A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 
hétfő, 2010. november 29. 01:23, Nézettség: 3087

Magjának hatóanyagai erõsítik az érfalakat, lassítják a véralvadást, ezáltal csökkentik a trombózis kialakulásának veszélyét. Összehúzó hatásuknál fogva hatékonyak az aranyeres csomók kezelésében is. A mag kivonatával készült fürdõolaj segít megõrizni a bõr rugalmasságát.

hétfő, 2010. november 29. 01:23, Nézettség: 1668

Virágainak teája enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó és magas vérnyomást csökkentõ hatású. Ha a kökényvirágot 3-4 napig borban áztatjuk, és éhgyomorra 1 kupicával iszunk belõle, jó szer hascsikarás, gyomorfájás ellen. A kökény bogyójának fõzetét bélhurut ellen ihatjuk. A kökénylekvár hasmenés ellen jó. A bogyóból sokat fogyasztva székfogó hatású.

hétfő, 2010. november 29. 01:22, Nézettség: 2860

Ásványi sókban gazdag magjából hidegen étkezési olajat préselnek, mely megköti a nehézfémsókat, csökkenti a trombózisveszélyt. Fõleg krónikus bélrenyheségnél segít. Fõzet formájában száj- és garatüregi gyulladások esetén is hatásos, langyosan fogyasztva pedig tartós köhögési roham, rekedtség és gyomornyálkahártya-gyulladás kezelésére jó.

Zab
hétfő, 2010. november 29. 01:22, Nézettség: 2767

Elvadulva is található. E-vitaminban, fehérjében, ásványi sókban gazdag szemtermése értékes tápanyagokat ad a szervezetnek. Korpája csökkenti a vér koleszterinszintjét. A kifejlett teljes növény fõzetével depressziót, a változó korral együtt járó ösztrogénhiányt, makacs megfázást, övsömör okozta gyengeséget, szklerózis multiplexet kezelnek.

hétfő, 2010. november 29. 01:21, Nézettség: 4707

A lucerna levelei gyógyító erõvel rendelkeznek. A növény zsenge, fiatal leveleit zöldségként lehet fogyasztani, étvágygerjesztõ, emésztõrendszer erõsítõ, jó fekélyek kezelésére. India ajurvédikus orvosai is fekélyek kezelésére, izületi gyulladásos fájdalmakra, és vízvisszatartásra adták. Az arabok „minden ételek atyjának”hívták, alfalfának.

hétfő, 2010. november 29. 01:20, Nézettség: 2481

Élénksárga színû karimavirágai gyógyhatásúak. Árnyékban szárítsuk. Forrázat alakjában magas vérnyomás ellen és idegcsillapítóul isszák. Lázcsillapító hatása is ismeretes.

hétfő, 2010. november 29. 01:09, Nézettség: 4350

Weixl-Várhegyi László: "A parlagfű a leghasznosabb gyógyító növényünk?" Zoé bevezetője: Ajánlom ezt az írást szeretettel mindenkinek, aki fél a parlagfűtől, az allergiától, aki haragszik a parlagfűre, mert allergiás, és annak is, aki eddig ellenségként, gazként tekintett erre a növényre.

vasárnap, 2013. június 30. 23:27
Maximálisan egyetértek veled kedves Csaba!
hétfő, 2013. július 15. 22:54
Én is hallottam már a parlagfű jótékony tulajdonságairól. Sajnos a média gyakran félrevezet minket.
kedd, 2013. július 16. 20:38
"Sajnos a média gyakran félrevezet minket." sajna ennél kicsit többször.
hétfő, 2010. november 29. 00:57, Nézettség: 2571

Fõleg nitrogéndús kertekben tömegesen tenyészik. Leveles hajtásából salátát, fõzeléket ké-szithetünk, bár magas szaponintartalma miatt egyesek nem ajánlják. Salátamennyiséget viszont fogyaszthatunk belõle. Föld feletti részei nyugtató, összehúzó hatásúak.

hétfő, 2010. november 29. 00:57, Nézettség: 2987

Az egyik legtöbbet használt gyógynövény. Friss, fiatal hajtásait a konyhában felhasználhatjuk zöldségként, salátába, vagy lékészítésre is. A csalán legfontosabb tulajdonságai: a testnedvek és a vér tisztítása, vízhajtás, sejtmûködés általános fokozása. A babhüvelyhez hasonlóan glukokinint tartalmaz.

hétfő, 2010. november 29. 00:57, Nézettség: 2313

Kertekben, erdõs részeken kora tavasszal elsõként kihajtó gyomnövény. Tavaszi tisztítókúrák egyik fontos alkotórésze lehet. Levelét nagy mennyiségben saláták, levesek, mártások, zöldségfélék, tojásételek ízesebbé tételéhez ajánljuk. A C-vitaminban, karotinban, vasban és magnéziumban gazdag leveleket frissen, vagy a fõzési idõ vége elõtt tegyük az ételhez.

304 bejegyzés | 22 / 31 oldal