északi csúcsán bújnak meg a fák lombkoronái között az egyre jobban pusztuló Vitány várának maradványai. A környéken már a honfoglalás után hatalmas magánterületeket szerző Csák nemzetség emeltette a vár korai magját a tatárjárás utáni korszakban.
Zádorvár (Pécsely)
A Zádor-vár vagy másnéven a Himfy-vár jelentős maradványai a Balaton-felvidék zöldellő lankái között terül el a csupán néhány utcából álló Pécsely község közelében. A községből kiindulva jó órányi kapaszkodás után érhetjük el a gazdátlanul pusztuló romokat, a 363 méter magas hegycsúcson. A 14.
 
A magyar honfoglaló törzsek az egykori Pannónia tartomány megszállása során letelepedtek a Zala folyó mentén is, amelyet akkortájt hatalmas mocsarak öveztek. A vizenyős területből kiemelkedő magaslatok szolgáltak állandó élettérként a főként állattenyésztéssel foglalkozó népességnek.
Zalaszentgrót vára
Az országunk területén emelkedő középkori váraknak változatos sor jutott osztályrészül a történelem viharos évszázadai során. Míg legtöbbjüket a hadi célok megszűntével lerombolták és maradványaikat építőanyagul széthordták a környéken élők, addig némelyeket a tulajdonos földesúri család annyira átformált, hogy teljesen eltűntek a védőművei.
Zalavár vára
Zalavártól nyugatra a Zala folyó mocsaras területéből kiemelkedő dombon állt a vár. A IV. században Valcum erőd kiépítése után Keszthely környéke sűrűn lakott hellyé vált. Ekkor épült Zalavár területén egy mocsárba vert cölöpökön nyugvó, mocsárral körbe zárt castrum. A népvándorlás idején több nép is elfoglalta, volt a keleti gótok, longobárdok, hunok, frankok birtokában is.
Zólyom vára
A Garam folyó közelében elterülő Zólyom {Zvolen} forgalmas nagyvárosának D-i részén, egy kisebb dombon emelkedik a XIV. század második felében létesített középkori vár. Enyhe emelkedő vezet fel a négyszögletes kaputoronyhoz, melynél a középkorban kettős felvonóhíd védelmezte a lovas és gyalogos bejáratot. Egykor maga az épület is magasabb volt egy emelettel, de ezt a részét a XIX.
Zsidóvár (Temes megye)
Zsidóvár a Temes felső folyásának vidékén fekszik, a Ruszka-havasok nyugati lábánál, Karánsebestől északra. A vár a falutól délre helyezkedik, közvetlenül a falut érintő Nadrág patak feletti magaslaton. Romjai szinte teljesen eltűntek; az 1970-es években végzett régészeti ásatások során tárták fel alapfalainak egy részét.

147 cikk | 15 / 15 oldal